• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Van’da arıcılara 405 ton şeker dağıtımı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da, Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Tarımsal Bal Üreticileri Merkez Birliği (BÜB) ve Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) üyeleri ile birliklere üye olmayan ancak AKS (Arıcılık Kayıt Sistemi) kayıtlı ve aktif arıcılık yapan yetiştiricilerimize 405 ton toz kristal şeker dağıtımı gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, üreticilerin yaşadığı girdi maliyeti yükseklikleri ile birlikte, bal arılarının üretim sezonuna güçlü çıkabilmeleri ve verimli bir üretim sezonu geçirebilmeleri için Bakanlık ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından arılı kovanları için toplam 405 ton toz şekerin tahsisinin yapıldığı belirtildi.

“Bal üretim mevsiminden önce verilen şeker balı şekerli yapmaz”

Tahsis edilen şekerlerin Van’da Arıcılık Kayıt Sistemine  (AKS) göre aktif olarak arıcılık yapan 595 işletmeye, 113 bin 880 arılı kovan için eşit bir şekilde dağıtıldığını belirten Görentaş, Arıların doğal iki besini Polen ve Nektar olup Arılarda ilkbahar beslemesi yapılmaktadır. Bu beslemenin amacı, yiyecek sıkıntısı çeken kolonilere besin takviyesi yapmak, yiyeceklere katılarak verilen bazı ilaçların arılara verilmesi, ana arının yumurtlamasını teşvik ederek kuluçka aktivitesini erkenden başlatmak ve hızlandırmak suretiyle kolonilerin nektar akımına güçlü kadrolarla girmesini sağlamaktır. Bal üretim mevsiminden önce arıya verilen şeker (şurup) ve kullanılan ilaçlar bala katkı yapmaz dolaysıyla şekerli bal olmaz.” dedi.

“Arıcılara şeker dağıtımı konusunda toplantılar yaptık”

Görentaş, “İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Van İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Bahçesaray Bal Üreticileri Birliği, Çatak Bal Üreticileri Birliği, Gevaş Bal Üreticileri Birliği, İpekyolu Bal Üreticileri Birliği ve Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Arıcılarımıza şeker dağıtımı konusunda toplantılar düzenlenmiş olup, fikir birliğine varılmıştır. Yine değişik zamanlarda toplantılar yapılarak ilimiz arıcılığının sorunları ve çözüm önerileri ilgili bilgi alışverişi yapılmaktadır.

Van Tarım İl/İlçe Müdürlükleri olarak her zaman arıcılarımızın yanında olduğumuzu ve sürekli sahada çalışmaları yerinde inceleyerek devam edeceğimizi belirterek, arıcılarımız için başarılı ve bereketli bir üretim sezonu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.(İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir