• DOLAR 32.203
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2521.822
  • ...
Ukrayna'nın neredeyse yarısına yerleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu durum, siviller için savaş bittikten sonra da uzun süre devam edecek olan ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Ukraynalı askerler, Rus güçlerinin çekildiği bölgelerden patlamaya hazır anti-tank patlayıcılarının yanı sıra mayınlar ve bubi tuzakları buluyor.

Bu nedenle Rusya’dan yeni kurtarılan bölgeler, son Rus kuvvetlerinin çekilmesinden çok sonra bile tehlikeli olmaya devam edebilir.

Dünyada bir numara

Bir tahmine göre, ülkenin yüzde 40’ından fazlasına mayın yerleştirildiği için Ukrayna’nın şu anda dünyanın en fazla sayıda mayının yerleştirildiği ülkesi olduğuna inanılıyor.

Maden Danışma Grubu’ndan (MAG) Kateryna Templeton, Sky News’e yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Ülkedeki mayın kirliliği çok büyük. Suriye veya Afganistan ile kıyaslanamaz bile diyebilirim. Gerçekten çok büyük.”

Uluslararası hukuk, özellikle insanları hedef almak için tasarlanmış olanlar olmak üzere çeşitli mayınların kullanımını yasaklıyor ve kısıtlıyor.

Rus kuvvetleri, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından Ukrayna’nın doğusundaki Harkov bölgesinde yasaklanmış anti-personel mayınları kullanmakla suçlanıyor.

Ukrayna’da, bazıları daha önce hiç çatışmada görülmemiş olanlar da dahil olmak üzere geniş bir mayın yelpazesi yerleştirildi.

Templeton gazeteye yaptığı açıklamaya şu ifadelerle devam etti:

“Tanksavar mayınları, anti-personel mayınları, bubi tuzakları göreceksiniz, çok sayıda patlamamış mühimmat göreceksiniz, misket bombası göreceksiniz. Aklınıza gelebilecek her şeyi Ukrayna’da göreceksiniz.”

Şarkul Avsat

Bu haberler de ilginizi çekebilir