• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Van'da Ulupamir Kültür Festivali yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - 1982 yılında Van'a getirilerek Erciş ilçesi Ulupamir Köyü'ne yerleştirilen Kırgızlı göçmenler, kendi kültür ve kimliklerini tanıtmak için her yıl düzenledikleri şenliklerin bu yıl 11.'sini gerçekleştirdi.


Festivale Vali Münir Karaloğlu, Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ETSO) İzzet Yağar, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Kırgızistan Heyet Başkanı Jamankullova Ayımhan Hanım ve Kırgızistan'dan sanatçılar katıldı.


Festivalde konuşan Vali Karaloğlu, Rusya'nın Afganistan'ı işgaliyle Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Türkiye'ye gelen Kırgızların 30 yıldır burada kardeşçe yaşadığını belirterek, "Anadolu'ya geldiler. Anadolu ana kucağı gibidir. Anadolu bu kucakta olan herkesi kardeş yapar. Kırgız kardeşlerimiz 30 senedir bu köyde ve çevresinde yaşayan Türkler ve Kürtlerle kardeş olarak yaşamaktalar. İnşallah sonsuza kadar da bu topraklarda yaşamaya devam edeceklerdir" dedi.


Daha sonra bir konuşma yapan Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, "Ata yurdumuzdan gelen kardeşlerimizi bağrımıza bastık. Onlara gönlümüzü açtık ve birlikte entegre olduk. Bugün 2 binin üzerinde Kırgız burada yaşıyor ve ülkemizin çeşitli illerine yerleşenler de var" diye konuştu.


Festivalde Muhtar Kasımbek Varol, Kırgızistan Heyet Başkanı Jamankullova Ayımhan Hanım ve Van Milletvekili Fatih çiftçi birer konuşma yaptı.


Kırgızlar buraya nasıl geldi?
1979'da Sovyetler Birliği tarafından ülkelerini işgal edince Kırgız nüfusun bir kısmı çareyi Afganistan'ı terk etmekte buldu. Kimi komşu ülkelere sığınır kimi de daha uzak memleketlere. Türkiye'de iktidar, 12 Eylül 1980'de askeri yönetimin elindedir. İslamabad Büyükelçiliğinden gelen istek, dönemin devlet başkanı Kenan Evren tarafından 1982 yılında kabul edilir. Bin 150 Kırgız, Türk uçaklarıyla başlarında hanları Rahmankul'la birlikte Adana'ya getirilir. Sonra Malatya ve Van'ın değişik yerlerine dağıtılır. Daha 1983'te iktidarı devralan Başbakan Turgut Özal tarafından Van'ın Erciş ilçesi Altındere Köyü'nde inşa edilen konutlara yerleştirilirler. Altındere Köyü'nün ismi, Kırgızların isteğiyle Ulupamir olarak değiştirilir. Ulupamir Köyü'nde şuan bin 940 Kırgız yaşamaktadır.(Hamza Kaya- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir