• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Fransa’da Irkçıların Yeni Hedefi Başörtülü Kadınlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransız medyasının ve hükümetin konuya ilgi göstermemesini eleştiren Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) Sözcüsü Samy Debah “Siyasetçilerin bu saldırılar karşısında sessiz kalması utanç verici.” dedi. Diğer yandan ‘Bloc Identitaire’ ve ‘Riposte Laique’ gibi yeni aşırı sağ örgütlerin İslam karşıtı eylemlerle gençler arasında popülerlik kazandığına dikkat çekiliyor. Saldırıları değerlendiren Aix en Provence Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Raphael Liogier, İslam korkusunun yerini paranoyanın aldığını söyledi.

Din sosyoloğu Liogier, “Artık bir İslam korkusundan bahsedemeyiz. Korku, bir kimliğin reddini doğurur. Ancak, aksiyona geçilmiş durumda. Bu durumu paranoya olarak tanımlayabiliriz.” dedi. 2003’te Irak işgalinin ardından bu paranoyanın güçlendiğini belirten Liogier, “Önceden Müslümanların bir planı olduğu, topluma kendi kültürlerini dayattığı ve tersten bir sömürgecilik gerçekleştirdikleri gibi tezler yoktu. Başörtülü Müslüman kadınlara yönelik saldırılar, saldırganlar tarafından İslam korkusu olarak değil nefsi müdafaa şeklinde görülüyor.” ifadelerini kullandı. Son dönemde başörtülü kadınları hedef alan aşırılık yanlısı marjinal grupların sağ veya sol değerlerle açıklanamayacağını kaydeden Liogier, “Bu hareketler sağ veya sol kökenli değil. Avrupa’nın kimlik kırılması üzerine oynuyorlar. Fransa’nın İslamileşmesi efsanesi üzerinden bir buluşma noktası sağladılar. Sağ kökenliler Jeanne d’Arc gibi dini veya milli değerler üzerinden, sol kökenli olanlar ifade özgürlüğü, cinsiyet eşitliği gibi değerler üzerinden tehdit algısı oluşturuyor. Artık bu fikirler Fransız siyasetinin farklı yelpazesindeki partiler içinde de karşılık bulabiliyor.” şeklinde konuştu.

Fransalı Müslümanlar hükümetin sessizliğinden rahatsız

Fransız medyasının ve hükümetin konuya ilgi göstermemesini eleştiren Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) Sözcüsü Samy Debah “Siyasetçilerin bu saldırılar karşısında sessiz kalması utanç verici. İçişleri Bakanı bu saldırılarla ilgili bir tepki açıklaması yapmak için ne bekliyor?” ifadelerini kullandı. Debah, CCIF’in yıllık raporuna göre 2012 yılında Müslümanlara yönelik ırkçı saldırıların yüzde 87’sinde başörtülü kadınların hedef alındığını hatırlattı.

Müslüman Kardeşler’in resmi temsilcisi Fransa İslami Organizasyonlar Birliği (UOIF) Başkanı Amar Lafsar ise, “Fransa’da yaşayan Müslümanlar açıkça korku içinde yaşadıklarını söylüyor. Fransa’nın İslamofobik bir ülke olmadığını biliyoruz. Ancak, ırkçılığa maruz kalan Müslümanların sistematik bir şekilde kamu yetkililerini ve yargıyı haberdar etmeleri gerekiyor.” dedi.

İslamofobi’yle Mücadele Gözlemevi Direktörü Abdullah Zekri de Müslümanlara yönelik saldırıların son bir yılda yüzde 42 artış gösterdiğini hatırlatıyor. Başörtülü kadınlara yönelik saldırıların yaygınlaşmasında burka yasağı ve helal et tartışmalarının rol oynadığını belirten Zekri, “Siyasetçilerin Müslümanları ve İslam dinini hedef gösteren söylemlerini ve yeni ortaya çıkan aşırı sağcı örgütlerin de eylemlerini sıklaştırması, bu saldırıların artmasına neden oluyor.” dedi.

Ayrımcılık, hakaret ve fiziksel saldırı!

1 Mayıs: Argenteuil’de 21 yaşındaki bir genç kızın başörtüsü iki saldırgan tarafından zorla çıkarıldı.

20 Mayıs: Yine Argentuil’de 17 yaşındaki Rabia’nın yolu iki saldırgan tarafından kesildi, başörtüsü zorla çıkarıldı.

24 Mayıs: Montsoult Belediye Başkanı Jean-Claude Boistard, başörtülü bir kadının binaya girişine izin vermedi. Beziers şehrinde ise Müslüman bir kadın 1 yaşındaki bebeğiyle ağır fizikî saldırıya uğradı.

9 Haziran: Reims’te 33 yaşındaki Türkiyeli bir kadın motosikletli bir saldırgan tarafından fiziksel saldırıya maruz kaldı.

13 Haziran: 21 yaşındaki hamile Leila O. uğradığı ırkçı saldırı sonrası karnındaki bebeği kaybetti. Mağdur hamile olduğunu söylemesine rağmen saldırganlar özellikle karnına tekmeler attı. Saldırganlar, başörtüsünü çıkarıp, elbiselerinin bir kısmını yırttıkları kadının, saçlarını da kesmeye çalıştı.

19 Haziran: Polis, Argen-teuil’de yaptığı bir baskında Müslümanlara karşı silahlı bir eylem yapmaya hazırlanan bir saldırgan yakaladı.

Zaman


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir