• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
Bakan Ergün Londra'da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İNGİLTERE - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 büyüdüğünü, bu rakamı hiçbir Avrupa Birliği ülkesinin yakalayamadığını söyledi.

 

Bakan Ergün, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Türkİye'li işadamları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Başkonsolos Ahmet Demirok ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Türkiye'nin dış politika, demokratikleşme ve ekonomi gibi temel alanlarda büyük bir değişim yaşadığını belirten Ergün, yaşanan bu değişim nedeniyle Türkiye'nin tüm dünyanın ilgisini çektiğini ve takdirini kazandığını kaydetti.

 

Türkiye'nin yükseliş trendinin çok sayıda insanı sevindirdiğini ancak buna sevinmeyenlerin de olabileceğini ifade eden Bakan Ergün, "Uluslararası ilişkilerde maalesef bunları da görüyoruz. Size dost görünenler arkanızdan sizin yükselişinizden duydukları rahatsızlığı söyleyebilirler. Bu gerçekleri de görerek hareket edeceğiz. Bunu da bir kenara not etmekte fayda var. Türkiye'nin bu yükselişi özellikle İstanbul'u bir ekonomik merkez olarak New York gibi, Londra gibi dünya ekonomisinin nabzının attığı önemli noktalardan birisi haline getirecektir" diye konuştu.

 

Ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 büyüdüğünü dile getiren Ergün, bu rakamın Türkiye için mütevazi bir rakam olduğunu bildirdi.

 

Ergün, yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranının AB üyesi diğer ülkelerle mukayese edildiğinde hiçbir AB ülkesinin bu oranı yakalayamadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

 

"Yarısından fazlasında küçülme var, bir kısmı stabil, bir kısmında da yüzde 1 ve altında büyüme rakamları var. Gelişmiş ülkelerde krize neden olan ve krizden çıkmayı engelleyen husus aynıdır. Bunlardan birisi kamu maliyesindeki bozulma diğeri de banka sistemindeki arızalardır. AB sadece Yunanistan için 500 milyar avroya yakın para harcadı. Bizim 500 milyar avromuz olsa uçarız. Ve hala sorunlar devam ediyor. İki gün önce devlet televizyonları ve radyoları için kapatma kararı alındı. Bütün bunlar bankacılık sisteminin ve kamu maliyesinin bozulduğunda nelere yol açacağını ve düzelmesinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor."

 

"Sıçraya sıçraya ilerlemek durumundayız"

Bakan Ergün, özellikle 2001 krizinden sonra alınan tedbirlerin etkili bir şekilde uygulandığını, bu sıkı tedbirlere rağmen de büyümenin devam ettiğini söyledi.

 

Milli gelirin 10 yıl içinde 230 milyar dolardan 800 milyar dolar seviyesine çıktığını belirten Ergün, "İngiltere'nin milli geliriyle mukayese ettiğimiz zaman 800 milyar dolar bizi tatmin eden bir rakam değil ama bu rakam 10 yıl içinde 3'e katlanmıştır. Dikkat çekici olan tarafı bu. Hiçbir ülkenin milli geliri 10 yıl içinde 3'e katlanmış değildir. Önümüzdeki 10 yıl içindeki hedefimiz milli gelirimizi yeniden 2,5 kat artırmaktır. Biz sıçraya sıçraya ilerlemek durumundayız. Yavaş yavaş ilerlemek bizim için kafi değil" ifadesini kullandı.

 

Bakan Ergün, Türkiye'nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

 

"Düşük gelir seviyesinden orta gelir seviyesine geldik. Fert başına 3 bin 500 dolar milli gelirden 11 bin dolar seviyesine ulaştık. 11 bin dolar gelir seviyesi orta düzeydir. Toplumların çoğu bundan tatmin olurlar. Burada da patinaj yapar giderler. Orta gelir tuzağı diye bir tuzaktan her zaman söz edilir. Ama biz o tuzağa düşmeyeceğiz. Bizim orta gelir tuzağına düşmeden bir sıçrama yapmamız ve fert başına düşen milli gelirimizi 25 bin dolara çıkarmamız lazım."

 

Ekonomideki başarıların petrol, doğalgaz ya da altın rezervleriyle elde edilmediğini belirten Ergün, "Zaten yok. Bunları çalışarak, özel sektör eliyle üretim yaparak ve bunları tüm dünyaya ihraç ederek yaptık" dedi.
Ergün, Türkiye'nin enerji ihtiyacının gelecek 10 yıl içinde çok fazla artacağını dile getirerek, mevcut üretilen enerjinin iki katına çıkarılması gerektiğini kaydetti. Ergün, Avrupa'da nükleer yatırımların zaman zaman eleştirildiğini ancak İngiltere'nin 40 yıl aradan sonra 2 yeni nükleer santral yapmaya karar verdiğini söyledi.

 

Dünyanın her yerindeki bilim adamlarıyla iletişim ağı oluşturduklarını aktaran Ergün, daha önce yurtdışına giden bilim adamları için "beyin göçü" tabiri kullanıldığını ancak kendilerinin yurtdışındaki bilim adamlarını "beyin gücü" olarak gördüklerini ifade etti.

 

Ergün, toplantıda kendisine yöneltilen sanayileşme ve çevre hassasiyetiyle ilgili soruya, "Türkiye sanayileşme sürecini devam ettiriyor. İngiltere, ABD gibi ülkeler sanayileşirken çevreyle uyumlu olmadı. Bugün hala bazı ülkeler hiç de çevreyle uyumlu olmayan sanayileşme politikalarını devam ettiriyorlar. Ama biz yeni ve çevreci teknolojileri kullanmak zorundayız. Türkiye'de çevre düşmanı bir sanayileşme politikası olamaz. 'Sanayileşelim de nasıl olursa olsun, üretelim de nasıl olursa olsun' demiyoruz" yanıtını verdi.

 

Ergün, soruları yanıtladı…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gezi Parkı eylemlerinin ülke ekonomisi üzerinde yüzeysel etkiler dışında uzun vadeli bir etkisi olmayacağını belirterek, Türkiye'deki bazı olumsuzlukları büyüterek, Türkiye'yi frenlemek isteyenlerin olabileceğini söyledi.

 

Ergün, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Gezi Parkı eylemlerini değerlendiren Ergün, Türkiye'nin son 10 yılda hem demokraside hem ekonomide hem de uluslararası ilişkilerde çok büyük ilerlemeler kaydettiğini ve yükselen bir değer olmaya devam ettiğini ifade etti.

 

"Bu yükseliş, başkalarının problem yaşadığı bir ortamda devam eden bir yükseliş" diyen Ergün, şunları kaydetti:

 

"Türkiye'deki bazı olumsuzlukları da büyüterek, belki Türkiye'nin bir frenlenmesi yoluna gitmek isteyenler olabilir, bunları görüyoruz, içeride de buna çalışanlar olabilir, dışarıda da çalışanlar olabilir. Yani sizi seven kadar sevmeyeniz de var, sizin yükselişinizden memnun olanlar kadar memnun olmayanlar da var, sizin yükselişinizi kendileri için olumsuz bir şey olarak değerlendirenler de var. Ama tabi ki biz bunları dikkatle takip ediyoruz ve İngiltere'de de Amerika'da da başka bazı ülkelerde de medyanın Türkiye'deki bu gelişmelere karşı objektif olmaktan çok uzak bir habercilik anlayışıyla hareket ettiklerini görüyoruz. Olayları köpürtmek, daha büyütmek, Türkiye'nin uluslararası alandaki imajını sarsacak boyutlara getirmek isteyenler var, bunları yakından takip ettik ve gördük. Bu sadece uluslararası alanda yok, Türkiye'nin içinde de bu tür çevrelerin var olduğu görüyoruz. Ama Türkiye bunları aşacaktır."

 

"Kalıcı ve uzun dönemli etkisi olacağını zannetmiyorum"

Bakan Ergün, olayların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış, makroekonomik dengelerini kurmuş bir ülke olduğunu vurguladı.
Ergün, "Böyle bir ülkenin bu tür olaylardan yüzeysel olarak etkilenmesi mümkün olabilir, konjonktürel olarak etkilenmesi mümkün olabilir. Bunlar, yüzeysel etkilerdir. Türkiye ekonomisinde derinlemesine ve uzun vadeli etki meydana getirecek meseleler değildir" diye konuştu.

 

Türkiye'nin 10 yıllık süreç içerisinde benzer birçok meseleyi çözüme kavuşturduğunu ve ekonomisi üzerindeki bu tür konjonktürel etkiler meydana getiren olayları kenara koymasını bildiğini belirten Ergün, "Türkiye'nin toplumu sağduyulu bir toplum, böyle bir toplum bu meselelerin de üstesinden gelecek kadar hassastır. Türkiye ekonomisi üzerinde de yüzeysel etkiler dışında önemli, kalıcı ve uzun dönemli bir etkisi olacağını zannetmiyorum" ifadesini kullandı.

 

Ergün, İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı ile görüştü

Bakan Ergün, Londra'daki temasları kapsamında, İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı Vince Cable ile de görüştü.

 

Görüşmede, Türkiye ile İngiltere arasında bilimsel ve teknolojik alanda hangi işbirliklerinin yapılabileceği konusunun ele alındığını ifade eden Ergün, işbirliği alanları arasında enerji, ilaç sektörü ve üniversiteler arası çalışmalar bulunduğunu kaydetti. Ergün, girişimcilik ve yenilikçilik konusunda yapılacak çalışmaların da masaya yatırıldığını bildirdi.
Türkiye ile İngiltere arasında bir bilgi paylaşımı anlaşması olduğuna, fakat bilimsel ve teknolojik işbirliği anlaşması bulunmadığına işaret eden Ergün, şunları belirtti:

 

"Onun altyapısını oluşturmak üzere karar aldık. Biz başka ülkelerle yaptığımız bazı anlaşma örneklerini kendileriyle paylaşacağız ve bu paylaşım neticesinde de Türkiye ile İngiltere arasında bilimsel ve teknolojik alandaki işbirliğini daha da güçlendiren adımlar atmış olacağız. Ve eminim, bu adımlarla birlikte İngiltere'den Türkiye'ye, ülkemizdeki teşvik sistemiyle de paralel olarak bazı yeni yatırımların da özellikle ilaç sektöründe ve enerji sektöründe bazı yeni yatırımların da gelme imkanı olacaktır."

 

Bilim Bakanı Willets ve Üniversiteler Başkanı Thomas ile bir araya geldi

Ergün, ziyareti kapsamında British Council tarafından düzenlenen yemekte İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willets ve üniversite rektörleri ile de bir araya gelerek, üniversite-sanayi işbirliği konusunu değerlendirdi. Ergün'ün, Üniversiteler Başkanı Eric Thomas ile görüşmesinde ise iki ülke üniversiteleri arasındaki işbirliği alanlarının ele alındığı belirtildi.

 

Piri Reis'in haritası Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Piri Reis, haritası üzerinde çalışırken dünya denizcileri başta olmak üzere tüm insanlığın faydasına hizmet etmiştir. Bu çalışmayla dünya ortak kültürel mirasına muazzam bir eser hediye etmiştir" dedi.

 

Ergün, Piri Reis haritasının 500. yılı dolayısıyla, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde (IMO) düzenlenen tören ve resepsiyona katıldı.

 

Resepsiyon öncesinde Bakan Ergün, IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile IMO binasının girişine asılan ve Kütahyalı çini sanatçısı Sevim Ersoy'un eseri olan Piri Reis'in haritasının çini panosu için düzenlenen törene katıldı.

 

Törenin ardından verilen resepsiyonda konuşan Bakan Ergün, 1513 yılında büyük Türk denizcisi Piri Reis'in, meşhur haritasını tamamladığını belirterek, "Atlas Okyanusu ve çevre kıtalarını gösteren o dahiyane eser, dünya haritacılığına çok önemli katkılar sağlamıştır" dedi. UNESCO'nun, 2013 yılını Piri Reis haritasının 500. yılı olarak kutlamaya karar verdiğini hatırlatan Ergün, şunları söyledi:

 

"Piri Reis, haritası üzerinde çalışırken dünya denizcileri başta olmak üzere tüm insanlığın faydasına hizmet etmiştir. Bu çalışmayla dünya ortak kültürel mirasına muazzam bir eser hediye etmiştir. Bizim de bugün hangi alanda çalışıyor olursak olalım insanlığın ortak ideal ve menfaatlerini dikkate almamız gerekiyor. Ancak böyle bir anlayışla hareket edersek hepimiz için yaşanabilir bir dünya inşa etmeyi başarabiliriz. Bu anlayışla hareket eden IMO'nun çalışmalarını, işte bu açıdan çok önemsediğimi ifade etmek isterim."

 

Bakan Ergün ayrıca Türkiye olarak IMO'nun "temiz denizlerde, güvenli ticaret" ilkesine sahip çıkmaya ve destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

 

IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu da Piri Reis haritasının Türkiye'nin dünya denizciliğine yaptığı katkıyı ortaya koyduğunu vurguladı.

 

Türkiye'nin, IMO'nun "temiz denizlerde güvenli ticaret" ilkesi doğrultusunda çalışmalarını yürüttüğünü belirten Sekimizu, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sekimizu ayrıca Türkiye'nin hediye ettiği ve IMO binasının girişine asılan Piri Reis haritasının çini panosu için teşekkür etti.

 

Oxford'u ziyaret etti

Bakan Ergün, İngiltere'deki temasları kapsamında Oxford Üniversitesi'ni de ziyaret etti. Oxford Üniversitesi'nde Girişimcilik konulu brifing alan Bakan Ergün'e, üniversitenin Kimya Laboratuvarı tarafından bir sunum da yapıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir