• DOLAR 32.33
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2388.364
  • ...
Afganistan İslam Emirliği lideri Ahundzade'den Ramazan Bayramı mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği lideri Ahundzade gerek Afganistan'ın mücahid halkına gerekse dünyadaki tüm Müslümanlara önemli çağrılarda bulunduğu mesajında, 43 yıllık işgal ve uzun süren yıkıcı savaşın artık sona erdiğini, bundan sonra yapacakları en önemli işin Afganistan'da barış içerisinde halkın refahı için çalışmak olduğunu söyledi.

Tüm dünyadaki Müslümanların Ramazan Bayramı'nı tebrik eden Ahundzade, Cenab-ı Allah'ın; tutulan tüm oruçları, duaları ve hayırları kabul buyurması temennisinde bulundu.

Afganistan'ın yabancı istilasından tamamen arınmış olduğu bu yılda, Ramazan Bayramı'nı esenlik içerisinde kutladıkları için Yüce Allah'a şükreden Ahundzade, zaferin elde edilmesinde emeği geçen tüm mücahidlere teşekkürlerini iletti.

"Kalkınma ve refah için birinci koşul olan güvenlik, Afganistan İslam Emirliği tarafından sağlanmıştır"

Ahundzade, mesajında şu ifadelere yer verdi:

İslam Emirliği'nin tüm mücahidlerinin ve ülkenin özgürlük ve bağımsızlığını elde etmek için çabalayanların cihad, fedakârlık ve çabaları övgüye değerdir ve her bir bireyin bu dünyada ve ahirette mükâfatını vermesini Allah'tan niyaz ederim. Cenab-ı Hak, mücahidlerimizin son 20 yıldaki fedakarlıklarını, şehidliklerini ve cihadlarını kabul etsin. Allah, engellileri, mültecileri, yaralıları ve esirleri mükafatlandırsın, dul ve yetimlere sahip çıkmamızı nasip etsin.

"Afganistan artık yabancı işgali altında olmadığına göre, tüm Afganların bir araya gelip ülkelerinin kalkınması ve refahı için çalışmasının zamanı gelmiştir." diyen Ahundzade, "Güvenlik, kalkınma ve refah için birincil koşuldur ve şükürler olsun ki, Afganistan İslam Emirliği güçleri, muazzam fedakarlıklarla güvenliği sağlamıştır. Şimdi çok çalışmak, ülkelerini yeniden inşa etmek, fakir ve muhtaç insanlara dürüstçe ve cesaretle hizmet etmek tüm Afganların görevidir." dedi.

"Afganları ülkelerine gelmeye ve barış içinde yaşamaya davet ediyorum"

İslam Emirliği'nin, tüm muhaliflerine genel af çıkardığını ve bunu pratikte uygulamaya geçirdiğini kaydeden Ahundzade, "Bu af temelinde, bir kez daha tüm Afganları ülkelerine gelmeye ve barış içinde yaşamaya davet ediyorum. Ancak affa karşı çıkan ve ülkede savaş çıkarmaya kalkışan bir kimse, sert ve şiddetli bir tepkiyle karşılaşacak ve millet, yabancıların teşvikiyle ülkenin huzur ve güvenliğini bozacak hiçbir kimseye izin vermeyecektir.

Ülkeyi terk eden tüm Afganları Afganistan'a dönmeye davet ediyorum. Bu ülke, her Afgan'ın barış ve uyum içinde yaşama hakkına sahip olduğu ortak evimizdir. Hiç kimse sizinle düşmanlığı sürdürmek ve herhangi bir Afgan'a haksızlık yapıldığını görmek istemiyor. Geri dönenlerin hepsi onurlu bir şekilde kucaklandı ve evlerinde huzur içinde yaşıyorlar, bu nedenle siz de anavatanınıza dönmeli ve diğer ülkelerdeki zorunlu göçü geride bırakmalısınız." ifadelerini kullandı.

"İslam Emirliği, tüm proje ve çabaların arkasında durarak destekleyecektir"

Mesajında, ülkenin kalkınmasına ilişkin önemli hususlara değinen Ahundzade, Afganistan İslam Emirliğinin, ülkenin kalkınması için mevcut tüm kapasitelerini kullanmak üzere yetkin bir ekonomik komite atadığını, ülkenin yeniden inşasına büyük önem verdiğini kaydetti.

Ülkenin tüccarlarına, finansör ve sanayicilerine de seslenen Ahundzade, Afganistan'ın yeniden inşası için bu sınıfları, rollerini oynamaya davet etti.

Ahundzade, "İslam Emirliği, tüm inşaat projelerinin ve çabalarının arkasında duracak ve güçlü bir şekilde destekleyecektir. Yerli ve yabancı yatırımcıları Afganistan'a yatırım yapmaya davet ediyorum, İslam Emirliği sizinle iş birliği yapacak ve gerekli tüm araç ve kolaylıkları sağlayacaktır." dedi.

"Afganistan İslam Emirliği bölge ve dünya ülkeleriyle olumlu ilişkiler istiyor"

Ahundzade, "Hiç kimsenin Afganistan'dan diğer ülkelere tehdit oluşturmasına izin vermiyoruz ve diğer ülkelerin de bizimle karşılıklı saygı çerçevesinde ilişki kurmasını istiyoruz. İslam Emirliği ile ABD arasında, ABD'nin Afganistan'ın içişlerine müdahale etmeyeceğine dair bağlayıcı bir Doha Anlaşması var. Doha Anlaşması'nın tam olarak uygulanmasını vurgulamaya ve baskı yerine iş birliği ruhuyla ilerlemeye devam ediyoruz. İslam Emirliği taahhütlerini yerine getirdi ve yerine getirmeye devam edecek." ifadelerine yer verdi.

Dünyanın artık küçük bir köye dönüştüğünü kaydeden Ahundzade, ülkeler arasındaki etkileşimlerin birbiriyle ilişkili olduğunu belirterek, Afganistan'ın dünya barışı ve güvenliğindeki rolüne işaret etti.

Dünya ülkelerinin Afganistan İslam Emirliğini tanıması çağrısında da bulunan Ahundzade, sorunların ancak diplomatik norm ve ilkeler çerçevesinde çözülebileceğini belirtti.

Afganistan İslam Emiri Ahundzade, "Komşu ve diğer ilgili ülkeleri, Afgan mültecilere uluslararası standartlara uygun şekilde davranmaya, gönüllü ve onurlu bir şekilde anavatanlarına dönmeleri için zaman ve izin vermeye çağırıyoruz. İnsan haklarının ihlali kimsenin çıkarına değildir, aksine milletler arasında sürekli bir kin ve düşmanlığa neden olur." dedi.

"Yetkili makamlar insanları hikmetle şeriate davet etmeli, bu konuda aşırılıktan kaçınmalıdır"

Ülkedeki yetkili makamlara da önemli mesajlar veren Ahundzade, şunları söyledi:

İyilikleri teşvik etmek ve kötülükleri önlemek her İslami sistemin asli görevidir ancak ilgili makamlar insanları hikmetle şeriata davet etmeli ve bu konuda aşırılıktan kaçınmalıdır. Milletimiz de salih amellerin yapılmasında ve kötülüklerin önlenmesinde ilgili makamlarla iş birliği yapmalıdır. Bu şekilde yurdumuzu müşterek olarak isyan ve günahtan temizleyebilir ve İslami sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz.

"Afgan halkına alternatif geçim kaynakları bulmaları için uluslararası toplumu yardım etmeye çağırıyoruz"

Afganistan'da haşhaş ve her türlü uyuşturucu madde ekiminin kesinlikle yasaklandığına vurgu yapılan mesajda, "Afganlar kararnameye saygı duymalı ve uymalıdır. Bu tür eylemlerin devamı milyonlarca hemşerimizin hayatını tehdit etmektedir." denildi.

Ahundzade, "Afganistan İslam Emirliği, alternatif geçim kaynakları, ekim ve diğer araçları sağlayarak çiftçilerin ve genel olarak hemşerilerin sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca uluslararası toplumu, Afgan halkına, özellikle çiftçilere, alternatif geçim kaynakları ve ekimi bulmaları için yardım etmeye çağırıyoruz. Onların bu konunun önemini anlamaları ve İslam Emirliği ile Afganistan halkına yardım etmek için pratik adımlar atmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İnsani meseleleri hiç kimse siyasi amaçlar için bir araç olarak kullanmasın"

Afganistan'daki halkın tüm şer'i haklarına saygı duyduklarını ve bu haklara bağlı olduklarının altını çizen Ahundzade, "Kimse bu konuda endişelenmesin ve bu insani meseleyi hiç kimse siyasi amaçlar için bir araç olarak kullanmasın. Afganlar son 20 yıla kıyasla artık yaşam, güvenlik ve haysiyet gibi göz ardı edilemeyecek haklardan daha fazla yararlanıyor." diye dikkat çekti.

"Eğitim hem halkımızı kurtarmanın hem ülkenin kalkınmasının hem de refaha giden yolun anahtarıdır"

Mesajında, ülkenin eğitim ve öğretim konusunu önemsediklerini belirten Ahundzade, "Afganistan İslam Emirliği, eğitim-öğretimi güçlendirmek, ülkenin merkezi ve uzak birçok bölgesinde dini ve modern eğitim için yeni okullar ve medreseler açmak, eğitim için güvenli bir ortam sağlamak için çalışıyor. Öğretmenlere ve öğretim görevlilerine zamanında maaş ve müfredat sağladı. Eğitim; halkımızı kurtarmanın ve ülkenin kalkınmasının yanı sıra refahına giden yolu açmanın anahtarı olduğundan, Afganistan İslam Emirliği bu ​​konuda daha fazla adım atmaya kararlıdır." dedi.

"Yayın organları İslami inançlarımıza, meşru örf ve adetlerimize uygun yapıcı programlar yayımlamalıdır"

Mesajında, ülkede faaliyet yürüten yayın organlarına da yer veren Ahundzade, "İslam Emirliği, ulusal çıkarlar ve İslami değerler ışığında ifade özgürlüğüne bağlıdır ve sağlıklı ve pozitif yayınları destekler. Devlet ve özel yayın organlarımız halkımızın çıkarlarını göz önünde bulundurmalı ve İslami inançlarımıza ve meşru örf ve adetlerimize uygun yapıcı programlar yayımlamalıdır." dedi.

Sağlık alanına ilişkin olarak uluslararası sağlık kuruluşlarından yardım talebinde bulunan Ahundzade, "Afganistan'ın farklı sektörleri uzun süren savaştan etkilendiği gibi sağlık sektörümüz de ciddi şekilde etkilenmiştir. Uluslararası sağlık kuruluşlarını ve yardım kuruluşlarını bu konuda Afganistan halkına yardım etmeye çağırıyoruz. Afganistan İslam Emirliği, ülkedeki sağlık sektörünün kapasitesini geliştirmek için gerekli tüm araçları sağlayacaktır." diye belirtti.

"Ordu ve polis teşkilatı Afganistan'ın güvenliğini korumak için yapılandırıldı"

Ülkedeki güvenlik birimlerinin güçlendirilmesi için büyük çaba harcadıklarına işaret eden Ahundzade, mesajında şu ifadelere yer verdi:

Afganistan İslam Emirliği son birkaç ayda ülkenin savunması için güçlü bir İslami ve milli ordunun yanı sıra sosyal güvenlik için etkili bir polis teşkilatı ve güçlü bir istihbarat teşkilatının temellerini atmayı başardı. Ulusal çıkarları korumak için bunu kendi başımıza inşa ettik. Güçlerimiz çok yüksek bir ahlaka ve amaca sahip, ülkeyi güçlü bir şekilde savunacak ve Afganistan'ın toprağına, güvenliğine ve çıkarlarına kimsenin zarar vermesine izin vermeyecektir.

"Hiç kimse hazine mallarını kişisel çıkarları için kullanmasın"

Ahundzade, insanlara nazik davranmaları ve Afganlara karşı kötü davranmamaları konusunda İslam Emirliği'nin tüm yetkilileri, mücahidleri ve çalışanlarına da hatırlatmada bulundu:

Hazineye çok dikkat edin! Hazine bir emanettir, emrinize verilir, kimsenin onu zimmetine geçirmeye, boşa harcamaya, ihanet etmeye ve kişiselleştirmeye hakkı yoktur. Eğer biri hazineye dikkat etmezse kendisine müsamaha gösterilmeyecektir.

Mesajının sonunda, ülkenin tüm zengin ve varlıklı insanlarına seslenen Ahundzade, "Bu mübarek günlerde fakir ve muhtaç hemşerilerini ihmal etmemeye, onlara yardım etmeye ve onlara yardım eli uzatmaya çağırıyorum. Sonuç olarak, bir kez daha hepinize mutlu bir Ramazan Bayramı diliyorum, Yüce Allah ülkemize kalıcı barış, güvenlik ve refah versin." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir