• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
WSJ:Muhalefet Başarısız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

işte o yazı...

Analiz-Türkiye`de çatlak durumdaki muhalefet, onlarca yıldan sonra görülen en büyük  patlamayı lehine çevirmeyi başaramadı. Recep Tayyip Erdoğan ise üç haftayı aşkın süredir devam eden protestolarda kendi konumunu güçlendirmek için aralarındaki bölünmelerden faydalandı.

Hafta sonundaki zaman zaman şiddetlenen çatışmaların ardından, hükümet karşıtı protestocular Pazartesi günü genel grev kararıyla bir araya geldi.

Geneli iyi eğitimli, orta sınıftan gelen göstericiler AKP`den duyulan rahatsızlık, bunun yanında Erdoğan`ın baskıcı buldukları ve kişisel özgürlüklere tecavüz ettiğini düşündükleri yönetim tarzına karşı birleşti.

Ancak, ülke Mart 2014`teki yerel seçimlere hazırlanırken bu bastırılmışlık duygusu muhalefet partileri için somut kazanımlara dönüşmedi.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Soli Özel, "Başbakan`ın gücünün büyük bir kısmı muhalefetin vizyon eksikliğinden ve etki alanının darlığından kaynaklanıyor," dedi. Özel, "Ana muhalefetteki iki parti de zaman bükülmesine sıkışıp kalmış durumda, zihniyetleri şu anki protestocuları anlamak için yeterli değil." dedi.

İstanbul, Ankara ve yurdun kalanı, iki gün süren sert çatışmaların ardından, binlerce çalışanı sokağa döken genel grev haricinde Pazartesi gününü daha sakin geçirdi. İstanbul`da Taksim Meydanı`na yürüyen bir grup polisin önlerini kesmesinin ardından dağıldı.

CHP`li milletvekilleri protestolara destek verirken bazıları sokaktaki kalabalıklarla birlikte biber gazına maruz kaldı.

Ancak son yükselişine rağmen, anketler CHP`nin bugün, oyların yüzde 26`sını aldığı 2011 seçimlerindeki kadar dahi başarı sağlayamayacağını, bu da üç yıl önce liderini değiştiren partinin yeni bir değişime ihtiyacı olabileceğini gösteriyor.

2010 yılında CHP`nin başına geçtiğinde Türkiye`nin Gandhi`si olarak göklere çıkarılan Kemal Kılıçdaroğlu, hükümet karşıtı gösterileri politik bir meseleye dönüştürmediği için de takdir edildi. Ancak protestocular, CHP`yi Meclis`te Erdoğan`ın önünde varlık göstermemekle de eleştiriyor.

Kılıçdaroğlu The Wall Street Journal`a verdiği röportajda, CHP`nin bir kez daha değişmesi gerektiğini ve değişimin bu kez özgürlüklerle ilgili olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Gezi Parkı`ndan dünyaya yansıyan ses, daha fazla özgürlük daha fazla demokrasi sesidir. Biz kendi ülkemizde daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyoruz." dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca, CHP`nin hükümet karşıtlarının ne istediğini anlayabilmek için protestoları dikkatle çalıştığını ifade etti. Partinin girişimleri arasında iletişimi arttırmak, önerilerin toplanacağı online bir kurul oluşturmak ve yerel şubelerde genç insanları bir araya getirmek bulunuyor.

Hükümet karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana ilk kamuoyu yoklaması ise Pazar günü MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından açıklandı.,

Ankete göre Erdoğan halen halkın yüzde 54`ünün desteğine sahip. Ak Parti ise Nisan ayında halkın yüzde 36`sının desteğini alırken son ankette bu oranın yüzde 35 olduğu görüldü. Öte yandan son seçimlerden 6 ay sonra, Aralık 2011`de partiye verilen destek yüzde 52 idi.

CHP`nin Nisan ayında yüzde 15 olan oy oranının yüzde 23`e yükseldiği görülürken MHP`nin desteği yüzde 10`dan 14,5`e, BDP`nin ise yüzde 4`ten 6,2`ye yükseldi.

Ankete katılanların yarısı AKP hükümetinin giderek daha otoriter ve baskıcı hale geldiğini söylerken yüzde 54`ü yetkililerin bireylerin yaşan tarzına giderek daha fazla müdahalede bulunduğu görüşünde.

3-12 Haziran arasında yapılan ankete 2.818 yetişkin katılırken hata payı yüzde 2 olarak verildi.

Erdoğan`ın ilk iki dönemde, Avrupa Birliği`ne üyelik koşullarını yerine getirmeye çalışan, general, savcı ve hakimlerin siyaset sahnesinden çekilmesi yönünde izlediği politika liberallerin ve kararsızların oylarını toplamasını sağladı. Diğer taraftan yönetimi süresince sağlanan siyasi istikrar ve hızlı ekonomik büyümeyle iş dünyasının da desteğini aldı.

İnsanları sokaklara döken bastırılmışlık duygusu ise üçüncü döneminde uyguladığı politikaların ardından ortaya çıktı. Bu politikalar arasında alkol satışı, kürtaj, sezaryen gibi konularda getirilen sınırlamalar, herkesin üç çocuk sahibi olması tavsiyesi ve laik karakterini İslami bir gündemle değiştirme tehdidi oluşturduğu belirtilen eğitim reformu gibi değişiklikler var.

Çoğunluk Erdoğan`ın gelecek sene yapılması muhtemel ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını bekliyor. Diğer taraftan Erdoğan`ın cumhurbaşkanının yetkisini arttırmak istediği de biliniyor.

Diğer taraftan Erdoğan, seçim sandığında başarılı olamayan CHP`nin dolaylı yollardan gücünü azaltmak istediğini ve kargaşayı körüklediğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu ise suçlamaları kabul etmedi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir