• DOLAR 32.206
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2515.28
  • ...
İbrahim Kalın: Hiçbir ülkeden  icazet almamız söz konusu değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO zirvesi marjında imzaladıkları Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Ortak Mekanizma'nın 25 Kasım'da Stokholm'deki ikinci toplantısında hangi konuların değerlendirildiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Kalın, birinci amaçlarının mutabakat muhtırasında yer alan ana maddeleri hayata geçirmek olduğunu söyledi.

Mutabakat muhtırası çerçevesinde hangi adımların atılacağının, ikili düzeyde ve üçlü düzeyde toplantıda değerlendirildiğini belirten Kalın, şunları söyledi:
"Bazı olumlu gelişmeler var. Özellikle İsveç Başbakanı, ülkemize yaptığı ziyarette ve Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığı görüşmede dile getirdi. Bu taahhütleri yerine getireceklerine dair sözleri ve bu çerçevede atılan bazı adımlar umut verici. Hemen yakın vadede daha geçtiğimiz hafta İsveç Dışişleri Bakanı'nın sadece PKK'ya karşı değil PYD, YPG ve benzeri yapılanmalara karşıda İsveç hükümetinin aralarına bir mesafe koyduğunu ifade etmeleri son derece önemli. Ayrıca FETÖ yapılanmasına karşı da adımların atılması bizim beklentilerimiz arasında."

Türkiye'nin sınır ötesine yaptığı operasyonlara ilişkin ABD'nin açıklamaları hatırlatılan Kalın, şöyle konuştu;
"Şimdi o açıklamada tabii iki yön vardı. Birisi Türkiye'nin güvenlik kaygılarını elbette anlıyoruz, anlayışla karşılıyoruz ve Türkiye kendini savunmak için de meşru müdafaa hakkına sahiptir. İkincisi de ikinci tarafı da işte orada operasyonların işte devam etmesiyle ilgili bazı kendilerince endişelerini dile getiriyorlar. Açıkçası bizim güvenliğimizi sağlamak noktasında hiçbir ülkeden izin almamız icazet almamız söz konusu değil, biz bunu müttefiklerimizle konuşuruz. Bir NATO müttefiki olarak da NATO üyesi olan bir ülkeye yönelik bir tehdit, saldırı, terör eylemi gerçekleştiği zaman NATO müttefiki olan bütün ülkelerin bu konuda ortak adım atmasını bekleriz. Ama bu adımlar atılmazsa Türkiye, Cumhurbaşkanımızın kendi ifadesiyle, kendi göbeğini kendisi keser."

Bu haberler de ilginizi çekebilir