• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Hong Kong seçimlerini eski güvenlik şefi kazandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde baş yöneticilik seçimi yapıldı.

Seçim, bu sabah saatlerinde Wan Chai bölgesinde, Victoria Limanı yakınındaki Hong Kong Toplantı ve Sergi Merkezi'nde gizli oy yöntemiyle yapıldı.

Uzun yıllar polis ve kolluk kuvvetlerinde çalışan 64 yaşındaki tek aday John Lee, Hong Kong’un baş yöneticiliğini kazandı. Lee, 1.500 kişinin yer aldığı Seçim Kurulu üyelerinden 1.416’sının oyunu aldı.

Seçim komisyonuna göre katılım yüzde 97,7 oldu.

Yeni yönetim başkanının görev süresi, 1 Temmuz'da, Hong Kong’un "bir ülke - iki sistem" formülü altında Çin’in yargı yetkisine devredilmesinin 25. yıldönümü gününde başlayacak. 

Çin yönetimine bağlı biri

John Lee yakın zamana kadar Hong Kong'un (2017-2021) baş güvenlik şefiydi ve ondan önce uzun yıllar (1977'den beri) emniyette görev yaptı. Gözlemciler, Çin makamlarının bu özel idari bölgede ulusal güvenliğin güçlendirilmesine ve 2019'daki kitlesel protestoların ardından düzeni yeniden sağlanmasına yaptığı katkıyı takdir ettiğini belirtiyorlar.

Analistler, Pekin'in böyle bir politikacıya bel bağlamasının tesadüf olmadığına inanıyor. Lee’in "Çinli yetkililere sıkı sıkıya bağlı" olduğu belirtiliyor.

Ağustos 2020'den bu yana John Lee, ABD yaptırımlarının yürürlükte olduğu Çinli politikacılar arasında yer alıyor.

Bölgenin müstakbel başkanı, seçim kampanyası sırasında pratikte ne Çin ne de yabancı medyaya röportaj vermedi. Kısa açıklamalar için basına sadece birkaç yaklaşımda bulundu. Kişisel hayatı ve hobileri hakkında çok az şey biliniyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir