• DOLAR 32.258
  • EURO 34.727
  • ALTIN 2388.711
  • ...
Irak Başbakanı Kazımi ile ABD Başkanı Biden görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi'nin oturum aralarında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin Irak Başbakanlığı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İki taraf bir dizi bölgesel konuyu tartıştı, Irak ile ABD arasındaki ilişkinin ortak çıkarlara, Irak'ın egemenliğini, toprak bütünlüğünü, güvenliğini ve istikrarını güçlendirmeye ve ikili ortaklığı bir şekilde güçlendirme taahhüdüne dayandığı konusunda anlaştılar." denildi.

Kazımi ve Biden'in görüşmede ayrıcabir dizi bölgesel konuda istişarelerde bulunduğu ifade edilen açıklamada, "Liderler, ABD ile Irak arasındaki ilişkinin, Irak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına ilişkin ortak bir çıkara dayandığı ve iki ulusun yararına ikili ortaklığı güçlendirmeyi taahhüt ettiği konusunda anlaştılar." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Taraflar ayrıca, Irak halkının iradesine ve Irak'ın demokrasisine ve bağımsızlığına saygı duyan yeni bir Irak hükümeti kurmanın önemini de yinelediler. Başkan Biden, ABD'nin Irak'ın Kürdistan bölgesini de içerecek şekilde istikrarlı, birleşik, egemen ve müreffeh bir Irak'a verdiği önemi vurguladı." denildi.

Açıklamada, "Başkan Biden ayrıca 'Başbakan Kazımi'nin Suudi Arabistan ve İran'ı Bağdat'taki görüşmeler için bir araya getirme girişimini memnuniyetle karşıladı. Başkan, daha güvenli ve daha istikrarlı bir bölge yararına Başbakan'ın ileri görüşlü diplomasisini takdir ettiğini ifade etti." ifadelerine yer verildi.

Kazımi ise  bölgesel zorluklara yerel çözümler bulmak ve sürdürülebilir istikrarı sağlamak için Irak'ın komşularını ve dostlarını bir araya getirecek girişimlerde bulunma taahhüdünü vurguladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir