• DOLAR 32.494
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2409.308
  • ...
Sosyal medya gençlerin din dışı yönelimlerinde oldukça etkili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda gençler arasında yaygınlaştığı iddia edilen ateizm ve deizm gibi din dışı yönelimlerin lise öğrencileri arasında yaygınlık durumu ve bununla ilgili olan değişkenleri tespit etmek üzere Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri desteği ile İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ömer Özdemir tarafından yürütülen araştırma projesinde çarpıcı bulgulara ulaşıldı.

Şanlıurfa ili genelinde tüm lise türlerinden 803 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmada, iddia edilenin aksine gençler arasında ateizm ve deizmin dile getirildiği kadar yaygın olmadığı sonucuna ulaşıldı.

Yapılan tespitlere dayanak oluşturan "Dini anlayışınızda ve dinî birikiminizde en etkili olan kişi ya da kurum aşağıdakilerden hangisidir?" sorusuna katılımcıların yüzde 4,9’u kitaplar, yüzde 3’ü sosyal medya cevabını vermişken; uygulanan ölçek verilerine göre yüksek düzeyde din dışı eğilime sahip olduğu tespit edilen katılımcıların yüzde 21,4’ünün kitaplar cevabını verenlerden, yüzde 21,4’ünün de sosyal medya cevabını verenlerden oluştuğu görüldü.

Benzer şekilde çok yüksek din dışı eğilime sahip olan katılımcıların yüzde 27,3’ünün kitaplar cevabını verenlerden, yüzde 18,7’sinin de sosyal medya cevabını verenlerden oluştuğu görüldü.

Bu verilere göre gençlerin dinî konularda bilgi edindiği kaynakların güvenilir olup olmaması, din dışı yönelimlerinde oldukça etkili olduğu görülüyor.

Araştırmadan elde edilen veriler ve analizler sonucunda çeşitli tavsiyelerde bulunan Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özdemir, "Aile bireyleri gençlere karşı baskıcı ve tutarsız yaklaşımlardan şiddetle kaçınmalı, gençlere karşı hoşgörülü olmalıdır. Okulda verilen din eğitimi gençlerin din ile ilgili sorularına doğru ve doyurucu cevap verebilecek biçimde düzenlenmeli ve bu doğrultuda nitelikli kitap, görsel, video vb. materyaller üretilmelidir. Dini temsil ettiği düşünülen kişiler söz ve davranışlarıyla gençlere doğru örnek olmalıdır. İlgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri, gençlerin yoğun biçimde kullandıkları sosyal medya ağlarında etkili bir şekilde varlık göstermelidir. Bunun yanı sıra gençlerin din ile ilgili sorularına sağlıklı cevaplar verebilecek nitelikte program ve içerikler üretilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir