• DOLAR 32.227
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2449.87
  • ...
Mısır halkına muştan destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ-Mısır'da darbecilerinin Müslüman halk üzerine açtığı ateş sonucu 200'ün üstünde kişinin hayatını kaybettiği olaylar Muş'ta Belediye Meydanı'nda protesto edildi.


Selam-Der- Korkut Rahmet Der ,Has-Der, Lale Der, AGD, Zehra Der, İnsan ve Yaşam Der, İHH, Hira Der, Memur Sen, Eğitim İlke-Sen'in ortaklaşa düzenledikleri protestoda Müslümanlar, Belediye meydanında toplandı. Ellerinde Mursi,Seyyid Kutup, Hasan El-Benna fotoğrafı ve Mısır bayrağı bulunan eylemciler, Mısır'daki darbecileri protesto ettiler ve darbecileri lanetlediler.

Belediye Meydanında toplanan kalabalık, Mursi lehine sloganlar atarak Mısır'daki darbeyi gerçekleştiren Sisi'nin yönetimden çekilmesini istedi.

'Defol Sisi, seninleyiz Mursi, Yaşasın ümmet dayanışması' şeklinde sloganlar atan kalabalık, Mursi ve Mısır bayrakları taşıdılar.

HAS-DER Başkanı Çelebi Bozan, topluluk adına okuduğu basın metninde, "Orduların ülkeleri korumak için kurulduğunu ve insanların çocuklarını ordularını canlarını, namuslarını ve ülkelerini koruması için orduya gönderdiğini söyledi. Orduların dışarıdan gelen tehlikelere karşı kendi ülkelerini korumak için çalıştığını belirten Bozan, "Şimdi Ortadoğu'daki ordulara bir bakın. Bunlar ne için kurulmuş? Bunlar camilerde ibadet eden kadın ve çocukların üzerine Amerika'nın İsrail'in emriyle ateş yağdırmak için kurulmuş."dedi.

Bozan açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İslam dünyasında son iki yılda halkların diktatör yönetimlere karşı başlattığı ayaklanmalar sonucu birçok yerde yeni özgürlük alanları kazanılmıştı. Bunlardan biri olan Mısır'da, halkın seçimle işbaşına getirdiği Cumhurbaşkanı Mursi, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırıldı. Dün geceyi kana bulayıp, 200'ü aşkın kişinin ölümüne, 5000'den fazla kişinin yaralanmasına sebep olan, halkların iradesini hiçe sayan bu tür darbeci girişimlere ilkesel olarak karşı çıkıyor ve Mısır halkının yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Ölü ve yaralı sayısının her an arttığı meydanlarda, sağlık ekiplerinin ve hastanelerin müdahale etmemesi emredilirken, yaralıların gözaltına alındıkları haberleri yaşanan durumu gözler önüne seriyor."

Şehit sayısının her geçen dakika arttığı Mısır'da, darbe ile iş başına gelen Genelkurmay başkanı Sissi'nin ve cumhurbaşkanının acilen istifa etmelerini ve yargılanmalarını, yaralıların tedavilerinin yapılmasını ve diğer İslam ülkelerine nakillerini istiyoruz. Acil tıbbi malzemelerinin tedarikini ve Müslüman halklardan maddi manevi yardımda bulunmalarını bekliyoruz.

Asıl katliamın şu saatler itibariyle yapılmasından korkulan bir süreç yaşanmakta ve dünya bu durum karşısında sessizliğini korumakta, tepkisiz kalmaktadır. Darbe süreciyle beraber Mısır halkının yanında olduğunu beyan eden hükümetin bu yaklaşımını söylem düzeyinde bırakmayıp, devletler bazında daha aktif bir rol almasını ve olası katliamların önüne geçmesini bekliyoruz."

Yapılan açıklamamın ardından grup olaysız şekilde dağıldı.
Öte yandan Muş'ta faaliyette bulunan Selam Der, dernek binasına Mursi 'nin fotoların asarak Mısır'daki direnişe destek verdi. (İnan Sur-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir