• DOLAR 32.504
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2486.831
  • ...
"Hayâ imandandır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Cizre Mustazaflar Cemiyeti, genç kızlara yönelik "İffet Abideleri" konulu bir seminer verdi.


Seminerde bir konuşma yapan Bayan Komisyonu Başkanı Gözde Özalp, "Edep; güzel terbiye, iyi davranış, güzel ahlak, hayâ, nezaket, zerafet gibi manalara gelir. Mesela terbiyeli çocuk, edepli çocuk demektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor: 'Evladınızı edepli, terbiyeli yetiştirin" Başka bir hadisi şerifte ise, 'İffeti talep edeni, Allahu Teâla iffetli kılar'" dedi.


İslam'da hayânın çok mühim olduğunu belirten Özalp, "Alahu Teâla'dan utanmak, imanın kuvvetli olduğuna, hayâsızlık da imanın zayıf olduğuna alamettir. Hadisi şerifte, "Hayânın azlığı küfürdendir" buyurulmuştur. Hayasız kimse zamanla küfre de gidebilir. Hayâ imanın esasındandır. Hayâsı olan Allah'tan utandığı için günahtan çekinir. İnsanlardan utanmayan Allah'tan utanmaz. Kardeşlerim, öleceğine inanan ve öldükten sonra başına gelecekleri düşünen, kötülük işleyebilir mi? İnsana en büyük zarar, kötü arkadaştan gelir. Kötü arkadaşlarla düşüp kalkan, kılavuzu karga olan nasıl her zaman temiz olabilir. Sizin bir Meryem, bir Aişe gibi iffet abidesi olmanız lazım, sizin bir Hatice ve bir Fatıma gibi iman abidesi olmanız lazım ki, yeni nesilden de Ebubekir, Ömer, Mus'ab ve Ebuzerler yetişsin" şeklinde konuştu.


Allah'u Teâla'nın, insan neslini devamı için, erkek ve kadınları birbirlerine cazip kıldığını vurgulayan Özalp, " Aynı zamanda, bu duygu karşısında insanları dünyada çetin bir imtihana tabi tutmuştur. Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde iffetini koruyabilene, büyük mükâfat vaat etmiş, iffetini korumayana da Cehennem azabını göstermiştir. Dünyadaki pek çok rezaletler, cinayetler, kavgalar, kıskançlıklar, özetle bütün fenalıklar, iffetsizlik yüzünden meydana gelmektedir. İnsanların pek çoğu iffetsizliğin kötülüklerini bildikleri halde, kendilerini bu kötü yollara sapmaktan alıkoyamaz. Bu kuvvetli duygu karşısında, insanları alıkoyacak çareler vardır. Bu terbiye ve ahlak meselesidir. Allah'tan korkan iffetsiz olamaz" ifadelerini kullandı.


Seminer, katılımcılara yapılan ikramdan sonra sona erdi.(Kerem Değer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir