• DOLAR 32.263
  • EURO 34.759
  • ALTIN 2443.011
  • ...
ABD ve Tayvan çok kızacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Bildirisi’nde ‘ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı duymak, uluslararası ilişkilerde güç kullanmaktan veya güç kullanmakla tehdit etmekten kaçınmak, iyi komşuluk ilkesine saygı göstermek ve devletlerin içişlerine karışmamak’ ilkelerine yer verildi.

Uluslararası hukuka dayalı düzeni korumak ve uluslararası ilişkilerde iş birliği, dayanışma, adalet ve hakkaniyet ilkelerini geliştirmek için çalışmanın önemine değinilen bildiride, Filistin sorununun Ortadoğu'da merkezi bir mesele olmaya devam ettiği ve iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği kaydedildi. Bildiride ayrıca siyonist rejimin  Filistin topraklarındaki işgaline son verilerek 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması gerektiğinin altı çizildi.

Riyad Bildirisi’nde Çin'in uluslararası barış ve kalkınmanın yayılmasına katkıda bulunma çabalarının dikkate alındığını ve takdir edildiğini vurgulandı. Ortak, kapsamlı, iş birliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik kavramına bağlı kalmanın önemine işaret edildi.

Arap ülkelerinin ‘tek Çin’ ilkesine olan sıkı bağlılıklarını ve Pekin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma çabalarına verdikleri desteği vurgulayan bildiri, Tayvan'ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu yinelenerek Tayvan bağımsızlığının her türlü biçimi reddedildi. Hong Kong dosyasında Çin'in konumunu destekleyen Riyad Bildirisi’nde Çin'in ulusal güvenliği sürdürme ve Hong Kong'da demokrasiyi geliştirme ve tamamlama çabalarına destek verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir