• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte Bugün: 13 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

13 Aralık’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1048: Fars kökenli İslam bilgini, astronomi, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla da tanınan El Birûnî, öldü. Birûnî’nin eserlerinin sayısı yüz seksen civarındadır. Yetmiş adet astronomi ve yirmi adet de matematik kitabı bulunmaktadır. Tıp, biyoloji, bitkiler, madenler, hayvanlar ve yararlı otlar üzerinde bir dizin oluşturmuştur. Ancak bu eserlerden sadece 27’si günümüze kadar gelebilmiştir. (Fars kökenli İslam bilgini El Birûnî hayatını kaybetti)

1805: Sırplar, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı isyan başlatarak Kara Yorgi’nin önderliği altında Belgrad’ı ele geçirdiler (Sırplar, Belgrad’ı ele geçirdiler)

1909: 31 Mart Ayaklanması başladı. Ayaklanma, İttihat ve Terakki’nin Selanik’ten çağırdığı ordu tarafından çok kanlı bir şekilde bastırıldı. İttihatçılar fırsattan istifade ederek baştan beri kendi aşağılık emellerine büyük bir engel teşkil eden İkinci Abdulhamid’i, tahttan indirmeyi de başardı. (31 Mart Ayaklanması başladı)

1936: Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre, öğrenciye soyadıyla hitap edilecekti. Tam bir batı hayranlığı ve taklitçiliği ile uygulamaya çalışılan bu genelge, karşılık bulmamış ve bir süre sonra da unutulup gitmişti. (Öğrenciye soyadıyla hitap genelgesi)

1949: Siyonist işgalciler, Kudüs’ü başkent ilan etti. Kent, Birleşmiş Milletler kararlarına göre uluslararası kent ilan edilmişti. Kentin uluslararası ilen edilmesinin sebebi işgalcilerin işini kolaylaştırmak ve Kudüs dâhil diğer Filistin topraklarının kolayca işgal edilebilmesinin yolunu açmak olarak değerlendirilmektedir. (Siyonist işgalciler, Kudüs’ü başkent ilan etti)

1967: Yunanistan ikiye bölündü. Albaylar Cuntası, Kral Konstantin’in yetkilerini elinden aldı ve yerine bir kral naibi tayin etti. Güneye Cunta, Kuzeye Kral hâkim durumdaydı. Bir süre sonra Cunta, bütün Yunanistan’ın kontrolünü eline geçirecek ve Krallığa son verecekti. (Yunanistan ikiye bölündü)

1975: Hıristiyan Falanjistler’in 27 Filistinliyi katletmesiyle Lübnan’da yıllarca sürecek olan iç savaş başladı. Lübnan İç Savaşı, 1975’ten savaşın sona erdiği 1990 yılına kadar Lübnan’da yaklaşık olarak 150 bin ile 230 bin insanın ölümüne neden olmuştur (Lübnan’da yıllarca sürecek olan iç savaş başladı)

1994: Türkiye’de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK, kuruldu. (RTÜK, kuruldu)

2002: Meclis’te 3 maddelik, Mini Anayasa Değişikliği Paketi Kabul edildi. Paketteki en önemli değişim, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesinin önündeki en büyük engeli oluşturan 76’ncı maddesinin 2’nci fıkrasındaki “ideolojik veya anarşik eylemlere” ibaresinin, “terör eylemlerine” şeklinde değiştirilmesi oldu. Böylece, Erdoğan’ın Siirt konuşmasından dolayı siyasi yasağına yol açan 312’nci madde mahkûmiyeti, Anayasa’nın öngördüğü yasak kapsamından çıkarılmış oldu. (Mini Anayasa Değişikliği Paketi Kabul edildi)

2003: Irak’ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, doğum yeri Tikrit’te ABD askerlerince düzenlenen operasyonla yakalandı. (Saddam Hüseyin düzenlenen operasyonla yakalandı)

2013: Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları araştıran Birleşmiş Milletler Heyeti, raporunu açıkladı. Rapora göre Suriye’de incelenen 7 noktadan 4’ünde kesin, 1’inde ise muhtemelen çeşitli miktarlarda kimyasal silah kullanıldığı tespit edildi. (Suriye’de kimyasal silah iddiası)

2015: Rus ordusuna ait savaş uçakları, Şam’ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin denetimindeki Duma’da sivil yerleşim yerlerini hedef alarak katliam yaptı. Bombardıman sonucu 50 sivil hayatını kaybetti, 200 den fazla kişi de yaralandı. (Rus ordusu katliam yaptı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir