• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Mesir Macunu Kapmak İçin Yarıştılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Festivalde, Manisa Valiliği binasından, saçım töreninin yapılacağı Sultan Camisi`ne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Kortej yürüyüşüne Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekilleri İsmail Bilen, Mehmet Çerçi, MHP Milletvekilleri Ahmet Orhan, Erdal Akçay, Mustafa Erez, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, festivale katılan konuk ülkelerin temsilcileri katıldı.

MHP Milletvekili Erdal Akçay, kortej yürüyüşünün 20 dakika geç başlamasını eleştirdi. Yapılan kortej yürüyüşüyle protokol üyeleri, mesir macununun saçılacağı Sultan Camisi`ne geldi. Törende önce, şehzadelik dönemlerini Manisa`da geçiren Osmanlı padişahlarını canlandıran oyuncular, padişahların geçmişi hakkında kısa bilgiler verdi.

Yavuz Sultan Selim`in eşi, Kanuni Sultan Süleyman`ın annesi Hafsa Sultanı canlandıran oyuncu Melis Yüceilli, Tayfun Şengöz`ün canlandırdığı mesir macunun mucidi Merkez Efendi`yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi. Mesir macununun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyuran Hafsa Sultan, saçım işlemini ``İsterim ki dünya var oldukça, bu macundan bolca karıla ve halka saçıla, hastalara şifa ola`` sözleriyle başlattı.

Merkez Efendi, platformdan ilk mesir macunlarını protokol üyeleriyle birlikte saçtı.

Dualarla karılan ve paketlenen mesir macunu, 471. kez Sultan Camisinin kubbe ve minarelerinden Merkez Efendi ve müritleri tarafından halka saçıldı.

Saçım sırasında yaşanan izdiham nedeniyle zaman zaman baygınlık geçirenler oldu. İzdiham nedeniyle 11 kişinin travma ve düşük tansiyon şikayetleriyle alanda hazır bekleyen sağlık birimlerine başvurduğu öğrenildi.

-TARİHÇESİ-

471 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle:

``Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim`in eşi, Kanuni Sultan Süleyman`ın annesi Hafsa Sultan, Manisa`da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan sultanın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi`nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi`nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Martında Sultan Camisi`nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğar.

-41 ÇEŞİT BAHARAT-

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir