• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Kalp krizi 5 yıl önceden tahmin edilebilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The Lancet Digital Health’de duyurulan program, kalbe kan getiren arterlerdeki yağ birikintilerinin (plaklar) miktarına ve bileşimine dayanarak hangi hastaların 5 yıl içinde kalp krizi geçireceğini doğru bir şekilde tahmin etti.

Yağ birikintilerinin toplanması, atardamarların daralmasına neden olarak kanın kalbe ulaşmasını zorlaştırarak kalp krizi riskini artırır. Koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (CTA) adı verilen tıbbi bir test, kalbin ve atardamarların 3 boyutlu görüntülerini alarak doktorlara, hastanın atardamarlarının ne kadar daraldığına dair bir tahmin verebilir. Bununla birlikte, röntgenlerde görünen yağ birikintilerinin miktarını ve elde edilen sayıların ne anlama geldiğini ölçmenin basit ve hızlı bir yolu henüz yok.

Cedars-Sinai Hastanesi Biyomedikal Görüntüleme Araştırma Enstitüsündeki Kantitatif Görüntü Analizi Laboratuvarı Müdürü Dr. Damini Day, çalışmanın yayınlanmasıyla birlikte hastanenin web sitesinde yayınlanan bir raporda şunları söyledi: “Bunu yapmanın bir yolu olmadığından, koroner yağ birikintileri genellikle ölçülemezdi. Ama geliştirilen yazılım sayesinde röntgenlerden 5 ila 6 saniye içinde yağlanma miktarını belirleyebiliyoruz.”

Day ve meslektaşları, Avustralya, Almanya, Japonya, İskoçya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 11 bölgede koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografisi (CTA) yapılan bin 196 kişinin radyografilerini analiz ettiler. Araştırmacılar, görüntülerden yola çıkarak yağ birikintilerini ölçmek için bir yapay zeka algoritması eğittiler.

Araştırmacılar, programın ölçümlerinin bir koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografisinde (CTA) görülen yağ birikintilerinin miktarlarıyla tutarlı olduğunu keşfettiler. Ayrıca sonuçları koroner yağ birikintilerini değerlendirmede son derece doğru kabul edilen intravasküler ultrason ve koroner kateter anjiyografi testleriyle elde edilen görüntülerle de eşleştirdiler.

Day ve meslektaşları, koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (CTA) görüntülerinden yapay zeka tarafından yapılan ölçümlerin, bin 611 kişi için 5 yıl içinde kalp krizi riskini doğru bir şekilde tahmin ettiğini keşfetti. Araştırmaya katılanlar, “Koroner Kalp Hastalığı (Scot-Heart) Nedeniyle Anjinadan Şüphelenilen Hastaların BT Koroner Anjiyografisi” çalışmasının bir parçasıydılar.

ŞARKUL AVSAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir