• DOLAR 32.192
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2503.544
  • ...
Güneydoğu'da aşırı sıcaklar bunaltıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu'da yazın başlamasıyla 40 derecenin altında seyreden sıcaklık temmuz ayının sonu, ağustos ayının başında 5-6 derece yükseldi.

Bölgede 5 Ağustos'ta en yüksek sıcaklıklar, Diyarbakır'ın Sur ve Bismil ilçelerinde 44,1, Batman'ın Gercüş ilçesinde 46,3, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 46,1, Cizre ilçesinde 47,4, Siirt'in Kurtalan ilçesinde 45,7, Mardin'in Dargeçit ilçesinde 45,4, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 43,6 olarak ölçüldü.

Sıcak yaşamı olumsuz etkiliyor

Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde de vatandaşlar kavurucu sıcakla mücadele ediyor. Kızıltepe'de vatandaşlar gölgelik alan, park ve bahçelerde zaman geçirerek serinlemeye çalışıyor.

Bazı çocuklar ve gençler başlarına su dökerek serinlerken, kimi esnaf da serinlemek için sık sık hortumla iş yerinin önünü suluyor.,

"İnsanlar dışarıya çıkamıyor"

Serinlemek isteyenler dondurma ve meyan şerbetine rağbet gösteriyor. Kızıltepe Meydanı'nda dondurma satan Mustafa Demircan, ilçede hissedilen sıcaklığın zaman zaman 50 derece olduğunu belirterek, "İnsanlar dışarıya çıkamıyor" dedi.

Meyan şerbeti satan Hıdır Güler de sıcak havanın bunaltıcı boyutta olduğunu, meyan şerbetinin sıcak havalarda yoğun olarak tercih edildiğini söyledi.

Uzmandan sıcaklara karşı uyarı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, bölgede termometrelerin 47 dereceyi gösterdiğini belirtti.

Sıcaklık ve sağlık arasında çok yakın ilişki bulunduğuna işaret eden Toprak, aşırı sıcak veya soğukta insan organizmasındaki savunma mekanizmalarının yetersiz kalabildiğini aktardı.

Toprak, sıcaktan en çok etkilenenlere değinerek, "Bebekler en yüksek risk grubunu oluşturuyor. Çünkü bebeklerde ısıyı regüle etme mekanizması çok iyi çalışmıyor. Bu nedenle bazen yetişkinler açısından çok sorun olmayan sıcaklık derecesi bebeklerde tehlikeli durumların gelişmesine neden olabilir. Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar daha yüksek risk altında. 40 derecenin üstündeki sıcaklarda eğer gölgede değil güneş altında kalınıyorsa risk yüksek" ifadelerini kullandı.

''Orta yaş üstü insanlar bol su tüketmeli''

Özellikle riskli grupların güneşe çok maruz kalmaması gerektiğini söyleyen Toprak, güneş ışınlarının etkili olduğu saatlerde spor veya ağır iş yapmanın hayati tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

Toprak, yüksek sıcaklığın insanlarda bulantı-kusma, depresyon, konuya odaklanamama gibi etkilerin yanı sıra baş ve kramp benzeri ağrılara neden olabileceğini dile getirerek, orta yaş üstü insanların bol su içmeleri gerektiğini söyledi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir