• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Çavuşoğlu: Üçlü toplantıda insani koridorun önemini vurguladık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla Antalya'da üçlü toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası Çavuşoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bu süreçte her iki tarafla da yoğun temaslarının olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, savaştan sonra iki ülke liderleri ile görüşme gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Bu toplantının Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Biz bugün bu görüşmede savaşın ortasında kalan sivillerin de kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Tabii bunun için sürdürülebilir bir ateşkesin tesis edilmesi gerekir. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bir kez daha vurguladık. Toplantıda Mariupol'de insani koridor açılması gerektiğini belirttik. Taraflar bunu ilgili taraflara ileteceklerini belirtti. Eşgüdümlü yapılmazsa tahliye edeceğimiz siviller can tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir." dedi.

Toplantının, dışişleri bakanları seviyesinde ilk görüşme olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Elbet ilk görüşmede mucize beklenemez. Ancak siyasi seviyede bu toplantı çok önemlidir. Liderler seviyesinde toplantı konusunda da Ukrayna tarafı Zelenski'in hazır olduğunu, Lavrov da prensip olarak Putin'in karşı olmadığını belirti. Türkiye olarak diplomasi açısından gayretlerimizi sürdüreceğiz. Davetlerimizi kabul eden ülkelere bize duydukları güven ve katılımları için bir kez daha teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Devam eden bir savaşın ortasında, görüşmenin kolay bir ortamda gerçekleşmediğine işaret eden Çavuşoğlu, "Ancak son derece medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim. Herhangi bir gerginliğe yol açan ses tonunu yükselten bir görüşme olmadı, son derece medeni bir görüşme oldu. Bu ilk defa gerçeklesen bir toplantı, bu düzeyde. Bu tarz toplantıda taleplerin karşılanması tabii ki kolay değil. Çünkü bazı kararların liderler düzeyinde alınması gerekiyor. İstenirse biz her türlü bu tarz görüşmelere yardımcı olmaya hazırız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir