• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sakartepe: Mısır'daki darbe küresel bir darbedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Basmane Meydanı'nda bulunan il başkanlığı önünde toplanan Saadet Partililer, Mısır'da gerçekleşen darbeye karşı eylem yaptı.

Ellerinde, "Firavuna karşı durmak yeterli değildir, Musa'nın yanında olmak gerekir", "Müslüman uyuma, Mursi'ye sahip çık" yazılı dövizler taşıyan grup, "Mursi'ye selam, direnişe devam", "Orduların tankları, durduramaz halkları", "İzmir'den İhvan'a selam olsun" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Bayram Sakartepe, askeri darbenin Mısır halkının iradesine yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu belirterek "30 yıl Hüsnü Mübarek'e ses çıkarmayan ordu ve Arap Baharı'nı bölge ülkelerini demokratikleştirme hareketi olarak takdim eden güçler, Mısır'da halkın oyları ile ortaya çıkmış yönetime tahammül edememiştir. Bu darbe Mısır halkının geleceğine yönelik küresel bir darbedir. Halkın meşru yönetimi dünyanın gözü önünde hiçe sayılmıştır. İslam Birliği Teşkilatı, Arap Birliği gibi kurumlar da darbeye engel olmak ve şiddeti önlemek amacıyla herhangi bir rol üstlenmemiştir. ABD ve AB darbeye destek çıkarken, her cümlelerinde demokrasiden bahseden Batı, Mısır'da yaşananları darbe olarak nitelendirmekten bile özenle kaçınmıştır." şeklinde konuştu. Türkiye'deki hükümetin de bu darbe karşısında etkisiz bir tavır sergilediğini ifade eden Sakartepe, "Hükümetin tutumu yetersiz kalmıştır. İktidar, halkın iradesinin çiğnenmesi karşısında daha kararlı ve mevcut darbe yönetimini baskı altına alıcı bir tutum takınmalıydı. Askeri darbe aynı zamanda İslam dünyasının içinde bulunduğu acziyetin de tescili olmuştur. İslam coğrafyasının içinde bulunduğu şartlar, İslam Birliği'nin kurulmasının zorunluluğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Meydana gelen sömürülerin, halk iradesi ihlallerinin, acı olayların sona ermesinin başka yolu yoktur." dedi.

Emperyalistlerin ve siyonizmin hizmetinde olan askeri cuntaya karşı direneceğini açıklayan Mursi'yi ve İhvan'ı bu izzetli duruşundan dolayı tebrik eden SP İl Başkanı Sakartepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hukuk dışı, demokrasi dışı, insan haklarına tamamen aykırı, halkın iradesini alaşağı eden darbeyi tüm benliğimizle protesto ediyoruz. Saadet Partisi olarak Mursi'nin ve haklı davasının yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Mısır halkının ve seçilmiş iradesinin yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Tüm Mısır halkına meşru iktidarın yanında olmaları, İsrail'in ve ABD'nin oyununa gelmemeleri çağrısında bulunuyoruz."
Protesto eylemi basın açıklamasının ardından sona erdi. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir