• DOLAR 32.225
  • EURO 35.299
  • ALTIN 2524.871
  • ...
“Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü” Ankara’da kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle Türkiye Hükümeti, Filistin Büyükelçiliği, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği’nin ortak düzenlediği etkinlik Yaşar Kemal Kültür Merkezinde yapıldı.

Etkinlik; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, siyasi parti temsilcileri, diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

BM Genel Kurulunun 29 Kasım 1977'de aldığı karar doğrultusunda Filistin sorununun çözümüne destek vermek amacıyla 1978 yılından bu yana her yıl 29 Kasım tarihi “Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kutlanıyor.

Programda bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1977 yılında aldığı karar uyarınca her yıl düzenlenen ‘Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Filistin, Türkiye halkının gönlünde her zaman özel bir yere sahiptir. Türkiye, Filistin halkının haklı davasında bugüne kadar hep yanında durmuş, dayanışmasını her platformda ve her vesileyle samimiyetle sergilemiştir. Bundan sonra da desteğimiz devam edecektir. 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti’nin teşkili; tüm bölgemizin güvenlik, barış ve istikrarı için zarurettir. Filistin’in uluslararası toplum içinde egemen ve eşit bir üye olarak hak ettiği yeri alması, en samimi arzumuzdur. Bu yöndeki çabalara da desteğimiz sürecektir. Uluslararası toplum, bölgede gerginliği tırmandıran, iki devletli çözüm vizyonunu ve kalıcı barış zeminini tahrip eden tek taraflı adımların sona erdirilmesine ve Filistin halkının haklarının korunmasına yönelik çabalarını artırmalıdır.” dedi.

2022 yılında özellikle Batı Şeria'da artan gerilimi ve can kayıplarını üzüntü ve endişeyle takip ettiklerini belirten Dönmez, devamında şunları aktardı:

“Harem-i Şerif’teki statükoyu hedef alan taciz ve provokasyonlarda da maalesef ciddi artış yaşanıyor. İslam dünyası için büyük önem taşıyan Harem-i Şerif’in statüsü ve kutsiyetine yönelik ihlallere izin verilmemelidir. Kudüs’ün tarihi, hukuki ve demografik statüsünü değiştirme ve aşındırma girişimlerinin de muhakkak önüne geçilmelidir. ‘Filistinlilerarası Diyalog’ kapsamında, Ekim ayında Cezayir’in himayesinde gerçekleştirilen konferansın olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Konferans sonunda kabul edilen bildirinin, Filistinli gruplar arasında birliğin sağlanması için uygun bir zemin teşkil ettiğini değerlendiriyor, başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere, bildiride kayıtlı adımların hayata geçirilmesini temenni ediyoruz.”

Dönmez, “Bölgede bir istikrar unsuru olan ve faaliyetlerine büyük önem atfettiğimiz ‘Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na yardımlarımız ve desteğimiz, önceki yıllarda olduğu gibi devam edecektir. Uluslararası Topluma Ajans’a katkılarını artırarak sürdürmeleri çağrısında bulunuyoruz. Diğer taraftan, ‘Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi’nin, Filistin halkının temel hak ve özgürlüklerini savunmaya yönelik çalışmalarını da takdirle takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Bununla birlikte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak, Filistinli kardeşlerimizin en temel gereksinimlerinden biri olan enerjide yaşadığı sorunların çözümüne katkı sunmaya ve başta elektrik olmak üzere enerji sektörünün tüm boyutlarında Filistin ile işbirliğimizi geliştirmeye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim. Bu vesileyle, Filistin davasına verdiğimiz desteğin kararlılıkla süreceğini bir kez daha vurguluyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa Arapça bir konuşma yaptı. Mustafa, Türkiye’ye Filistin halkının yanında olduğu için teşekkür etti.

Filistin ve Türkiye halkları arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerini güçlendirmedeki rollerinden dolayı bazı katılımcılara madalya ve plaketler verilerek program nihayete erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir