• DOLAR 32.221
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2403.195
  • ...
Kovid-19 istatistiklerinin tutulmasında yeni standart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ulusal Sağlık Komisyonu, yayımladığı açıklamada, Kovid-19testi pozitif olduğu halde kronik hastalıklar veya kalp krizi gibi komplikasyonlardan hayatını kaybedenlerin resmi ölüm istatistiklerine dahil edilmeyeceğini belirtti.

Yeni standart hakkında bilgi veren Pekin Üniversitesi Birinci Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Direktörü Vang Guiçiang, "Kovid-19'un sebep olduğu zatürre ve solunum zorluğuna bağlı ölümler, 'Kovid ölümleri' olarak sınıflandırılırken, kalp-damar ve beyin-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklardan kaynaklanan ölümler Kovid'den sayılmayacak." ifadesini kullandı.

Vuhan'da ilk vakaların görüldüğü salgının ilk aylarında ölümlerin büyük bölümüne koronavirüse bağlı solunum yetmezliğinin sebep olduğunu belirten Vang, Omicron varyantının daha az ölümcül olduğunu, aşılanmanın yaygınlaşmış olması nedeniyle bazı hastalarda hala zatürre belirtileri görülse de solunum yetmezliği bulgusunun azaldığını dile getirdi.

Vang, "Klinik açıdan Omicron'da birincil ölüm sebebinin kronik hastalık olduğunu, Kovid-19 enfeksiyonuna bağlı solunum yetmezliğinin nadir olduğunu görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çin, daha önce Kovid-19'dan ölümleri daha geniş tanımlıyordu. Kronik rahatsızlığı bulunan yaşlı hastalar, kalp krizinden hayatını kaybedenler eğer test sonucu pozitifse Kovid-19'dan ölmüş sayılıyordu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'dan kaynaklandığı "varsayılan" veya "olası" ölümlerin de kayda geçirilmesini öneriyor. Çok sayıda ülke, kendi istatistiklerinde hala bu geniş tanımı benimsiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir