• DOLAR 35.334
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3041.4
  • ...
Keratokonus Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Keratokonus, korneanın (gözünüzün şeffaf ön yüzeyi) yavaş yavaş dışa doğru bombeleşerek sivrilmesi (koni şeklini alması) ile oluşur.

Koni şeklindeki kornea bulanık görmeye neden olur ve ışık ile parlamaya karşı hassasiyete neden olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler, ancak sıklıkla bir gözü diğerinden daha fazla etkiler. Genellikle 10 ila 25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Hastalık uzun yıllar boyunca yavaş bir ilerleme gösterebilir.

Keratokonusun erken evrelerinde görme sorunlarını geçici olarak gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzeltebilirsiniz. Daha sonra sert, gaz geçirgen kontakt lensler veya skleral lensler gibi diğer lens türleri ile kullanmak gerekebilir. Hastalık tedavi edilmediğinde ve çok ileri aşamalara geldiğinde kornea nakli ihtiyacı bile ortaya çıkabilmektedir.

Keratokonus Belirtileri Nelerdir?

Keratokonusun belirti ve semptomları hastalık ilerledikçe değişebilir. Genel belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Bulanık veya dalgalı görme
  • Gözlük reçetelerinde sık sık değişiklik ihtiyacı
  • Göz kamaşması ve ışıklı nesnelde haleler görme,
  • Tek gözle bakarken çift görme ve görüntü çoğalması,
  • Gece görüşünde bozukluk ve geceleri araba kullanmanın zorlaşması,
  • Gözde alerji veya kaşıntı

Keratokonus Nedenleri

Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak çalışmalar hastalığın gelişiminde genetik faktörlerin rol oynadığını göstermektedir. Bu yüzden aile geçmişinde keratokonus olan kişiler mutlaka düzenli doktor kontrollerini yaptırmalıdırlar.

Ayrıca hastalığın gelişim sürecinde korneadaki enzimlerde yaşanan dengesizlikler ortaya çıkarılmıştır. Bunun sonucunda ise kornea, oksidatif zararlara karşı daha açık hale gelir ve yüzeyinde yaşanan incelmeyle birlikte öne doğru sivrilir.

Hastalık Nasıl Teşhis Edilir?

Keratokonus teşhisi için göz doktoru tıbbi ve aile geçmişinizi gözden geçirecek ve genel bir göz muayenesi yapacaktır. Korneanızın şekliyle ilgili daha fazla ayrıntı belirlemek için birçok test yapabilir. Keratokonus teşhisi için yapılan genel tetkikler:

  • Göz Kırılması Muayenesi: Bu testte göz doktorunuz görme problemlerini kontrol etmek için gözlerinizi ölçen özel bir ekipman kullanır. Hangi kombinasyonun size en keskin görüşü sağladığını belirlemenize yardımcı olması için, farklı mercekler (phoropter) içeren bir cihazdan bakmanızı isteyebilir. Bazı doktorlar gözlerinizi değerlendirmek için retinoskop da kullanabilir
  • Yarık Lamba Muayenesi: Bu testte göz yüzeyine dikey bir ışık huzmesi yönlendirilir ve gözü incelemek bir mikroskop kullanır. Korneanın şeklini değerlendirir ve gözdeki diğer olası sorunlar araştırılır.
  • Keratometri: Bu testte korneaya bir ışık çemberi odaklanır ve korneanının temel şeklini belirlemek için geri gelen yansıma ölçülür.
  • Bilgisayarlı Kornea Haritalaması: Kornea topografisi gibi testler, korneanızın ayrıntılı bir şekil haritasını oluşturmak için görüntüleri kaydeder. Kornea tomografisi ayrıca korneanızın kalınlığını da ölçebilir. Kornea tomografisi, keratokonusun erken belirtilerini, yarık lamba muayenesi ile hastalık görülmeden önce tespit edebilir.

Keratokonus Tedavisi

Keratokonus tedavisi hastalığın seviyesine göre değişiklik gösterir. Çok aşamalı bir tedavi niteliğindedir. Hastalığın erken evrelerinde gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görüş bozuklukları geçici olarak düzeltilebilmektedir. Hastalığın ilerlediği aşamalarda ise sert kontakt lens ve skleral lensler ile tedavi uygulanabilmektedir. Ancak tüm bu yöntemlerle hastalığın ilerleyişi kalıcı olarak durdurulamamaktadır. Hastalığın kalıcı olarak ilerleyişini ancak korneal çapraz bağlama tedavisiyle durdurulmaktadır. Uygun hastalara, çapraz bağlama tedavisi ve hibrid tedavi gerçekleştirilmektedir. Hibrid tedavide ise korneal çapraz bağlama tedavisi ve No Touch Laser bir arada uygulanmaktadır. Bahsi geçen tüm bu tedavilerin işe yaramadığı çok ileri seviyelerde ise kornea nakli söz konusu olabilmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir