• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İngiltere'de isimsiz mezara gömülen Müslüman kadının hikayesi hayrete düşürdü!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev-Doğruhaber

Yerel Müslüman cemaatinin üyeleri arşivleri açmaya ve orada tam olarak kimin gömülü olduğunu bulmaya karar verdiler ve önlerinde ortaya çıkan şaşırtıcı hayat hikayesi karşısında hayrete düştüler.

 

Liverpool Müslüman topluluğu, İngiltere'deki en eski topluluklardan biridir, çünkü yerel limanda her zaman Müslüman ülkelerinden birçok denizci olmuştur. Burada, 19. yüzyılın 80'lerinde, İslam'a dönüşen aristokrat William Quilliam, dini konularda ders vermeye başlamıştı. Bu derslerden birine 18 yaşındaki Elizabeth Cates katıldı. İngilizceye çevrilen bir Kur’an-ı Kerim hediye alan Elizabeth Cates dersten sonra eve döndü. Yabancı bir dinin kutsal yazılarını gören anne, Kur’an'ı ateşe atmayı istedi, ancak Elizabeth reddetti ve odasına koştu, kitabı odada sakladı ve gizlice her gün okuyordu. Elizabeth Müslüman oldu ve adını değiştirerek Fatima oldu. Bu dönemde 1889'da Quilliam tarafından oluşturulan bir cami ve kültür merkezi, Liverpool'da zaten faaliyet gösteriyordu. Fatima, İslam derslerine katılmaya başladı. Yerliler bir İngiliz kızının camiden çıktığını gördüklerinde, genellikle onun yönüne taş atarlardı.

Toplumun aşağılanmasına dayanamayan Fatima kendisi gibi yeni Müslüman olmuş iki Müslüman kadınla birlikte İslam ülkelerinde okumak için Liverpool’dan ayrıldı. Ve dönüşünde, şehirde açılan Müslüman Enstitüsü'nün baş saymanlığına getirildi. O zamanların bir İngiliz kadını için o görev baş döndürücü bir kariyerdi.

Ne yazık ki Fatima Elizabeth'in hayatı pek uzun sürmedi. 30 yaşın biraz üzerinde, zatürreden öldü. Müslüman olan kızından utanan yakınları, onu isimsiz bir mezara gömdü. Bu muhteşem Müslüman kadının hayat hikayesi, yüzyılın başında yerel Müslüman topluluk tarafından yayınlanan "Hilal" gazetesinde yayınlanan yazılar sayesinde gün yüzüne çıkarıldı. Biyografisinin gün yüzüne çıkarmasına dahil olanlardan biri, okulda çalışan ve aynı zamanda bir medrese işleten Londralı bir öğretmen olan Hamid Mahmud'du. Fatima Elizabeth Cates'in hayatını öğrendikten sonra medresesine onun adını vermeye karar verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir