• DOLAR 32.235
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2461.068
  • ...
`Şeriatı olan dinler ancak medeniyet kurabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gaziantepli Bedruddin El-Ayni Sempozyumu ve 2. Hadis İhtisas Toplantısı, 150`ye yakın ilim adamının katılımıyla başladı.

 

İki gün sürecek olan program Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) Gaziantep İl Müftü yardımcısı Hüseyin Hazırlar’ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

Açılışta konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük Bedruddin El-Ayni`nin Sünnetsiz bir medeniyet olmayacağı tasavvurunu oluşturduğunu belirterek, "İslamın bir medeniyeti vardır, İslamiyete izafe edilen. Yahudiliğin bir medeniyeti vardır, Yahudiliğe izafe edilen. Ama bakın Hristiyan diye bir medeniyet herhalde herhangi birimiz duymuş değiliz. Bir şehirle veya bir başka şeyle anılır. Hristiyan Roma medeniyeti, Doğu Hristiyan, Batı Hristiyan medeniyeti gibi. Neden, çünkü Hristiyanlık sünnetini oluşturamamış bir dindir." diye konuştu.

 

Küçük, Şeriatı olan dinlerin ancak medeniyet kurabileceğini ifade ederek, Sünnetin Kur`an ın hayat bulması olarak tarif edilmesi gerektiğini belirterek dinde sünnetin önemine vurgu yaptı.

 

GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Ali Akpınar ise, Antep bölgesinin Hulefa-i Raşidin zamanında İslam`ı kabul etmesinden hemen sonra bir ilim irfan şehri olduğunu vurgulayarak, "Peygamber sahabesi İyaz bin Ğanem 639 hicri yılında Antep, Dülük, Merziban, Raban ve Tilbaşar kalelerini savaşsız olarak alarak vergi ödemeleri kaydıyla İslam devletine bağlamıştır.Bu tarihten kısa bir süre sonra ilim irfan merkezi olan Ayıntap, bir çok ilim adamının doğup büyüdüğü, yetiştiği bir şehir olmuştur." ifadelerini kullanarak Ayıntap`ın yetiştirdiği en meşhur ilim adamının ise Bedruddin El-Ayni olduğunu söyledi. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir