• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Aşırı Sıcaklara Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Tekin, yaptığı yazılı açıklamada hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyardı.

 

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeni ile böyle bir açıklama yapılması ihtiyacını duyduklarını kaydeden Tekin, "Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz sağlık sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle insan sağlığını korumak için sıcaktan özelliklede nemli sıcak havadan korunmalıdır. Ayrıca aşırı sıcaklık sıcak krampları, sıcak bitkinliği gibi problemlere neden olmakta, kalp hastalığı, hipertansiyon, dolaşım-solunum problemi gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit etmektedir." dedi

 

Tekin, sıcak ve nemin sağlığı tehdit eden etkilerinin ortadan kaldırılması için şu tavsiyelerde bulundu:
 

Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
Zorunlu olarak dışarıya çıkılması halinde şapka veya şemsiye kullanılmalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.
Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmeli, sigara ve alkol kullanılmamalı, bol ve temiz sıvı gıdalar alınmalıdır.
Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı, sebze meyve ağırlıklı beslenilmelidir.
Stresli ortamlardan uzak durulmalı,
İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli,
Sık sık soğuk veya ılık duş yapılmalıdır.
Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalıdır.
Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol sıvı tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeleri gerekir"

 

Sıcak çarpması ve bitkinliğin belirtileri görülen hastaların hemen doktora götürülmesi gerektiğinin altını çizen Tekin, "Tüm bu tedbirlerin yanında sıcaklıkların artmasıyla, gıdaların uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi gıda zehirlenmelerine yol açacağından gıdaların uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi, temiz olmayan içme sularının ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Sivrisinekler de yaz mevsiminde sıcaklıklarla birlikte çoğalarak salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırdığından bu konuda da dikkatli olunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Ali Yıldırım-İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir