• DOLAR 32.366
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2401.455
  • ...
'Koronavirüs Çin’deki laboratuvardan sızdı'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İncelenen yeni istihbaratla birlikte ABD Enerji Bakanlığı, koronavirüs pandemisine Çin’de bir laboratuvarda yaşanan sızıntının sebep olduğu sonucuna vardı. Wall Street Jounal’ın aktardığına göre, Enerji Bakanlığı, Beyaz Saray ve kıdemli Kongre üyelerine gönderdiği 2021 tarihli raporda sızıntının silah programı çalışmaları için yürütülen faaliyetlerde yaşanmadığını belirtildi.

New York Times’a konuşan, kaynaklar raporda kullanılan istihbaratın “zayıf” olduğunu ve Enerji Bakanlığı’nın vardığı sonuca “düşük güven” duyarak raporun hazırlandığını ifade etti. Enerji Bakanlığı, bu raporla birlikte Kovid pandemisinin nasıl başladığıyla ilgili olarak ilk kez sonuç belirtmiş oldu. Bakanlık, daha önce bu konuda “kararsızdı”.

Yetkililer, Enerji Bakanlığı’nın elindeki bilgileri başka ABD devlet kurumlarıyla da paylaştığını, ancak hiçbirinin kendi vardıkları sonuçta değişime gitmediğini belirtti.

Ayrıca yetkililer, Enerji Bakanlığı’nın bu sonuca varmasına sebep olan istihbaratın ne olduğu ile ilgili de bilgili paylaşmadı. New York Times, Enerji Bakanlığı’nın istihbaratı genellikle geleneksel casus ağları yerine ulusal laboratuvar ağlarından aldığını ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, istihbaratı doğrulamazken ABD Başkanı Joe Biden’ın virüsün orjinini belirlemek için ulusal laboratuvarları görevlendirdiğini bildirdi. Çin, koronavirüs pandemisinin nasıl başladığı ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasına karşı çıkıyor. Bir hayvanın insana virüsü taşıması veya Çin’in Vuhan kentinde bir laboratuvarda sızıntı yaşanması pandeminin nasıl başladığıyla ilgili öne çıkan tezlerdi. (KARAR)

Bu haberler de ilginizi çekebilir