• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Molla Abdulkudüs Yalçın: Medreselerimizde en büyük sorun ihtisas meselesidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin Artuklu Üniversitesinde Akademi-Medrese buluşmaları programına katılan Molla Abdülkuddüs Yalçın, geçmişteki büyük İslam alimlerinin medrese alanlarında büyük mücadeleler vererek örneklik teşkil ettiklerini ifade etti.

Medrese ve ihtisaslaşma ile ilgili hususları dile getiren Molla Yalçın, "Medrese ve ihtisaslaşma veyahut ihtisas yapma fazla kimsenin aklına gelmiyor, böyle bir şey yoktu bizim dönemimizde. Önceki selefi salihinlerimizde elbette ki ihtisaslaşma olmuş. Buna bakılınca tamamen ferdi bir teveccüh olmuş. Mesela bazı alimlerimiz tefsire önem vermiş ve bu şekilde tefsirde ihtisas yapmış, çok ileri gitmiş bazı ulema hadiselere önem vermiş. İmam Buhari, İmam Müslim gibi muhaddislerimiz kendi çabalarıyla gerçekten büyük çabalarla büyük fedakarlıklarla bu ilmi elde etmişler ve ilerlemişler. Özellikle cumhuriyetten sonra malumdur medreseler büyük bir taassup altına girince burada sadece var olma mücadelesini vermişlerdir." şeklinde konuştu.

"Sorun ve sıkıntılarla baş edebilen bir ulemanın olması gerek"

Günümüz İslam dünyasında rehberlik edebilen, sorun ve sıkıntılarla baş edebilen bir ulemanın olması gerektiğine dikkat çeken Molla Yalçın, "Özellikle günümüzde mesela bir yönlendirme olması bir rehber olması gerekir. Akademilerde bu baştan beri var zaten. Yani akademilerde, ilahiyatlarda veyahut başka farklı fakültelerde her bir dalda zaten başladığı gibi bir ihtisaslaşma var. İşte lisans yapacağım, ondan sonra doktora yapacağım diye birçok öğrencide bu teveccüh var bu duygu var. Fakat bizim medreselerimizde bakıldığı zaman okuyacağım, bitireceği bir köyde imam olacağım gibi bu tür düşünceler var. Bundan dolayı medreselerimizde ihtisaslaşma konusunda böyle problemler vardır." ifadelerine yer verdi.

"Problemler, ümitsizliğe yol açmamalıdır"

Bu tür problem ve sıkıntıların ümitsizliğe yol açmaması gerektiğini belirten Molla Yalçın, "Bu gibi problemler umutsuzluğa neden olmamalıdır. Özellikle 50 yıl öncesine göre düşündüğünüz zaman günümüzde biraz daha genel anlamda bir uyanış vardır. Biraz daha yeni bölümlerde ihtisas yapma temayülü vardır." dedi.

Öte tandan bir diğer büyük problemin öğrencilerinin kalitesi olduğuna da değinen Molla yalçın, "Ayrıca bizim en büyük problemimiz öğrencilerimizin kalitesidir. Bundan dolayı burada zekâ önemli bir meseledir. Zekâsı olmayan ilim öğrenemez. İlim tahsilinde zeka durumunun göz ardı edilmemesi gekekir." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

 









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir