• DOLAR 32.25
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2418.207
  • ...
Şanlıurfa'da yıkım kararı alınan Kuyumcular Çarşısı esnafı adaletli bir çözüm istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Özaslan, Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafını ziyaret ederek taleplerini dinledi. Esnafın makul taleplerinin karşılanması gerektiğini belirten Özaslan, hiçbir esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafı, işyerlerinin yıkılması halinde mağdur olacaklarını belirterek seslerini duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Çarşının yıkılması halinde kendilerine yeni bir işyeri verilmesi ya da işyerlerinin değerinde kendilerine para verilmesi gerektiğini ifade eden Özdiker Pasaj esnafı, belediyenin kendilerini muhatap almadığını belirtti.

Teklif edilen fiyatın gerçek fiyatın dörtte biri kadar olduğunu belirten esnaf, Cumhurbaşkanı'ndan kendilerine yardımcı olmasını istiyor.

Büyükşehir Belediyesinin, Kuyumcular Çarşısının üçte birini aldığı halde, çarşıyı metruk hale çevirmek için uğraştığını iddia eden esnaf, belediyenin almış olduğu 45 iş yerini boşaltmaya çalıştığını, kepenk ve camlarını kırıp metruk hale getirdiğini öne sürdü.

Belediyenin kendileriyle anlaşarak bu işi yapması gerektiğini ifade eden esnaf, yıkıma karşı olmadıklarını ancak teklif ettikleri fiyatın dükkanlarının gerçek değerinin dörtte birine tekabül ettiğini söyledi.

Bilgileri dışında kamulaştırma kararının alınmasından rahatsız olduklarını ifade eden çarşı esnafı, yer temin edilmemesinin ise haksızlık olduğunu belirttiler.

"Rızasız yapılan her işlem zulümdür"

Çarşı esnafının sorunlarını dinleyen HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, rızasız yapılan her işlemin zulüm olduğunu belirtti.

Özaslan, "Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafının feryatlarını duyuyorsunuz. Buradan Büyükşehir Belediyesine sesleniyoruz. Diyoruz ki; hangi projeyi yaparsanız yapın, hangi kararı alırsanız alın rızasız yapılan her işlem zulümdür. İlk önce gelin halk ve esnafın rızasını alın. Eğer burayı Büyükşehir Belediyesi meydan yapmak istiyorsa buradaki esnaf başta olmak üzere hiç kimse buranın meydan olmasına karşı değil." diye konuştu.

"Siz nasıl şehrin kalbine, şehrin merkezine böyle bir iş merkezi kurdunuz"

Büyükşehir Belediye Başkanı'nın esnaf ile muhatap olmadığına dikkat çeken Özaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı'na sesleniyorum. Burayı yıkmak istediğinizi ve bir meydan yapmak istediğinizi söylüyorsunuz. Fakat konunun muhatabı olan esnafı muhatap alıp masaya oturup onlarla konuşmuyorsunuz. Aslında zamanında bu projeye kim imza attıysa buranın bina yapılmasına ve burada iş merkezi kurulmasına kim onay verdiyse Büyükşehir Belediyesi ilk önce gidip onlardan hesap sorsun. Asıl hesap sorulması gereken kişiler, ilk önce o projeye zamanında imza atan insanlardan hesap sormaktır." dedi.

Belediyenin esnafı muhatap almadığını belirten Özaslan, "Şayet proje yapıp buraya meydan yapmak istiyorsanız gelin buradaki esnafla bir görüşün. Mağduriyeti ortadan kaldırmanız ve esnafın rızasını almanız lazım. Esnaf, 'Eğer buraya meydan yapmak istiyorsan gel ve dükkânın ederini ver.' diyorlar. Ya da bize başka yerde bir iş merkezi versinler oraya taşınalım, diyorlar. Belediye buna da yanaşmıyor. Burayı yıkacaksan şayet, yeraltı çarşısı yap, bize orada dükkân ve iş yeri ver diyorlar, belediye buna da yanaşmıyor. Esnaf diyor ki; Kızılay Meydanı'nda Yeraltı Çarşısı yap, bizi oraya taşı, oraya gidelim. Belediye buna da yanaşmıyor. Belediye ona yanaşmıyor, buna yanaşmıyor! Yazık değil mi? Buradaki esnaf yıllardır müşteri biriktirmiş, sermaye edinmiş ve para harcamış. Buradaki bütün sermayelerini ve buradaki bütün kazançlarını heba edeceksiniz… yazıktır, günahtır. Bu kadar insan burada evine ekmek götürüyor. Bu ekonomik sıkıntının içerisinde böyle bir projeye girişmeye değer mi?" diye sordu.

"Gerekirse bağımsız tarafsız bir hakem heyeti oluşturulsun"

Özaslan, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

"Aslında Şanlıurfa'nın çok daha önemli ihtiyaçları var. Örneğin şu an Şanlıurfa'da yolu olmayan köyler var, öğrenciler okula gidemiyor. Yolu ve suyu olmayan sayısızca köy var. Büyükşehir Belediyesi ilk önce onlara su götürüp yol yapsın. Sonra gelsin bu meydan sevdasına kapılsın. Kimse meydan projesine karşı değil ve esnaf da yıkıma karşı değil. Esnaf sadece mağdur olmak istemiyor ve belediye başkanının onları muhatap almasını istiyor. Bu da çok makul bir gerekçedir. HÜDA PAR olarak önerimiz şudur; gerekirse bağımsız ve tarafsız bir hakem heyeti oluşturulsun. Hakem heyeti gelsin buradaki esnaf ve belediyenin arasına girsin. Hakem ne karar verdiyse esnaf da kabul edecek. Lütfen esnafı mağdur etmeyelim." (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir