• DOLAR 32.58
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2459.867
  • ...
Çocuklarda obeziteye dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Onur, obezite hakkında bilgi verdi. Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak toplumdaki obezite sorununun önemli bir artış gösterdiğini ifade eden Onur, Ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla birlikte özellikle çalışan anne nüfusunun artması, çocuklardaki yemek yeme alışkanlıklarının bozulmasına ve obezite riskinin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.


Yemek yeme alışkanlıkları değiştirilmeli
Obezitenin gelişiminde önemli rol oynayan etmenlerden birincisi dengesiz beslenme olduğunu ifade eden Onur, "Yüksek kalorili ve fastfood türü gıdaların çok sık tüketilmesi, hızlı yemek yeme, öğünler arasında uzun ya da kısa süreler olması, gece yatmadan önce yemek yeme gibi alışkanlıklar, dengesiz beslenmeyi oluşturmaktadır. Obez çocukların beslenme öykülerinde; çok miktarda şeker, şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır. Obezitenin önlenmesinde birinci kural, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilmek için, yemek yeme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesi gerekmektedir" dedi.


Abur cubur tüketimi önlenmeli
Özellikle abur cuburlar, reçel, bal, yağ, ekmek, makarna, mantı gibi yağdan ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Onur, "Hamburger, pizza, tost gibi hazır yiyeceklerin tamamen yasaklanması, bunların yerine taze meyve, sebze ve kuru baklagiller gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesi, beslenme içeriğinin düzenlenmesi bakımından önemlidir. Çocuklar büyüme çağında olduğu için kısıtlı diyet uygulanması gelişimlerinde olumsuz etkiye neden olabilir. Burada yapılması gereken, büyümeyi sağlayacak yeterli kalori ve esansiyel besinleri içeren; protein karbonhidrat ve yağ içeriği bakımından dengeli olan diyetler uygulanmalıdır. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları tarafından belirlenen bir diyet programı uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.


Televizyon alışkanlığı sınırlandırılmalı
Çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri zamana değinen Onur, "Günümüzde çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği süreler uzamaktadır. Bu sürelerin günlük 2 saat ile sınırlandırılması, fiziksel aktiviteyi artırmak için çocukların yürüyüşe teşvik edilmesi, çocuğun kendi kendine giyinmesi, çantasını hazırlaması, odasını düzenlemesi gibi bireysel işlerin sağlanması; basketbol, tenis gibi ileri yaşlarda da onu aktif kılacak spor becerilerini geliştiren aktivitelere yönlendirilmesi gerekir" dedi.


Aileler sağlıklı beslenerek çocuklarına örnek olmalı
Yemek yemede aile çocukların aile ortamına göre hareket ettiğini belirten Onur, "Çocukluk çağında obezitenin önlenmesi için yaşa uygun diyet programlarının uygulanması çok önemlidir. Bunun yanında; tüketilen yiyeceklerin dengeli ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yeme alışkanlığının ortadan kaldırılması gerekir. Öğünler arası atıştırmalar sınırlandırılmalı, günlük aktivitelerin düzenlenerek çocuklar egzersiz yapmaya teşvik edilmeli, kilo kaybettikçe çocuğa ödül verilmeli ve özgüveni geliştirilmeli, sağlıklı beslenme ve aktivite konusunda aileler de çocukları için model teşkil etmelidir" diye konuştu.


Obez çocuklar tedavi edilmeli
"Obez çocukların önemli bir kısmında altta yatan önemli bir sorun yoktur" diyen Onur, "Çocukluk çağı obezitesinde; besinlerden elde edilen enerjinin alımı ve bu enerjinin fiziksel aktivite ile harcanması arasında önemli bir dengesizlik bulunmaktadır. Çocuklarda obezitenin önlenmesi ve tedavisi; dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yemek alışkanlıklarının kazanılması ve fiziksel aktivitelerin desteklenmesi ile sağlanabilir. Çocukluk çağında tedavi edilmeyen obezite; kalp, karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet gibi endokrin hastalıklarının artmasına neden olarak, çocukların yaşamını tehdit etmektedir" dedi. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir