• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yaz ishalleri can almaya devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


Doğruhaber / Sağlık

İshal vakaları en çok 0-5 yaşındaki çocuklarda görülüyor. Bu yaş aralığındaki özellikle de ilk 2 yaştaki ölümlerin sebeplerinin başında ishal gelmektedir. İshal çok önemsenmesi gereken önemli bir hastalıktır.

Neden yaz aylarında sıklıkla görülür?

İshal; kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan, insanlara ağız yoluyla bulaşan bazı mikroplar nedeniyle meydana gelir. Bu hasatlıkların daha sıklıkla görüldüğü aylar yaz aylarıdır. Bu mikroplar özellikle sıcaklarda daha hızlı çoğalıyorlar. Besinler üreticiden tüketiciye ulaşana kadar sıcak havanın etkisiyle bozulabiliyor ve mikrop kapabiliyor. Mikropların sayısı arttıkça hastalık yapma riski de artıyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkması. Bilindiği gibi sinekler çöp ve pislikle yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturuyor.

Nasıl önlem alınabilir?

Besinlerin üreticiden tüketiciye kadar ulaşmasındaki her safhayı denetlemek

Besinleri iyice yıkayarak yemek

Çiğ veya az pişmiş et yememek

Çiğ süt içmemek

Genel temizlik kurallarına uymak

Çevremizi sineklerden korunmak

Tedavisi nasıl yapılır?

Hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılır. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilir. İshal geçene kadar lifli ve yağlı gıdalardan uzak durulur. Öğün aralarında su verilmesi önerilir.

Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanır (elektrolit solüsyonları). Tedaviye yanıt iyi ise 4-6 saat sonra beslenme başlanır ve hasta eve gönderilir. Kusma olursa tedaviye ara verilip tekrar denenir, aşırı kusma ve genel durumda bozulma durumunda damar yolu ile sıvı tedavisine geçilmesi gerekebilir.

Ağır ishal vakalarında hastayı hastaneye yatırarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanır.

Dışkıda kan ve iltihap hücreleri varlığında veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınmalı ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir