• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Allah sabır versin!  OCAKLARA ATEŞ DÜŞTÜ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RUHULLAH ŞAYIK / DOĞRUHABER

Bartın'da meydana gelen facia onlarca ocağa ateş düşürdü. Yakınlarını kaybedenlerin feryatları yürekleri dağladı. Madende mahsur kalanları kurtarma çalışmalarını endişeyle takip eden ailelerin hüzünlü bekleyişi sürerken, durumu ağır olan vatandaşların aileleri ise yakınlarından gelecek iyi haberleri bekliyor.

PATLAMA AKŞAM SAATLERİNDE MEYDANA GELDİ

Tüm Türkiye’yi hüzne boğan patlama, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında Cuma günü akşam saatlerinde -300 kotunda meydana geldi. Patlama sonrası olay yerine çevre illerden KIZILAY, AFAD, Emniyet, itfaiye, jandarma ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edilirken, mahsur kalan madencilerin çıkarılması için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

ONLARCA VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Patlama sonrası kısa sürede olaya müdahale edilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk" açıklamasıyla vefat sayısını duyurdu.

58 MADENCİ KURTARILDI YARALILARDAN BAZILARININ DURUMU AĞIR

Arama kurtarma çalışmaları sonrası 110 madenciden 58’i kurtarılırken, yaralılardan bazıları farklı hastanelere ve illere sevk edildi. İstanbul’a sevk edilen 6 hastadan 5’inin durumunun ağır olduğu açıklanırken, bir hastanın taburcu edildiği ifade edildi.

NEDENİ ‘BELLİ OLMAYAN’ BİR PATLAMA

Türkiye Taş Kömürü Kurumu, maden faciası ile ilgili ortaya atılan ’metan gazı’  iddialarını yalanladı. Açıklamada, "Eksi kotlarda yüksek metan gazı" içerikli haberlerin gerçeği yansıtmadığı, kurumun maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet ettiği vurgulandı.

Patlamayla ilgili soruşturma devam ederken, patlamaya neyin sebep olduğu soruşturma sonrası netlik kazanacak.

TÜRKİYE BARTIN İÇİN SEFERBER OLDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlama sonrası bölgeye 5 farklı ilden takviye ekip yönlendirildiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, "4 Sahra Acil Müdahale Merkezi, 51 ambulans, 168 ambulans personeli, 15 UMKE Timi, 67 UMKE personeli, göçük alanında dönüşümlü çalışan 22 görevli, bunlara ilave 44 çalışma arkadaşı… Ve sizin yüreğiniz Bartın’da" sözlerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise, patlama sonrasında psikososyal destek ekiplerinin de hızla bölgeye intikal ettiğini ve süreci yakından takip ettiklerini açıkladı.

Kızılay Kan Hizmetleri de, olası kan ve plazma ihtiyacına karşı Bartın ve çevre illerde bulunan hastanelere kan sevkiyatı yapıldığını açıklarken, başta Kızılay olmak üzere birçok yardım kuruluşu bölgeye yardım ulaştırmak için seferber oldu.

CENAZELER AİLELERE TESLİM EDİLİYOR

Tüm ülkeyi derin bir üzüntüyü boğan patlamada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının bekleyişi sürüyor. Kimlik tespiti yapılan madencilerin cenazeleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim ediliyor. Cenaze nakil araçlarına konulan işçilerin naaşları, cenaze namazının kılınacağı camilere götürülüyor.

VEFAT EDENLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Bakan Soylu hayatını kaybeden işçilerin isimlerini açıkladı.

Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Ercan, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Emrah Kaya. 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:  EN UFAK BİR İHMAL KARŞILIKSIZ BIRAKILMAYACAKTIR

Yaşanan facia sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi. Bartın’da patlamanın olduğu maden ocağına gelen Erdoğan, burada incelemede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan çalışmalar ve maden sahasındaki son duruma ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den bilgi aldı.

Elim olaya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahadaki çalışmaların aralıksız bir şekilde sürdüğünü vurguladı. Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

Bartın'ımızda meydana gelen maden kazası sonrası derhâl başlatılan çalışmalar birçok kuruluşumuzun ve sahadaki bakanlarımızın katılımıyla, aralıksız şekilde sürmektedir.

Adli makamlarımız canımızı, ciğerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak, en ufak bir ihmali dahi karşılıksız bırakmayacaktır.

Ben de birazdan Bartın'a doğru yola çıkacak ve tüm çalışmalara yerinde vaziyet edeceğim.

Ülkemizin, milletimizin başı sağ olsun.

BAKAN BOZDAĞ: PATLAMA BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamayla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı.

Bozdağ, "Patlamayla ilgili Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır." dedi.

PROVOKATİF PAYLAŞIM YAPAN HESAPLARA SORUŞTURMA

İçişleri Bakanlığı, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili sosyal medyada provokatif paylaşım yapan 12 hesap için adli işlem başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adli işlemlere başlanmıştır."

"VATANDAŞLARIMIZ FARKLI BİLGİLERE İTİBAR ETMESİNLER"

Maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından olay yerine giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ortak açıklamalarda bulundu. Çalışmalara ilişkin bilgileri çeşitli zaman dilimlerinde paylaşacaklarını söyleyen Soylu, vatandaşlardan farklı bilgilere itibar etmemelerini istedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre, grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli bir kısmına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bütün arama kurtarma ekipleri şu anda görev başında. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Şu anda ekiplerimiz yangın ve orada oluşan karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışıyorlar."

BİRÇOK ÜLKE VE LİDER, TAZİYE MESAJI YAYIMLADI

Türkiye'deki yabancı misyon temsilcileri başta olmak üzere bir çok ülke ve lider, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

PAKİSTAN: Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Şerif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, maden ocağında meydana gelen patlamada yaşamını yitirenler için derin üzüntüsünü vurgulayarak, "Düşüncelerimiz ve dualarımız yaslı aileler ve Türkiye halkı ile birlikte. Mahsur kalanların bir an önce kurtarılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

ÜRDÜN: Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ürdün'ün Bartın'da maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle kardeş Türkiye Cumhuriyeti ve halkıyla dayanışma içerisinde olduğu belirtildi.

RUSYA: Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a telgraf gönderdi. Putin'in Erdoğan'a mesajında, "Bartın'daki maden ocağında meydana gelen kazanın trajik sonuçlarıyla ilgili olarak en derin taziyelerimizi kabul edin. Ölen madencilerin aileleri ve yakınlarına üzüntü ve desteğimi, yaralılar için de acil şifalar dileğimi iletmenizi rica ederim" ifadelerine yer verildi.

AZERBEYCAN: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Türkiye'nin acısını paylaştıklarını ifade eden Aliyev, Erdoğan'a, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına, kendi ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerini iletti.

ABD: ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Bartın’da bir maden ocağında meydana gelen elim patlamadan derin üzüntü duyulduğu belirtilerek, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

YUNANİSTAN: Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Türkiye'ye, Amasra'da yaşanan acı iş kazası için Yunanistan'dan en içten taziyelerimizi iletiyoruz. Kurtarma çalışmalarının mümkün olan en iyi sonuca ulaşmasını diliyoruz. Düşüncelerimiz hayatını kaybeden madencilerin aileleriyle birlikte. Yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

İTALYA: İtalya'nın Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabında, "Bartın'da meydana gelen maden ocağı patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyor, bu acılı zamanda Türk halkının acısına ortak oluyoruz" denildi.

FRANSA: Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Bartın’daki maden ocağında meydana gelen patlamadan derin üzüntü duyulduğunu dile getirerek, "Hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Geçmiş olsun Bartın, geçmiş olsun Türkiye." ifadelerini kullandı.

YAPICIOĞLU’NDAN TAZİYE MESAJI

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da Bartın’da yaşanan elim hadiseyle ilgili taziye mesajı yayımladı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Yapıcıoğlu şu ifadeleri kullandı:

#Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada can kaybının daha fazla artmamasını diliyorum. Göçük altında kalanların sağ salim çıkarılması temennimizdir. Yaralı olarak çıkarılanlara acil şifalar diliyorum.

HÜR GENÇLİK, İLAHİ KONSERİNİ ERTELEDİ

HÜDA PAR İstanbul İl Gençlik Kolları da uzun süre önce duyurusunu yaptığı ilahi konserini erteleme kararı aldı.

Türkiye’yi yasa boğan gelişme sonrası açıklama yapan İl Gençlik Kolları Başkanı Hayrullah Seçen, “Bartın'da yaşanan acı hadise sonrası düzenlemeyi planladığımız İlahi ve Ezgi Konserimiz ileri bir tarihe ertelenmiştir. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelere başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

FUTBOL MÜSABAKALARINDA SAYGI DURUŞU YAPILACAK

Bartın'daki maden kazasında hayatını kaybeden vatandaşlar anısına tüm profesyonel ve amatör futbol müsabakalarında bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.  Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamada, "Ülkemizi yasa boğan patlamada vefat eden madencilerimiz anısına 15, 16 ve 17 Ekim tarihlerinde oynanacak tüm profesyonel ve amatör müsabakalarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak." ifadesi kullanıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir