• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ramazan ayında manevi iklimin zirvesini yaşamalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilecik'in Bozöyük ilçesinden Bingöl'e atanan Müftü Mustafa Topal, Bingöl iline dair Müftülüğün genel plan ve programlarını İLKHA mikrofonları aracılığıyla paylaştı.

Yaklaşan Ramazan ayı ile alakalı konuşan Mustafa Topal, Bingöl halkı için Ramazan ayı başta olmak üzere birçok konuda program hazırladıklarını dile getirdi.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Bilecik'in Bozöyük İlçe Müftülüğünden Bingöl İl Müftülüğüne atanan Mustafa Topal, Bingöl iline ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl'e dair ilk izlenimlerini aktaran Topal, "Özelikle insanlar arası muhabbet ve hoşgörüyü, sevgi ve saygıyı, sıcakkanlılığı gördüm. Görev hayatımın verimli ve faydalı geçeceğini düşünüyorum. Şimdiye kadar yapılan hizmetlere ilave hizmetlerimiz olacak. Geleceğe dair ihtiyaçların tespiti için çalışıyorum." dedi.

"Kur'an-ı Kerim ışığında görevimizi ifa edeceğiz inşallah"

Müftü Topal, "Benden önce görev yapanların görevlerine kaldığı yerden devam edip ek olarak hizmetler sunacağım inşallah. Birlik, beraberlik ve kardeşlik çerçevesinde çalışacağız. Kur'an-ı Kerim ışığında görevlerimizi ifa edeceğiz. Özellikle ihtiyaç duyulan konularla ilgili tespitlerimiz var." dedi.

"Yeni proje ve planlar hazırlığı içerisindeyiz"

"Yeni proje ve planlar hazırlığı içerisindeyiz." diyen Topal; "Bölgemizde Arapça eğitimin iyi olduğunu gördüm. Kur'an-ı Kerim'i okuma noktasında Bingöl'de bir ihtiyaç olduğunu gördüm. Bu minvalde Bingöl Üniversitesi ile kıraat ilmi noktasında irtibata geçtik. Üniversitenin Müftülüğe yardımları fevkaladededir. Üniversitede ezanı güzel okuma eğitimleri yaptık, bu alamda halkımızın beklentisi var. Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma ve ezanı güzel okuma noktasında personellerimizi yetiştireceğiz. Üniversite ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile beraber ortak çalışacağız." dedi.

"Cami hizmetlerimiz önemli"

Camileri; halkın bir araya gelip kaynaştığı, Allah'ın huzurunda birlikte omuz omuza durup kardeşliği yürekten hissettiği yerler tanımlayan Topal, "Cuma vaazlarımızla birlikte gençler için düzenlediğimiz sabah namazı etkinliklerimiz devam ediyor. Her cuma gecesi gençlik buluşması ve camilerde ailelerimizle buluşuyoruz. Mahallelerde, camilerde çocuklar için dini ilimler benzeri bilgiler ve eğitimler veriliyor." dedi.

Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal

"Deprem riski nedeniyle yıkım kararı alınan camiler için çalışıyoruz"

"Cami deyince Bingöl'de deprem riskinden dolayı yıkım kararı alınan camiler aklımıza geliyor." diyen Topal, "Bu camiler bizden önceki yetkililer tarafından vatandaşın hayatına zarar gelmesin diye yıkım kararı alınmıştı. Bölge halkının ve cemaatin mağdur olmaması için inşası noktasında ibadete açılması için çalışıyoruz. Bu konuda il genelinde valilik, belediye ve cami derneklerinin katkısı ile çalışmalarımız devam ediyor. İnşaallah en kısa zamanda camilerimizin yapımına başlanılır. Şu anda yıkılmasına karar verilen camilerin cami dernekleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde cami yakınlarında dükkân salon benzeri yerlerde namazlarını kılıyorlar. Şu anda bünyesinde namaz kılınmayan camimiz yok. İki caminin yıkımı gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

"Bir caminin yapımını bir hayırsever yüklendi"

Şalvar Camii'nin yapımını bir hayırseverin üstlendiğini hatırlatan Topal; "Söz konusu caminin yıkımı gerçekleştirildi. Geri kalan camilerimiz için de inşaat sezonu başladığında inşallah resmi kurumlar ve derneklerimizle birlikte yıkım ve yapımları gerçekleşecektir. Kısa zamanda adımlarımızı atacağız." dedi.

"Cami dışında da hizmetlerimiz var"

Topal, konuşmasının devamında şöyle konuştu:

Cami dışında da hizmetlerimiz var. Cezaevlerinde irşat faaliyetlerimiz, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz bünyesinde ilimizde faaliyetlerimiz var. Aile problemleri açısından çözüm odaklı faaliyetlerimiz var ve bu konuda müftülüğümüzde bunun bürosu var. Bunun ciddi konuda Bingöl'ümüze katkısı var. Hastanelerde, üniversite yurtlarında, kız ve erkek yurtlarımızda manevi rehberlerimiz var.

"Ramazan ayının kendine has bir maneviyatı vardır"

İl Müftüsü Mustafa Topal yaklaşan Ramazan ayı ile alakalı şu ifadeleri kullandı:

Topal, "Nasip olursa nisan ayının ikinci günü itibarıyla orucumuzu tutacağız. Ramazan ayının kendine has bir maneviyatı var ve kendisine mahsus dini bir atmosferi var. Ramazan ayı bizim de on iki ay içerisinde hizmet alanımızın en yoğun olduğu zaman dilimidir. Bu çerçevede camilerimizde mukabeleler okunacak, teravih namazı öncesinde camilerimizde vaazlarımız devam edecek. İhtiyaç durumunda kadınlara yönelik kadın görevlilerimiz mukabele okuyacak. Bingöl'de Kur'an kurslarında kadınlara yönelik kadın görevlilerimizce bu konuda vaaz ve Kur'an-ı Kerim eğitimi ve mukabeleler olacak."

"Alo 190 Fetva Hattı vatandaşlarımız için her zaman aktif olacak"

Ramazan ayının kendine has fıkhı olduğu ve bu konuda soruların Alo 190 nolu Fetva Hattında sorulabileceğini söyleyen Topal, "Ayrıca Alo 190 Fetva Hattından da sorularınızı sorup cevaplar alabilirsiniz. Halkımıza bu manada rahat ulaşabiliyoruz. Halka yönelik çeşitli sohbetlerimiz ve programlarımız var. Bunun yanında, seçkin insanlarla sosyal medyada da programlarımız devam edecek." dedi.

"4-6 yaş arası Kur'an kursu konusu çok mühim"

Müftü Topal, 4-6 yaş arası Kur'an kursu konusunda şöyle konuştu:

Şu anda üzerinde bulunduğumuz husus 4-6 yaş arası Kur'an kursu konusudur. Şu an ilimizde Kur'an Kursu sayısı 12'dir, lakin biz bunu yeterli bulmuyoruz. Bu konuda yoğun talep var ama fiziki mekân şartlarımız uygun olmadığı için bu taleplere pek cevap veremiyoruz. Bu konuda geçici olarak camilerin müştemilatını kullanıyoruz. Kur'an Kursu noktasında çalışmalarımızı Milli Eğitimle beraber yürütmekteyiz. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğüne de teşekkür ederiz. Halkımızın kendi binalarında zemin katları veya Milli Eğitim binalarında uygun yerlere talibiz. Binaların zemin katları noktasında kullanıma izin verilmesi noktasında halkımız duyarlı olursa biz elimizden geleni yaparız. Özel mülklerin tapusunu istemiyoruz ancak kullanım için müsaadeleri olursa değerlendiririz. Kur'an kursu noktasında hep beraber iyileştirme gitmeliyiz.

"11 aylık alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz ve Ramazan ayında manevi iklimin zirvesini yaşamalıyız"

Ramazan ayı noktasında duygularını paylaşan İl Müftüsü Topal, "Recep ve Şaban ayı ile manevi iklime girdik, Ramazan ayı ile bu manevi iklimin zirvesini yaşayacağız. Ramazan ayı bizim için çok önemli. Kendimize geldiğimiz ay. 11 aylık alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. 11 ayın sultanını bekliyorduk. Bu ayda gönüller yufkalaşır ve tuttuğumuz oruçlarla huzura erer, nefsimizi dizginlemiş oluruz. Her türlü kötülüklerden her fırsatta sıyrılmış oluruz. Temiz bir kalp ve gönül huzuruyla girip Ramazan ayını hoş bir şekilde değerlendirmeliyiz. Birliğimiz, beraberliğimiz, dostluğumuz kardeşliğimiz ve birbirimiz olan yakınlığımız, komşuluğumuz, akrabalık duygularımızın gelişmesi ve diğer bütün hususlarda Ramazan ayı bizim için çok değerli ve çok güzel bir fırsattır. Bunu gözden geçirerek tuttuğumuz oruçlar, kıldığımız teravihlerle Ramazan ayımızı manevi olarak zenginleştirelim. Ramazan ayı sonrasındaki aylara gönül huzuruyla erişmiş olalım. Halkımızdan bu hassasiyeti özellikle bekliyorum. Bingöl'ümüz için hayırlara vesile olsun, huzura mutluluğa ve kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olsun diyerek hayırlı Ramazanlar diliyorum." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir