• DOLAR 34.6
  • EURO 36.672
  • ALTIN 2900.749
  • ...
Malatya'nın  hedefleri tartışıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MALATYA- Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele konuşmacı olarak Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Fransa Roune Üniversitesi Rektörü Ord.Prof.Dr. Cafer Özkul ile Malatya TSO Başkanı H.Hüseyin Erkoç konuşmacı olarak katıldı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cemil Çelik, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi'nin yanısıra başkan yardımcıları, daire müdürleri, meclis üyeleri, bilim adamları ve akademisyenlerin katıldığı panele vatandaşlar ilgi gösterdiler.

Panelin moderatörlüğünü yapan Vali Vasip Şahin, hedef belirlenmeden başarı elde etmenin mümkün olmayacağını ve fuzuli yere enerji harcanacağını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin belirlediği 2023 hedeflerine paralel olarak Malatya'nın da 2023 vizyonunu belirlemesi gerektiğini söyledi. Malatya'nın 2023 hedeflerine bütün toplum katmanlarının katılımının önemli olduğunu kaydeden Şahin, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin özetle; dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek. Milli geliri 25 bin doların üzerine çıkarmak ve gayri safi milli hasılayı yıllık anlamda 2 trilyona çıkarmak, en az 500 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşmak, gelir dağılımının daha adil hale getirilmesini sağlamak, demokrasi ve hukuk ilkelerinin çok daha fazla yerleşmiş bir şekle getirmek, AB'ye tam üye olmak ve Ortadoğu'da saygın ve dev bir ülke olmak olduğunu söyledi.

Panelistlerden ilk olarak konuşan Fransa Roune Üniversitesi Rektörü Ord.Prof.Dr. Cafer Özkul, konuşmasını Üniversite-Yerel Yönetimler ve Ekonomik Aktörler bağlamında kalkınma vizyonu başlığı altında anlattı. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma projesi raporunun geleceği sahiplenmek olduğunu belirten Özkul, kendi kuşağında görev alan insanların dünyayı ve çevreyi ödünç aldıklarını ve gelecek kuşaklara iyi şartlarda bırakmak zorunda olduklarını söyledi. Dünya globalleştikçe yerel kalkınmanın öneminin daha da arttığını belirten Cafer Özkul, ekonomik aktörler olan sosyal, kültürel, sanayi, tarım, bilim ve üniversite gibi katmanlarından üniversitelerin misyonlarını anlattı. Özkul, Üniversitelerin I. Derecede temel misyonlarının, yüksek öğrenim, Ar-Ge ve hayat boyu öğrenme, II. Derecede Malatya'nın bölgede kültürel, sanatsal, sportif ve sağlık alanında yaşam kalitesi açısından cazibe merkezi olması, III. Derecede ise yurt içi ve yurt dışı ilişkileri geliştirme ve onlara iş hayatı yolunu açma olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin sadece bugünü değil, mutlaka geleceği de planlamak zorunda olduklarını belirterek, bu kapsamda düzenlenen panelin çok önemli olduğunu söyledi. Malatya'nın girişinde bile modern bir kente girildiğinin hissedildiğini kaydeden Güzelbey, yapılan çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı kutladı.
Geleceğin planlanmasının önemini Gaziantep'te yaptıkları örneklemelerle anlatan Güzelbey, Gaziantep'in 2004 yılına kadar sadece lahmacun ve kebabı ile tanınan vasat bir şehir olduğunu, o tarihte yaptıkları planlama ile şu anda Gaziantep'in bir kültür ve turizm şehri haline geldiğini söyledi.

Günümüzde artık sadece ülkelerin değil, şehirlerin de yarış içerisinde olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, öne çıkan ülkelerin daha çok şehirleriyle, cazibe merkezleriyle anıldığını ve öne çıktığını söyledi. Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2023 hedefini ortaya koyduğunu ve artık Türkiye'nin 10, 30, hatta 50 yıl sonrasını hedef alan planlamaları yapma noktasına geldiğini belirten Çakır, son 10 yılda konulan hedeflerin adım adım gerçekleştirildiğini söyledi.

2023 hedeflerinin yanısıra, 2071 hedeflerinin konulmasının insanların büyük düşünmelerini sağlayacağını söyleyen Çakır, bundan 10 yıl önce konulan hedefler sayesinde, Türkiye ekonomisinin dünya 27.liğinden 16. Büyük ekonomisi haline geldiğini sözlerine ekledi.

Son olarak konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.Hüseyin Erkoç ise Malatya'nın belirlenen 2023 hedeflere taşınacaksa, marka şehir yapılacaksa bu tür toplantıların yapılması gerektiğini belirterek, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a organizasyondan dolayı teşekkür etti.

Malatya ile ilgili bilgiler veren TSO Başkanı Erkoç, Malatya'nın sosyo-gelişmişlik sırasında Türkiye genelinde 41. Sırada olduğunu ve bunun da kendilerini üzdüğünü belirterek, "Malatya Türkiye'nin 28. Büyük ili. Nüfusunun % 66'sı şehirlerde, yüzde 34'ü ise köylerde yaşıyor. Okur-yazar oranı yüzde 93. Bölgesel üretimde 33, hayvansal üretimde 45, tarımsal üretimde ise 47. Sırada bulunuyor. İthalat yüzdesi 24, ihracat yüzdesi ise 74" dedi.

Panelistlerin konuşmalarının ardından Vali Vasip Şahin, seyircilerden gelen soruları alarak, panelistlere yöneltirken, daha sonra da yaptığı bir değerlendirmeyle paneli kapattı.

Program sonunda katılımlarından dolayı Vali Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile Roune Üniversitesi Rektörü Ord.Prof.Dr. Cafer Özkul'a kayısı kristali hediye edildi. (Enis Ağırbaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir