• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yaz ishallerine dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mehmet Nuri Kaya, sıcakların artmasıyla sık görülen ishal vakaları konusunda halkı uyardı.


Dünyada ve ülkede 0-5 yaşta önemli ölüm nedenlerinden biri olan ishal vakalarının ciddiye alınması gerektiğini belirten Kaya, "Önlem alınmadığı takdire ölümle sonuçlanabilecek bir sağlık problemi olan, halk arasında ishal olarak bilinen, tıbbi literatürdeki ismiyle diyare, havaların ısınması ile daha sık karşılaştığımız bir sağlık problemidir. İshal, özellikle mikroplu suların içilmesi, yıkanmamış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar ayrıca saklanma koşullarının da sağlıklı olmadığı ortamdaki yemeklerden de bulaşabilir" dedi.


İshal vakalarının çoğunluğu kendiliğinden düzeldiğini, ancak bazı vakalarda ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini hatırlatan Kaya, "İshalin genel olarak tedavisi destekleyici tedavidir. Ateş varsa ateş düşürücü verilebilir. İshalin temel tedavisi hastanın sıvı-elektrolit (mineral) dengesinin korunması ve beslenmenin sürdürülmesidir. Bebeklerde ve çocuklarda birkaç saat içerisinde vücutta aşırı sıvı kaybı olabilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve elektrolitler mümkünse ağız yoluyla yerine konulmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda serum tedavisi uygulanır. Mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve hemen hepsi ilaç tedavisi almadan düzelmez. Bu nedenle 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve tetkik olunması gerekir" ifadelerini kullandı.


Evde ishal tedavisi
Açıklamanın devamında Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk tedavi olarak kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlayacağımız şu solüsyonu içebiliriz: Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içebildiği kadar sık aralıklarla içilir"


Yaz ishalleri nasıl önlenebilir?
Yaz ishallerinin önlemlerine de dikkat çeken Kaya, "Yaz ishallerinin önlenmesinin en önemli yolu, menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi, kişisel temizliğe önem verilmesi, ellerin yemekten önce ve sonra yıkanması, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması ve içme sularının klorlanması olarak sıralanabilir" dedi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir