• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Ankara'da minibüs ücretleri de zamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ankara'da toplu taşıma ücretlerinde yapılan fiyat artışına dolmuşlarda dahil edildi. ANKARAY, Metro, EGO otobüsleri, validatör olan Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ve Özel Toplu Taşıma Araçlarında (ÖTA) tam biniş 4,5 lira, öğrenci biniş ücreti 2,5 lira oldu. Minibüslere yapılan zammın yeni tarifine göre tam 5 ile 6 TL, öğrenci ise 3 TL oldu.

Yeni tarife, ANKARAY, Metro, EGO otobüsleri ile validatör olan ÖHO, ÖTA ve minibüslerde bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.

 

Yapılan zamların sebebinin her şeye gelen zamların olduğunu kaydeden Ankara Mamak-Kayaş Durak Temsilcisi Yasin Tuncer, "Ulaşım sektöründe sadece dolmuş yok; taksi, servis, ÖTA'LAR ve ÖHA'lar var. Ankara geneli konuşacak olursak böyle bir durum var. Ancak dışarıdan bakan insanlar verilen zammı fazla görüyor bence. Şikâyet edenler ve olumsuz cevap verenler de var ama biz mazotun ücreti 6,5-7 lira iken tarife olarak yine 3,5 lira alıyorduk. Şu an mazot 14 lira oldu ama aynı şekilde 3,5 liradan topluyorduk." dedi.

Ankara Mamak-Kayaş Durak Temsilcisi Yasin Tuncer

Yapılan zammın bu şartlarda yine de yetersiz olduğunu dile getiren Tuncer, "Biz bunu oda yönetimi olarak belediye başkanına defalarca beyan ettik. Şu an zam verildi ama esnaf olarak bu zammın da yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Şu anki durum bunun üzerine çıkıldığı zaman daha farklı boyutta görünecek. Ne olacak? İnsanlar arasında bu daha fazla şikâyete ve olumsuzluğa sebep olacak. Ayrıca sadece mazot değil daha önce yağ bakımına 800 lira ödüyorduk, şu an 1200-1300 liradan aşağı yağ bakım ücreti yok. Keza geçen sene aldığımız kışlık lastik ortalama 450-550 lira arası lastik alıyorduk. Tek lastik olarak hesap edin. Şu an 1100 lira 1300 liraya lastik yok." diye konuştu.

"Hiçbir sektör dışarıdan bakıldığı gibi değil"

Konuşmasının devamında Tuncer, "Bu zam yani 5 lira olması bazı gelir düzeyi düşük olan vatandaşlar için yüksek gelebilir. Haklılar da ama bizim de giderlerimiz arttığı için mecburen böyle bir zamma gidildi. Zaten bugün belediyenin EGO gibi toplu araçlarının da zamlandığı belirtildi. Onların zam ücretleri değişti ama bizim giderlerimiz için sadece yakıtın baz alınmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Şu an araçların hemen hemen hepsinde birer ikişer kişi sigortalı çalışıyor. Eskiden bir kişinin sigorta ücreti 800 TL iter şimdi ise bu sigorta ücreti 1500-1600 lira." diyerek yapılan zammın haklılığını savundu.

"Parçalar çok pahalı, sanayiye gidemiyoruz"

Araçlarla ilgili yapılan zamlara yetişemediklerini belirten İhsan Aydoğan, "Mazot ve ondalık alamıyoruz doğru düzgün. Parçalar çok pahalı, sanayiye gidemiyoruz. İster istemez bunları yaşıyoruz. Zam yapıldı ama şu anda kimse binmiyor arabalara. Burada arabasını dolduran bir tane arkadaşımız yok. Çok nadir dolduran oluyor. Otobüs durakları ana-baba günü ama bizim arabalara binen yok." ifadelerini kullandı.  

"Mazotun litre fiyatı 13 liraya yükselmiş durumda"

Fiyatların yükselmiş olmasının minibüs çalışanlarını bir nebze de olsa rahatlatacağını aktaran Metin Bıçakçı, "Önceden 3,5 liraya taşıyorduk ancak mazot şu anda 13 liraya çıktı. Geçen hafta sanayideydim bir iki parça taktım, 4 bin 800 lira para harcadım. Bunlar hep pahalılaştı. Şu anda biniş ücreti 5 lira oldu. Bakalım bir nebze de olsa kendimizi toparlarız inşallah. Allah sonumuzu hayr eylesin." diye konuştu.

"Biz zam istemiyorduk"

Şoförlerin fiyatlara zam istemediklerini söyleyen Yasin Sivri, "Zammın sebebini akaryakıt zammına bağlıyoruz. Biz zam istemiyorduk. Mazotun düşürülmesi daha iyi olurdu bizim için. Kazancımızın yarısı mazota gidiyor. Arabanın en ufak sanayiye gitmesi bir aylık kazancımızı götürüyor. Halk zamlara alıştı artık, bir markete gidiyor her şey ortada zaten. İmkanlar zor, zamma da alışmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Zamların bitmeyeceğini söyleyen vatandaşlardan Abdullah Lekesiz, 5 liraya çıkarılan minibüs ücretlerinin çok yükselmesine tepki göstererek hayat pahalılığından yakındı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir