• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.414
  • ...
Ankara'daki Afrikalı esnafa polis baskısı devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yıllardır Kızılay’da esnaf olan Somalililerin, Çankaya ilçesinin dışına taşınmaları konusunda baskıya maruz kaldıkları belirtiliyor. Polisin, Afrikalı esnafa, iş yerlerini kapatmaları yönünde baskıda bulunduğu iddia edildi.

Bazı iş yeri sahibi Afrikalı esnaf, aylardır yapılan baskılardan dolayı işyerlerini kapatıp Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldılar. Türkiye’den ayrılmayan ve işlerine devam eden diğer Afrikalı esnaf ise polisin iş yerlerinin adlarının değiştirilmesi dayatmasına maruz kaldıklarını iddia etti.

Yaşananları İLKHA'ya anlatan Mohammed Isse Abdullahi, birçok kamu kurumlarına başvuru yaptıkları halde polisin uygulanmalarında bir iyileşme olmadığını aksine baskınlarının şiddetlendiğini ifade etti.

“2021 Ağustos ayından beri ciddi bir polis baskısı ile karşı karşıyayız”

https://ilkha.com/guncel/ankara-daki-afrikali-esnafa-polisten-baski-iddiasi-188103

Türkiye’de okuyup mezun olduktan sonra Ankara’da ticarete atıldığını dile getiren Abdullahi, “2021 Ağustos ayından beri ciddi bir polis baskısı ile karşı karşıyayız. Bize hiçbir gerekçe sunulmuyor. Sadece gelip dükkânı kapatıyorlar. Hangi gerekçe ile kapattıklarını da söylemiyorlar. Sadece 'Açık ve net sizi burada ve Kızılay'da istemiyorum.' diyorlar. Dükkân sahiplerini arıyorlar ve diyorlar ki 'bunları çıkartın yoksa biz çıkartacağız.' En son dün müşteriler yemek yerken polisler geldiler. Ondan sonra müşterilerimizi dışarıya çıkarttılar ve hepsini 3-4 arabaya koyup emniyete götürdüler. Biz onlara soruyoruz 'niye böyle yapıyorsunuz?' Bize 'sizi burada istemiyoruz. Anlamıyor musunuz?' diyorlar. Tabi ki bu süreçte biz yetkili kurumlara ulaşmaya çalıştık. Mesela kaymakamlığa gittik durumu izah ettik. Valiliğe ulaşamadık ama çok kere yazı gönderdim. Ellerine ulaştı ama hiç sonuç alamıyorum. Göç İdaresine, TİEK'e ve Kamu Denetçileri Kurumuna gittim hepsi de geçiştiriyor. Mesela CİMER’e ve valiliğe yazı gönderiyorum ama şikayetçi olduğum kişi cevap veriyor. Yani böyle bir haksızlığa uğradık. Bunu kesinlikle Türkiye'ye mal etmek istemiyoruz. Bizim düşüncemiz kişisel birileri tarafından olduğunu düşünüyoruz. Bu mağduriyetin giderilmesini yetkililerden istiyoruz.” dedi.  

 

“Biz Türkiye'deki kanunlara güvendik ve yatırım yaptık”

Bu durumun kendilerini çok rahatsız ettiğini ifade eden Abdullahi, devamında şunları aktardı:

“Bizim bir suçumuz varsa söylensin çünkü bize çok rahatsızlık veriliyor. Dükkanlarımız hiç gerekçe verilmeden kapatılıyor. En az 10 kere gözaltına alındım. Kızılay'da yürürken, sokaktan geçerken ve iş yerime gelip giderken gözaltına alınıyorum. Birkaç saat kalıp geri bırakılıyorum. Biz sadece bir şirkete ortağız başka hiçbir şeyimiz yok. Biz şirketi bir Türkiyeliye devrettik. Buna rağmen polis bize baskıyı devam ettiriyor. Diyorlar ki 'sizi burada istemiyorum. Başka bir mahalleye gidin. Keçiören, Uyanış veya Mamak'a gidin.' Biz Türkiye'de ki kanunlara güvendik ve yatırım yaptık. Bizi koruması gerekenin de kanun olduğunu düşünüyoruz. Bizim talebimiz gerekenin yapılmasıdır.”

“Açıkçası bu olanların ten rengimden olduğunu düşünüyorum”

https://ilkha.com/guncel/ankarali-esnaftan-polisin-baskisina-maruz-kaldigi-ileri-surulen-afrikalilara-destek-188215

Olanların ırkçılık olduğunu düşünmeye başladıklarını belirten Abdullahi, “Dün saat 20.30'a kadar burada kapıda polis duruyordu. Gelen müşterileri ‘burası kapalı’ diye kapıdan kovuyordu. Hiçbir gerekçe olmadan yani ne mahkeme kararı var ne savcılık kaydı var ne bir eksiğimiz var. Açıkçası bu olanların ten rengimden olduğunu düşünüyorum. Polise biz dedik ki madem yabancılarla uğraşıyorsunuz neden iş yerimize geliyorsunuz? Diyorlar ki 'burası merkez ve merkez olduğu için sizinle uğraşmak zorundayız' geçen de biri dedi ki 'seni ten renginden dolayı ayırt edebiliyorum ama başkasını ayırt edemiyorum. Kolayca seni bulabiliyorum.' Bize bu hakları bir kişi vermedi. Türkiye Cumhuriyeti verdi ve bir kişi tarafından alınmasını istemiyoruz. Hiçbir gerekçe olmadan yabancı, siyahi ve Somalili olduğumuz için Türkiye Cumhuriyeti’nin bize verdiği hakkın bir kişi tarafından alınmasını istemiyoruz. En kısa sürede devlet yetkililerimizin cevap vermesini ve gerekeni yapmalarını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Polisler, oturan yemek yiyen müşterilere ‘kalk’ diye bağıra bağıra dışarı çıkartıyorlar”

https://ilkha.com/siyaset/ankara-da-isyerlerini-kapatmak-zorunda-kalan-afrikali-esnafa-huda-par-dan-ziyaret-191870

Ankara'ya 2012 yılında geldiğini burada yaşamaya başladığını ve burada evlenerek vatandaş olduğunu söyleyen Mesaret Karakaya, “Türkiye’de yaşıyorum, evliyim ve burada çocuklarım var. Bu iş yerini baştan kurduk. 2021'den beri biz yabancılar olarak sıkıntı yaşıyoruz. Ben yabancıyım ama Türkiye vatandaşıyım. Ben Kızılay bölgesinde çok sıkıntı yaşıyorum. Lokantamı kapatmaya geliyorlar 'kapatacaksın' diyorlar. Yemek yiyen müşterilere ‘kalk’ diye bağıra bağıra dışarı çıkartıyorlar. Herkesin ikametlerini kontrol ediyorlar. Kontrol etsinler ama insanları yemekten kaldırmayın. Bize 'bu bizim işimiz' dediler. Her seferinde müşterilerimizi kaldırıyorlar kapatacağız diyorlar. Çok zor durumdayım şu anda. Müşterilerimizi polis arabalarına koyuyorlar, 'müşteri girip çıkmayacak' diyorlar. 'Kızılay bölgesinde sizi istemiyoruz' diyorlar. Buralarda sadece benim lokantada baskı oluyor. Ben de burada çocuklarıma ekmek parası kazanmaya çalışıyorum. Bu olaylar başladığından beri işim düştü. Artık müşteriler de gelmiyor. 3-4 masa oluyor onları da gelip dükkânı basıp götürüyorlar. Hesapta alamıyorum. Benim günlük inanılmaz masrafım var. Masrafımı ve kiramı çıkaramıyorum. Suçumuzu da söylemiyorlar. Biz birini mi öldürdük yoksa başka bir şey mi yaptık? Bilmiyoruz. Suçumuz ne? 'Suçunuz yok ama buradan kalkıp gideceksiniz. Kızılay bölgesinde sizi istemiyoruz ' diyorlar. Buna bir çözüm bulunmalı.” diyerek yetkililere seslendi.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Kızılay bölgesindeki Afrikalılara, 2021 Eylül ayı başından bu yana hukuksuz uygulamalar yapıldığı iddia ediliyor. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir