Benim eşim misafiri sevmiyor...
Misafir Bin Bereket ve Bin Rahmetle Gelir... Misafir ağırlamak güzel bir erdemdir. Eve mutluluk, bereket ve rahmet getirir. Bazen insanlar misafir ağırlamaktan kaçınırlar. Bunun ne kadar sevap ve güzel bir davranış olduğunu bilmeksizin kaçınırlar.
- Kocam misafir gelmesini istemiyor, gelince sürekli yüzü düşüyor asık suratlı oluyor. Benimle küsüyor ya da sürekli kavga ediyor ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olun yol gösterin lütfen, yardımcı olun.
- Misafir berekettir, rızıktır, yaptığın ayıp, günah desem de hiç değişmedi ne yapmalıyım detaylı bilgi alabilir miyim?
Değerli kardeşimiz,
Elbette evde misafir kabul etmek, İslam ahlakının en güzel örneklerindendir. Ayrıca birisini misafir etmek demek, cömertlik, iyilikseverlik, paylaşma, hayır işleme gibi İslam ahlakı ve toplumu ayakta tutan değerleri yaşatmak demektir. Bundan dolayı dinimiz misafir ağırlamayı tavsiye etmiş ve bir nevi ibadet olarak görmüştür. Bu çerçevede İslam, misafirin berekete vesile olduğunu, ev sahibi için yapacağı duanın kabul olunacağını söyleyerek insanları misafir ağırlamaya teşvik etmiştir.
Ancak diğer taraftan da İslam dini, hiç kimseyi gücünü aşan ve kaldıramayacağı bir yükle de sorumlu tutmamaktadır. Örneğin imkanı olmayanları misafir kabul etmeye zorlamamakta, imkanı olsa bile misafirlik süresine bir ölçü getirerek belirli bir sınırda tutmakta, misafire yapılacak ikramlarda aile bütçesini aşmamayı tavsiye etmektedir.
Bu hususta hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederse misafirine ikram etsin. Onun caizesi (ödülü), bir gün ve bir gecedir. Ziyafet ise üç gündür. Bundan sonrası sadakadır.” (Müslim, Lukata, 15-16)
Dolayısıyla misafirlerin sayısı da misafir kabul etme sıklığı da hane halkının maddi ve manevi gücü ve sabrı çerçevesinde olmalıdır.
Misafir kabul etmeyen eşinizin tutumuna gelince,
1) Öncelikle kocanızın misafir kabul etmemesinin gerçek nedenini anlamaya çalışın
Kocanızın neden misafir kabul etmediğinin gerçek nedenini öğrenmeden, siz kocanızı ikna edemeyeceğiniz gibi biz de size yardımcı olamayız. Çünkü bir erkeğin evine misafir kabul etmemesinin birçok nedeni olabilir. Kocanızın misafire karşı olumsuz tutumunun nedeni ne ise, çözümü de ona göre olmalıdır.
Şu soruları kendinize sorarak, kocanızın misafir kabul etmemesinin gerçek nedenini bulabilirsiniz:
- Sıklıkla mı misafir ağırlıyorsunuz?
- Ağırladığınız misafirler genel olarak sizin akrabalarınız veya arkadaş çevrenizden mi?
- Misafir ağırladığınızda yaptığınız masraflar eşinizin bütçesini zorluyor mu?
- Eşinizin hoşlaşmadığı misafirler mi geliyor?
- Misafir ağırlama saatiniz eşinize uygun değil mi?
- Eşiniz, misafir geldiği için yeterince dinlenemiyor mu?
- Misafirlerle kadın-erkek aynı odada oturuyorsanız, kocanız bundan dolayı mı rahatsız oluyor?
- Misafir geldiğinde ağırlıklı olarak siz konuşuyorsanız, kocanız pasif durumda mı kalıyor?
- Kocanız, çok fazla sosyal biri değilse, sıklıkla misafirlerle muhatap olmaktan dolayı sıkılıyor mu?
- Rahatına çok düşkün ise, dolayısıyla evde rahat giyinme ve oturmaya alışmış biri ise, rahatına mı dokunuyor?
- Misafir ağırladığınızda kocanızı veya çocuklarınızı ihmal etmiş olabilir misiniz?
gibi sorulara vereceğiniz cevap, sorunu çözmek için ilk adımınız olabilir.
Bu çerçevede çözüm olarak soruna göre;
- Kadın misafirlerinizi veya kendi akrabalarınızdan gelecek olanları eşinizin evde olmadığı saatlerde ağırlayabilirsiniz;
- Misafirin gelme sıklığını azaltabilirsiniz;
- Sadece kendi akraba ve arkadaş çevrenizi değil de eşinizin memnun kalacağı kişileri de misafir edebilirsiniz;
- Aile bütçesini korumak adına ikramları asgari düzeye indirebilirsiniz;
- Eşinizin hoşlaşmadığı kişileri, yakın akrabanız değilse, kabul etmeyebilirsiniz, yakın akrabanız ise, daha az davet etmeye özen gösterebilirsiniz;
- Misafirlik süresini, saatini daha kısa tutabilirsiniz;
- Eşinizi mizacına göre, onu daha çok öne sürebilir veya daha az zorlayabilirsiniz;
- Eşinizi rahat giyinme konusunda serbest bırakabilirsiniz.
2) Ortak bir noktada anlaşmanın yollarını deneyin
Evlilikte eşlerin farklı ve birbiriyle çatışan istekleri söz konusu olduğunda, sorun bir tarafın isteği ve ısrarı ile değil, her iki eşin ortak bir noktada buluşması ile çözülür. Taraflar fedakarlık eder ve bir adım atarsa, ortak noktada buluşmak mümkün olur.
Siz de eşinizin isteğini de dikkate alarak bir adım geri atabilirsiniz. Mesela siz çok misafir istiyorsunuz, ama eşiniz hiç misafir istemiyorsa, çözüm az misafir kabul etmektir.
3) Eşinizle daha yakından ilgilenin
Bazen hanımlar, misafir geldiğinde tüm dikkatlerini haliyle misafire yoğunlaştırırlar. Bu süreçte eşlerini, evlerini ve çocuklarını ihmal ederler. Bu da diğer eşi rahatsız eder.
Bunu önlemek için eşinizle diğer günlerde daha yakından ilgilenerek onun olumsuz algısını kırabilirsiniz. Çocuklarınızı ve evinizi ihmal etmemeye özen gösterebilirsiniz.
4) Eşinizi neden misafir ağırlamak istediğiniz konusunda ikna edin
Eşinizin misafirlere karşı olumsuz bir algısı varsa, bunu sadece “neden istemiyorsun, ayıptır, günahtır” diyerek kıramazsınız. Konuyu güzelce, İslami açıdan izah edebilirsiniz.
Örneğin, misafirin aslında bir nimet olduğunu, elbette her nimetin bir külfeti olduğunu, misafirin bazı zahmetleri olabileceğini, ama karşılığında büyük bir manevi mükafatın olacağını anlatabilirsiniz.
“Misafir rızkını getirir ve (evdeki) topluluğun günahını (bağışlatıp) götürür.” (Feyzü’l-Kadîr, 4/261)
gibi hadislerden örnekler verebilirsiniz.
Bunun yanında ayrıca insanın sosyal bir varlık olduğunu, başka insanlarla hayatı paylaşmaya ihtiyacı olduğunu, misafir ağırlayan ailelerde ahlakı değerlerin ve insani hasletlerin daha güzel geliştiğini anlatabilirsiniz.
5) Misafir ağırlama sıklığını aşama aşama artırın
Kocanız çok fazla misafirle muhatap olmak istemeyebilir. Belki de yetiştiği ailede fazla misafirle muhatap olmamıştır. Veya çocukluğunda evlerine çok fazla misafir geldiğinden misafire karşı olumsuz bir algı geliştirmiştir.
Bunu için ona zaman tanıyın. En asgari düzeyden, yanı onun tolerans ve sabır eşiğini aşmadan misafir kabul edin. Zamanla alıştıkça misafir ağırlama sıklığını artırabilirsiniz.
Sorularla İslamiyet