• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Bayram Namazı Kaç rekat? Bayram Namazı nasıl Kılınır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kime cuma namazı farz ise; o kimseye bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazlarından sonra okunan hutbeler sünnettir, cuma hutbesi gibi farz değildir, cuma hutbesi namazdan önce, bayram hutbesi ise namazdan sonra okunur. Bayram namazları hicretin birinci yılında meşru kılınmıştır.

Bayram namazının vakti, güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlar ve zevâl vakti denilen güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder.

Bayram namazının kaç rekat olduğu ve nasıl kılındığı merak ediliyor. İşte Bayram namazı rekat sayısı ve kılınışı..

Bayram Namazı Kaç Rekattır? (Bayram namazı tek başına kılınır mı?)
Bayram namazı iki rekattır ve cemaatle kılınır. Tek başına bayram namazı kılınmaz.

Bayram Namazına Nasıl Niyet Edilir?
“Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet edilir.

Bayram Namazının Kılınışı
“Allahu Ekber” denilerek namaza durulur. Sonra imam ve cemaat sessiz bir şekilde “Sübhaneke” duasını okunur.


Sübhaneke’den sonra imamla birlikte Allahu Ekber şeklinde üç defa tekbir getirilir. Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde olduğu gibi) birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde göbek altına bağlanır.


Üçüncü tekbirin ardından elleri bağlayınca imam önce Fatiha, sonra Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur ve imamla birlikte rükuya gidilir.
Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.


İkinci rekatta imam önce Fatiha ve Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur. Sonra imamla birlikte Allahu Ekber diyerek üç defa tekbir getirilir. Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp yana bırakılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp rükuya gidilir.


Rüku ve secdeler yapılarak oturulur. Son rekatta imam ve cemaat, Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okur.


Dualardan sonra imamla birlikte önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.


Not: Kurban Bayramı namazından sonra “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” şeklinde teşrik tekbiri getirilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir