• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Bingöl merkezde 4 köyü olumsuz etkileyen çöp tesisine tepkiler dinmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beyaztoprak köyü sakinlerinden Burhan Börüteçene, çöp tesisinden sızan atık suyun tarım arazilerine zarar verdiğini dile getirerek, yetkililerin önlem almasını talep etti. Börüteçene, çöpten sızan pis suyun insan, hayvan ve tarım arazileri için tehdit oluşturduğunu söyleyerek insan sağlığının metan gazı üretiminden daha kıymetli olduğunun altını çizdi.

Çöpten dolayı bölgede tarımın bittiğini, sebze ve meyveler için de büyük bir tehdit olduğunu belirten Börüteçene, dünyanın hiçbir yerinde yerleşim alanında yüksek rakımlı bir bölgeye çöp üretim tesisi kurulduğunun görülmediğini ifade etti.

“Çöp tesisinin damıtılmış suyu bizim tarlalarımıza geliyor”

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Burhan Börüteçene, “Beyaztoprak köyünde oturuyorum, bu tarlanın sahibi benim. Sıkıntımız, tarlamızın üst kısmında bulunan çöp döküm sahasıdır. Çöp tesisinin damıtılmış suyu önlem alınmadığı için direk bizim tarlalarımıza geliyor. Çöpe gelen kanatlılardan dolayı bir şey de ekemez olduk. Büyük zarar veriyorlar, ekinlerden randıman alamıyoruz. Sebze ve meyveden doğru dürüst bir hasılat alamıyoruz. Bu çöp tesisi bölgedeki tarımı da bitirdi. Zararımız çok fazla. Daha önce de meyve ağaçlarımız siyahlaşıp, çürüyerek kurumuştu, şu an mahkeme süreci devam ediyor.” dedi.

“Sağlığımız ve arazilerimiz tehdit altında”

Börüteçene, “İsteğimiz bu çöp tesisinin bir an önce buradan kaldırılması, yerleşim yerinden uzak bir çukur bir alana taşınmasıdır. Sadece görsel çirkinliği değil kokusu da çok zararlı. Dışarıda oturamıyoruz, pikniğe gidemiyoruz, yazın sineklerden geçilmiyor, sağlığımız tehdit altında. Şu an da çöpten ben zarar görüyorum, şu tepenin arkasında 250 metre uzakta bulunan çöp tesisinden sızan pis su sulama kanalına akıp oradan da tarlalarımıza akıyor. Zararımız büyük, Belediyeyi defalarca uyarmamıza rağmen bir önlem almadılar. Bir an önce önlem alınmalıdır. Bu durumdan dört köy etkileniyor. Bu çöp her türlü zarardır, köy halkı olarak bundan şikayetçiyiz. Bir an önce bunun çaresi bulunması lazım. Burada metan gazı üreteceğiz diye insanların sağlığıyla oynamanın bir anlamı yok. Bütün köy arazileri tehdit altında." ifadelerine yer verdi.

“Önce insan, önce sağlık diyoruz”

Bu duruma bir çare bulmak lazım diyen Börüteçene, “Sadece benim arazim değil köyün sulama kanalına sızan pis su, tüm köy halkının arazisine zarar veriyor. Direk akıntıyı tarım sulama kanalına vermişler. Pis suyun ayrı bir gideri yok, şikayetçiyiz bu konuda. Halk olarak sağlığımız tehdit altındadır. Önce sağlık, önce insan diyoruz, maddiyat bakımından bir şeye bakmıyoruz ama insan sağlığı burada tehdit altındadır. Köyümüzün yarısından fazlası kanser sebebiyle öldü, bunu bir araştırsınlar. Dünya tarihinde çöp tesisinin yerleşim yerine bu denli yakınlığı ve yüksek rakımda olduğunu ilk defa gördük.” şeklinde konuştu.

Börüteçene, son olarak yetkililere çağrıda bulunarak, "Çöp tesisindne sızan pis suyun nereye aktığını gelip göstersinler. Biz gösterebiliriz şu an buradan akan pis çöp suyu tarım alanlarımıza akıyor.” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir