• DOLAR 32.224
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2456.801
  • ...
Ev dekorasyonunda depreme yönelik önlemler nasıl olmalıdır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremle beraber Türkiye'de birçok bölgenin deprem riski içinde olduğunu, konutların güvenliği kadar evlerde bulunan eşyaların da konumlandırılmasına dikkat çeken İç Mimar ve İnşaat Danışmanı Furkan Çelik, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 depremin etkilediği 10 il ve ilçelerde binlerce ev yıkıldı binlerce bina ise ağır hasar görmesi akıllara depreme dayanıklı olmayan bina ve yapıların can ve mal kaybına neden olduğu gibi iç mekân düzenlemesinin de can kayıplarına neden olduğuna dikkat çeken Çelik, iç dekorasyonlarda lüks ve gösteriş için kiriş ve kolonlara zarar verilmemesi uyarısında bulundu.

"Dolapların devrilmeyecek şekilde duvara monte edilmesi gerekiyor"

Ev içerisinde alınabilecek önlemler hakkında uyarı ve tavsiyelerde bulunan Çelik "Ev dekorasyonunda depreme yönelik önlemler nasıl olmalıdır? Birinci olarak yapılması gereken kirişlerde kesmek, delmek ya da iç tasarımı güzel göstermek için kolonlarda kesilme yapılmamalıdır. İkinci olarak alınacak önlemler ise evin içinde bulunan dolapların sağlamlaştırılmasıdır. Dolapların devrilmeyecek şekilde duvara monte edilmesi gerekiyor. Bir de dolapları evin çıkış kapısına düşecek şekilde olmamasıdır. Deprem anında hasarı engellemek için TV ünitelerine ve diğer dolapların üstüne yerleştirilen ürünlerin düşme ihtimaline karşı kişiye hasar vermeyecek şekilde kırılmaya dayanıklı ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde alınan tedbirler olası depremlerde hasarları azaltacaktır"

"İç mekân tasarımında kolon ve kirişlere zarar vermemeye dikkat etmeliyiz"

Can güveliğini lüks ve gösterişli tasarımlara feda etmemek gerektiğine dikkat çeken Çelik, küçük önlemlerin can güveliğini artırdığını söyleyerek, "Odalara asılan avizelerin ise çok büyük ve ağır olmayanlardan tercih etmemiz gerekir. Çünkü büyük ve ağırlığı olan avizeler olası depremlerde meydana gelen sallantılarda düşme riskleri yüksek ve ev halkına zarar verme ihtimali yüksek. Deprem anında ev içinde bulunan dolapların üzerimize düşmemesi için ise dolapların çok camlı olmamasına dikkat etmeliyiz. Bu tarz küçük önlemleri evlerde alarak güvenliğimizi artırabiliriz. Özellikle halkımız mobilya tercihinde veya iç mekân tasarımında kolon ve kirişlere zarar vermemelidir. Çünkü kolonların yıkılması durumunda istediğimiz kadar önlemde alsak da fayda etmeyecektir. Bu anlamda tasarım için güveliğimizi feda etmemeliyiz." dedi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir