• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Seyahat acenteleri hac ve umre organizasyonlarının başlamasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık 2 yıldır Covid-19 salgını nedeniyle Suudi yönetiminin aldığı kararla hac ve umre ibadetine ara verilmesi en çok seyahat acentelerini mağdur etti.

Türkiye genelinde hac ve umre organizasyonu yapan yaklaşık bin acente, Suudi yönetiminin Türkiye'yi Covid-19 “kırmızı listesi”nden çıkarmasını, hac ve umre ziyaretlerinin bir an önce açılmasını bekliyor.

 

Covid-19 salgını nedeniyle 27 Şubat 2020 yılından bu yana hac ve umre için Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden kimse kabul edilmiyor.

Hac ve umre ibadetinin yerine getirilememesinden dolayı Türkiye’den kutsal topraklara gidilememesi seyahat acentelerini ciddi anlamda mağdur etti.

17 Ekim’den bu yana iki doz aşı yaptıranlar Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de ibadet edebilirken Suudi yönetimi, nüfusu kalabalık olan Türkiye'nin de arasında olduğu Müslüman ülkelere henüz hac ve umre ziyaretlerini açmaması yaklaşık 2 yıldır mağdur olan seyahat acentelerinin mağduriyetini daha da artırdı.

Suudi yönetiminin Türkiye'yi Covid-19 “kırmızı listesi”nden çıkarmasını isteyen seyahat acenteleri, hac ve umre ibadetinin bir an önce yeniden başlamasını bekliyor.

Bu süreçte hiçbir devlet desteği alamayan seyahat acenteleri, hac ve umre ziyaretlerinin başlamaması nedeniyle mağdur olduklarını dile getiriyor.

Yaklaşık 2 yıldır iş yapamadıklarını, bu durumun devam etmesi halinde çok zor durumda kalacaklarını ve birçok esnafın iş yerini kapatacağına dikkat çeken Gaziantep’teki sektör temsilcileri, Türkiye’nin Covid-19 “kırmızı listesi’nden çıkarılarak “yeşil liste”ye alınmasını istiyor.

2022’nin ocak ayında ziyaretlerin açılacağını bekleyen hac ve umre seyahat acenteleri, hazırlıklarını yapmak için gün sayıyor.

Ağırlıklı olarak hac ve umre organizasyonları düzenleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Denetim Kurulu üyesi, Hac Umre ve Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Fetullah Aşkın, yaklaşık 2 yıldır Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’deki vatandaşların hac ve umreye gidemediğini belirtti.

Salgından en çok hac ve umre organizasyonları düzenleyen seyahat acentelerinin etkilendiğine dikkat çeken Aşkın, birçok acentenin 2020’nin mart ayından beri kapalı olduğunu söyledi.

Acentelerin yaklaşık 2 yıldır yaşadığı zorlu süreçten bahseden Aşkın, umre organizasyonunun, Covid-19 salgını nedeniyle Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 70'inin yaşadığı ülkelere halen kapalı olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 2 yıldır Kabe’ye, Medine'ye hasret kaldıklarını ve umrenin bir an önce açılmasını istediklerini belirten Aşkın, Suudi yönetiminin 2022 yılı itibarıyla vize için kapıları açacağını düşündüğünü ifade etti.

“Büyük bir ümitle güzel bir haberin gelmesini bekliyoruz”

Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Endonezya ve Mısır gibi nüfusu fazla olan ülkelerin umreye giriş izninin halen bulunmadığını belirten Aşkın, “Hac ve umre sektörü olarak yaklaşık 2 yıldır iç turizmle uğraşıyoruz. Hac ve umrenin 2022’nin ocak ayından itibaren başlamasını bekliyoruz. Muhtemelen yılbaşından sonra hac ve umrenin başlamasını tahmin ediyoruz. Net bir bilgi yok ama Suudi Arabistan 5 büyük ülkeyi kırmızı listeden çıkarmadı. İran, Türkiye, Pakistan, Mısır ve Endonezya’nın nüfusu diğer ülkelere göre yüksek olduğu için henüz yeşil listeye alınmadılar. Fakat aldığımız bazı duyumlara göre 2022’nin ocak ayının ortası veya sonuna doğru kısmen bu 5 büyük ülkenin kırmızı listeden çıkarılmasını ümit ediyoruz.” dedi.

“Her hangi bir teşvik alamadık”

Türkiye’de yaklaşık bin civarında hac ve umre acentesinin olduğunu ifade eden Aşkın, “Bu acenteler salgın sürecinde iç turizmle uğraşmaya başladı. Bu şekilde ayakta durmaya çalıştılar. Her hangi bir teşvik alamadık. Bu konuda birliğimizin yetkililerle görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Dünyada pandemi ile birlikte açılmayan tek sektörün hac ve umre organizasyonu yapan acenteler olduğunu söyleyebiliriz. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde umre organizasyonları tekrar başlar. 2 yıl boyunca iç ve bazı yaptığımız dış turizmle, dış ülkelere yaptığımız turlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Bunu haricinde kaplıca turları başladı. Kudüs turları da başladı. Kudüs ve Mescid-i Aksa turları yapmaya çalışıyoruz. Ümit ediyoruz ki ocak veya şubat ayı gibi umre ibadetleri başladığında sektörümüzde rahatlamış olacak.” ifadelerini kullandı.

“Hac ve umre ziyaretlerinin açılmasını bekliyoruz”

Bu süreçte elamanlarını çıkaran ve iş yerini kapatan firmaların olduğunu belirten Aşkın, “Giderlere dayanamayıp da kapatanlar oldu. Çünkü zor ayakta duruyoruz. Hac ve umre olmayınca bizde diğer meslektaşlarımız zor ayakta duruyoruz. Ümit ediyoruz ki bir an önce tekrar hac ve umre ibadeti için organizasyonlar başlar. Hac ve umre ibadeti için Türkiye’den kabullerin başlaması tamamıyla Suudi Arabistan ile ilgili bir durumdur. Sadece Türkiye’ye yönelik karar olsa yetkililerin Suudi Arabistan ile görüşmesini talep ederiz. Fakat bu tamamıyla Suudi Arabistan’ın aldığı bir karar olduğu için şu anda bekliyoruz. Bizde bu konuda gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. Yeni karar ve önlemler alınıyor. Suudi Arabistan pandemi sürecinden beri en hassas ülkelerden birisi oldu. Çünkü genelde hac ve umreye gidenler yaşlı olduğu için bu konuda hassas davranıyor.” şeklinde konuştu.

“Hac ve umre organizasyonu yapan acenteler çok mağdur oldu”

Covid-19 salgının tüm dünyayı olumsuz etkilediğini belirten seyahat acentesi sahibi Mustafa Hacıarap ise şunları söyledi:

“Covid-19 salgınından etkilenmeyen sektör yok. Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör ise hac ve umre organizasyonu yapan acenteler ile turizm acenteleri oldu. Bu süreçte hac ve umre organizasyonu yapan acenteler çok mağdur oldu. Turizmle uğraşan diğer sektörlerde geçtiğimiz yıl kapanmadan dolayı mağdur oldu. Şu anda hac ve umre organizasyonlarının yeniden başlaması yönünde bir ışık var. Herkes ümitle hac ve umre organizasyonlarının tekrar başlamasını bekliyor. Suudi Arabistan umrecilerin yüzde 70’ine tekabül eden ülkelere umre ibadeti için izin vermedi. Bu ülkeler Endonezya, Türkiye, Pakistan ve Hindistan, dünyada yüzde 70’e tekabül eden umreci gönderen ülkelerdir. Umrecisi az olan ülkelere umre ibadeti için izin veriliyor. Bizde bu konuda çok ümit varız. Yılbaşına kalmaz Türkiye’den de umre ibadeti için Suudi Arabistan’a gidenlere kapılar açılır.”

Suudi Arabistan’daki Hac ve Umre Bakanlığı ile irtibat halinde olduklarını ifade eden Hacıarap, umre organizasyonlarının başlaması için müjdeli haberleri ümitle beklediklerini sözlerine ekleyerek Kudüs turlarının başlamasının da kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Salgından önce hac ve umre için acentelere kayıt yaptıranların kayıtlarının devam ettiğini ifade eden Hacıarap, umre organizasyonlarının başlamasıyla vatandaşların Kabe ve Medine hasretinin sona ereceğini vurguladı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir