• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Birinci Dergicilik Kongresi" İstanbul'da düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İstanbul Ofisi'nde gerçekleşen kongreye, İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş Basın İlan Kurumu Genel Başkanı Cavit Erkılınç, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, DERGİBİR Başkanı Metin Uçar, yayıncılar ve yazarlar katıldı.

Dergicilik alanında yeni gelişmeler ve sorunların ele alındığı kongrede, yazarlar, akademisyenler ve dergicilerin katılımıyla dergicilik, dergiciliğin sorunları, dijital yayıncılık, çocuk ve gençlik dergiciliği masaya yatırıldı.

Kongrenin açılışında konuşan İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol, lise yıllarında şiirle ve dergiyle meşgul olmaya başladığını, bazı dergiler için yazı yazdığını anlatarak, bu süreçte hakkında birçok şey öğrendiği dergiciliği önemsediğini belirtti.

İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol

Erol, ""Türkiye İletişim Modeli vizyonumuzun en önemli ayaklarından biri de şüphesiz ki yayıncılık faaliyetleri. Burada İletişim Başkanlığı olarak bütün yayıncılardan, yayıncılığın her yönüyle uğraşan bütün kesimlerden beklediğimiz şey, İletişim Başkanımız Fahrettin Altun'un birçok konuşmasında dile getirmiş olduğu 'Yaşasın hakikat' mottosudur. Temennim o ki dergicilik faaliyetlerinin Türkiye'de devam etmesi... Hem bir gencin yetişme sürecine katkı sağlayacaktır hem de İletişim Başkanlığı olarak her yerde ve her mecrada üstüne basa basa vurgulamış olduğumuz 'yaşasın hakikat' yani bir yönüyle hakikatin hatırını korumak hakikatin hatırını savunmaya hizmet edecektir." dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç

"Dergiler insanlık tarihine not düşme imkânı sağlamıştır"

Dergilerin, Osmanlı'nın son döneminden bugüne kadar düşünce dünyasının, sanat anlayışının oluşumunda ve gelişiminde önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, "Her dergi, bir düşüncenin sahiplerinin etrafında kümelendiği mecradır. Süreli yayıncılıkta her zaman bir adım önde görünen gazetelerin, edebiyattan tarihe, sanattan felsefeye kadar geniş bir yelpazede çıkan dergilerde üretilen fikirlerin taşıyıcı misyonunu üstleniyor. Sanat alanındaki üretimin, şiirin, hikâyenin, eleştirinin ve bunların bir yekunu olarak düşünce dünyamızın sürekli canlı, her daim aktif, aslında hep yaşayan bir norma kavuşması, dinamikliğini hiç kaybetmemesi bin bir meşakkatle çıkan dergiler sayesinde olmuştur. Düşüncenin üretildiği, tartışıldığı ve yaygınlaştırıldığı dergiler, kendine özgü bir gelenek oluşturarak, kitleleri bir araya getirme özelliğiyle de dikkate şayandır. Edebiyatın, sanatın, düşünce dünyasının mutfağı olarak niteleyebileceğimiz dergiler, her türlü imtiyaz ve statünün ötesinde bir birliktelik fırsatı sunarak insanlık tarihine not düşme imkânı sağlamıştır." diye konuştu.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş

Dergileri yaşatmanın çok zor bir iş olduğunu vurgulayan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, dergileri değerlendirirken niteliğini sürekli yayın yapmasına göre değerlendirdiklerini, eskiden dergileri ciltlediklerini, işin bu yönüyle bakıldığında bile dergiciliğin aşk işi olduğunu ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir