• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
GGC hazırladığı “Yerel Basın Raporu”nu Kurtulmuş’a verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi ziyaretler ve açılışlara katılmak için Gaziantep'e gelen Kurtulmuş’un kentteki basın temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldiği toplantının ardından Ay, yerel basınının sorunları ve çözümlerine ilişkin hazırladıkları raporu Kurtulmuş’a verdi.

Kurtulmuş, raporu Ankara’ya gider gitmez inceleyeceğini ve bu konuda yapılması gerekenlerin ise yapılacağının sözünü verdi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan medyanın sorunları içerikli raporda, internet medyası, basın yasası, mesleki düzenleme, icra ilanları ve TÜRKSAT kira bedelleri gibi başlıklar yer aldı:

Basın yasası ve mesleki düzenlemenin talep edildiği raporda, “Basın Yasasının gelişen ve değişen koşullara uygun şekilde güncellenerek, gazeteciliğin belli kural ve kaideleri olan bir sektör haline getirilebilmesi için kendine özgü yasası ve yaptırım gücü de olan meslek odası benzeri bir örgütün kurulması şart olmuştur. Gelişen teknolojiyle birlikte önüne gelenin bir dilekçe ile haftalık, aylık, günlük periyotlarla kontrolsüz bir şekilde yapılan yayınlar ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Bu yayınlarında resmi ilan alan gazeteler gibi denetim altına alınması ve yükümlülüklerinin belirlenmesi elzemdir.” denildi.

“Basın savcısı sadece basınla ilgilenmelidir”

Yıllardır basın ile ilgili konularda görevlendirilen basın savcısının sadece basın işlerine bakmadığı iddia edilen raporda, “İş yoğunluğu nedeniyle genellikle suçüstü savcısının bakması gereken dosyalara da bakıyor. Büyükşehirlerde basınla ilgili hukuki dosyalara, sadece basın savcısının bakması, hem bu alandaki sorunları oluşmadan önleyeceği gibi hem de adliyedeki iş yükünü azaltacaktır. Bu durum özellikle gazetelere de bir düzen getireceği gibi günümüzde artan internet medyası da dikkate alındığında sadece basın savcısının bu konuyla görevlendirilmesi adliye ve basın çalışanları için önemli bir rahatlık sağlayacaktır. Gelişen teknolojiyle birlikte yaygınlaşan sosyal medya da basın savcılığının önemi artmaktadır.” ifadelerinde bulunuldu.

“İnternet medyası ile ilgili düzenleme gecikmemeli”

İnternet medyasının yasal statüye kavuşması için yasanın çıkarılmasının talep edildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Günümüzde artan internet yayıncılığı ile artık pek çok kişi gazetecilik şartlarını taşımadan bir web sayfası açıp kişi ve kurumlarla ilgili telafisi mümkün olmayan olumsuz yayınlar yapabilir hale gelmiştir. Bu durum günümüzde birçok hukuki soruna ve mağduriyete yol açmaktadır. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılarak tıpkı gazete, radyo veya TV kurmak gibi internet medyası kurulması içinde yasal çerçeveler belirlenmeli, yasalara uygun olarak bu işi yapan kurumların da basın kurumu sayılarak gerekli hak ve sorumluluklara sahip olması sağlanmalıdır.”

“İcra ilanlarında yerel gazetelere öncelik verilmeli”

Yerel medyanın en önemli gelir kaynaklarından olan resmi ilanların giderek azaldığına dikkat çekilen raporda, “Resmi ilan gelirleri günden güne düşmekte ve gazeteler ciddi bir şekilde gelir kaybına uğramakta, hatta kapanma noktasına gelmektedir. Bu konuda önemli sorunların başında icra ilanlarının yerel gazeteler yerine çoğunlukla yaygın gazetelere kaydırılması yatmaktadır. Söz konusu icra ilanının mahalinde yayımlanması ile yaygın bir gazetede yayımlanması arasında dört kat ilan ücreti farkı bulunmaktadır. Bu da icralık duruma düşmüş vatandaşlarımız daha fazla para ödemesi anlamını taşımaktadır. Hâlbuki İcra Müdürlüklerinin insiyatifi ile bu ilanların yerel gazetelerde yayımlanmamasının önünde hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Bu tür ilanlar, yerel gazetelerde yayımlandığında hem vatandaşın ödeyeceği miktar düşecek hem de yerel gazetenin gelirlerinde artış olacaktır. Tüm ülkeyi ilgilendiren yüksek cirolu satışların, örneğin bir fabrika, büyük araziler ve benzeri yaygın gazetelerde yayımlanması, düşük bütçeli satışların ise yerel gazetelerde yayımlanması sağlanmalıdır.” önerisinde bulunuldu.

Basın İlan Kurumu tarafından sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gazete işletmelerine sağlanan kredi olanağının tüm Anadolu basını için de uygulanması gerektiğini belirtilen raporda, kamu spotu, yerel TV ve radyoların RTÜK frekans bedelleri düşürülmesi, ilgili bakanlıklar tarafından gönderilen kamu spotlarının bölgedeki TV ve radyolarda ücretli olarak yayınlanması istenildi.

“TÜRKSAT kira bedelleri gözden geçirilsin”

TÜRKSAT tarafından uydu kiralarına yönelik döviz kurlarındaki artışın gerekçe gösterilerek yapılan düzenlemenin sektör için ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, “Türk ekonomisine karşı yürütülen saldırı sonrası alınan tedbirler ile piyasanın TL’ye karşı güveni artmış ve suni dalgalanmanın önüne geçilmiştir. Bu nedenle TÜRKSAT’ın uydu kiralarına yönelik kararını tekrar gözden geçirmesi kaçınılmaz olmuştur.” değerlendirmesinde bulunuldu.

“Yerel radyoların telif bedelleriyle ilgili meslek birlikleri gerekli anlayışı göstermiyor”

Telif ücretlerinin de ele alındığı raporda, “Yaşanan salgın, reklam bütçelerinin küçülmesi, ekonomik zorlukların sonucu olarak yerel radyoların telif bedelleriyle ilgili meslek birlikleri gerekli anlayış ve özveriyi göstermiyor. Radyoların meslek birliklerine yükümlülüklerini yerine getirmesinde yaşadığı sorunların çözümü için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hakemliğinde sektöre nefes aldırabilecek bir girişim başlatılmalıdır.” çağrısında bulunuldu.

“TRT katkı payları düşürülmeli”

Elektrik faturalarından TRT payı kaldırılarak tüketicilere yönelik önemli bir adım atıldığı anımsatılan raporda, “Uydu ve karasal yayın yapan televizyon kanalları ile radyoların en önemli gider kalemi elektrik harcamalarıdır. Bütçe olanakları kapsamında sektöre yönelik enerji giderleri için, bir değerlendirme yapılması ciddi rahatlama yaratacaktır.

“Basın İlan Kurumu’nun 2022 fiyat tarifesi henüz belirlenmedi”

Basın İlan Kurumu’nun Covid-19 salgınının başlamasından sonra resmi ilan ve reklam yayınıyla ilgili gazetelere 28 Şubat 2022 tarihine kadar devam eden destek nedeniyle sektör adına teşekkür edilen raporda, “Asgari ücret artışı, sektörün temel girdilerindeki fiyatların yükselmesinden kaynaklı olarak; yazılı basının maliyetlerinin arttığı malumlarınızdır. Basın İlan Kurumu tarafından 2022 yılı için tarife henüz belirlenmedi. Halen fiili satışı 50 bin adedin altındaki gazeteler için KDV hariç 20,40 TL, fiili satışı 50 bin adetin üzerindeki gazeteler için KDV hariç 49,35 TL olarak uygulanan resmi ilan fiyatının 2022 yılı için asgari ücret artışı oranında bir artış beklentisi içerisindeyiz.” açıklamaları yer aldı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir