• DOLAR 32.392
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2383.818
  • ...
Yarım asırdır severek yaptığı kuru temizleme işiyle 8 çocuk büyüttü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık 43 yıldır bu mesleğini ilk günkü heyecanla devam ettirdiğini belirten Hüsnü Erin, İLKHA muhabirine, kuru temizleme işini vefat eden ağabeyinden öğrendiğini söyledi.

Ağabeyinin ise Batman’da ilk ve tek kuru temizleme işini yapan ‘Laz Osman’ lakaplı birinden öğrendiğini belirten Erin, o zamanlarda Batman’da sadece ‘Laz Osman’ın dükkânının olduğunu ifade etti.

Hüsnü Erin

“Ağabeyimin yanında bu işe başladım”

Ağabeyinin işi öğrendikten sonra kuru temizleme dükkânı açtığını dile getiren Erin, “Bende daha o zaman ortaokul öğrencisiydim ve ağabeyimin yanında bu işe başladım. Kuru temizleme işini yapalı yaklaşık 42-43 sene oldu. Sonrasında kuru temizleme yeri açanlar ya Laz Osman’dan ya da bizim yanımızda öğrendikten sonra açtılar.” diye konuştu.

“Şimdi ancak karnımızı doyurabilecek kadar iş yapabiliyoruz”

İlk kuru temizleme yeri açtıkları zamanlarda işlerinin çok iyi olduğunu vurgulayan Erin, şöyle devam etti:

“Gece gündüz çalışıyorduk. Şimdi ise eskisi gibi iş kalmamış. Her tarafta bir kuru temizleme yeri açılmış durumda. Şimdi ancak karnımızı doyurabilecek kadar iş yapabiliyoruz. Şu an Batman’da yaklaşık 14 veya 15 kuru temizleme yeri var. Eskiden bütün memurlar takım elbise giymek zorundaydılar, şimdi ise spor elbise, tişört veya gömlek giydikleri için fazla bir iş yapamıyoruz. Yine de elhamdülillah ekmeğimizi kazanıyoruz.”

“Benden sonra oğlum mesleği sürdürecek”

Kuru temizleme işinden kazandıklarıyla 8 çocuk büyütüp okuttuğunu anlatan Erin, “Halen mesleğimi sürdürüyorum. Şu anda bir takım elbiseyi 60 TL, uzun paltoyu 50 TL, kısa kabanları 40 TL, gömleği 20 liraya farklı ve değişik şişme montları da farklı fiyata temizliyoruz. Tabi elbisenin yanında perde, abiye ve neredeyse tekstil ürünlerinin çoğunun kuru temizlemesini yapıyoruz. Şu an burada benimle beraber bir oğlum çalışıyoruz. Artık benden sonra bu mesleği o sürdürür.” ifadelerini kullandı.

“İdare etmeye çalışıyoruz”

Maliyetlerinin de artığına işaret eden Erin, “Önceden bir lira olan ürün şu anda 5 lira olmuş. İşimizde kullandığımız askı, jelatin ve kuru temizlemede kullandığımız ilaçların fiyatı kısa süre 4-5’e katlandı. Bizim fiyatlarımız ise o kadar artmadı. Bu şekilde bizi kurtarmıyor ama idare etmeye çalışıyoruz.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir