• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
5 PARTİDEN ORTAK ÇAĞRI:  Partiler Arasında Haksız Rekabet Olmamalı  TÜRKİYE’DE SADECE 5 PARTİ Mİ VAR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Ankara / İbrahim Sevgili

 

Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM'ye sunulan 2022 yılı bütçe yasa teklifiyle siyasi partilere önümüzdeki yıl yapılacak devlet yardımlarının ayrıntıları belli oldu. Bütçe teklifine göre, önümüzdeki yıl 5 siyasi partiye toplam 645 milyon 164 bin 527 lira para devlet yardımı yapılacak. Bu yardımlardan AK Parti 280 milyon 279 bin lira, CHP 149 milyon 134 bin lira, HDP 77 milyon 65 TL, MHP 73 milyon 99 bin lira ve son seçimde 10 barajının altında kalıp yüzde 3'ten fazla oy alan İYİ Parti'ye, en düşük yardımı alan siyasi parti olan MHP'nin aldığı yardım tutarına orantılı olarak 65 milyon 588 bin lira verilecek. Normalde 2023 yılında yapılması gereken genel seçimlerin erkene çekilerek 2022 yılına kaydırılması halinde partilerin alacağı devlet yardımı üçe katlanacak ve toplamda 1 milyar 935 milyon 493 bin liraya ulaşacak.

Hazine yardımının sadece 5 partiye dağıtılacak olması ise büyük tepkilere neden oldu. HÜDA PAR, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi genel başkan yardımcıları, gazetemizin Ankara Temsilcisi İbrahim Sevgili’ye konuştu. Bu uygulamanın büyük bir adaletsizlik olduğu ve haksız rekabete neden olduğunu ifade eden 5 partinin temsilcisi, bir an önce daha adil bir uygulamanın getirilmesi gerektiğini söylediler.

“BU ŞARTLARDA ADİL BİR REKABET ORTAMININ OLUŞMASI MÜMKÜN DEĞİL”

HÜDA PAR Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, “Biz parti olarak nasıl ki temsilde adaletin sağlanması için yüzde 10 barajının tamamen kaldırılmasını istiyorsak partilere hazine yardımı konusunda da adaletin sağlanması için yüzde üç barajının kaldırılması gerektiğini ve daha adil bir sistemin getirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Çünkü bu hali ile hazine yardımı alan partiler ile seçime girme yeterliliği olan ve hatta daha önce seçime girmiş olan partiler arasında adil bir rekabet ortamının oluşması mümkün değil. Burada çok ciddi bir adaletsizlik var.” şeklinde konuştu.

Parti olarak nasıl bir model önerdikleri konusunda ise Şahin, “Biz parti olarak adaletin sağlanması için ya hiçbir partiye bu yardım yapılmasın ya da yapılacaksa seçime girmiş olan partilerin aldıkları oy oranlarına göre hazine yardımının yapılması gerektiğini savunuyoruz. Tabi burada yapılacak olan yardımın da yine aynı şekilde partiler arasında adaletsizliğe yol açacak yüksek miktarlarda olmaması gerekir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da adaletin sağlanması gerekmektedir.” Dedi.

“HAZİNE YARDIMI MEVCUT HALİ İLE ADİL BİR SİSTEM DEĞİL”

Saadet Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, “Hazine yardımı mevcut hali ile adil bir sistem değil, çünkü haksız bir rekabet söz konusu. Yani hazine yardımı alan partiler ayrıca mecliste olmalarından dolayı da birçok farklı haktan yararlanabiliyorlar. Bu da partiler arasındaki rekabette ciddi bir haksızlığa neden olmaktadır. Biz altı parti olarak bir araya geldiğimiz toplantılarda siyasi partilerin finansmanın şeffaflaşması başlığı altında bu konuyu da değerlendiriyoruz.” Diye konuştu.

Parti olarak daha adil bir model olması gerektiğini savunduklarını söyleyen Kaya, “Biz parti olarak hazine yardımından yararlanma şartının yüzde üçten yüzde bire düşürülmesi gerektiğini savunuyoruz. Yani yüzde biri aşan partilere bu hazine yardımı yapılmalıdır. Öncelikle toplam yardımın belli bir dilimin yüzde biri geçmiş partiler arasında eşit bir şekilde dağıtılmasını ve kalan miktarında partilerin aldığı oy oranına göre dağıtılması gerektiğini öneriyoruz. Çünkü sistem bu hali ile yeni kurulan partileri sürekli engelleyen ve hazine yardımı alan partilere karşı dezavantajlı bir konuma düşüren bir hüküm olarak ortada durmaktadır.” dedi.

“YARDIMIN YÜZDE BİR ŞARTINA BAĞLANMASI KONUSUNDA BİR MUTABAKATA VARDIK”

Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, “Siyasi partilere yapılan hazine yardımının adil olmadığı çok açık bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle biz şu anda altı parti olarak bir araya geldiğimiz masada bu yardımın yüzde bir şartına bağlanması konusunda bir mutabakata vardık. Yani bu masadaki bütün partiler bu sistemin adil olmadığı konusunda ve hazine yardım barajının yüzde üçten yüzde bire düşürülmesi konusunda mutabık. Biz konusunda netiz. Ancak şu anda iktidar bu adaletsizliği daha da derinleştirecek bir çalışma içinde. Yani hazine yardımı barajı ile seçim barajının eşitlenmesi için çalışma yürütüyorlar. AK Parti’nin hazırladığı taslakta bu var.” dedi.

Üstün, “Bizim konu ile ilgili 6 parti olarak üzerinde mutabakata vardığımız model şu şekilde; seçimde yüzde bir ve üzeri alan siyasi partiler bu yardımdan yararlanmalı. Buradaki dağılım da şu şekilde olabilir. Hazineden siyasi partilere yapılacak toplam yardımın yüzde yirmi beşi seçimlerde yüzde biri geçen partiler arasında eşit bir şekilde dağıtılmalı. Kalan yüzde yetmiş ise partilerin aldığı oy oranına göre dağıtılmalı. Böylece bu adaletsizliğin giderilebileceğine inanıyoruz.” Diye ifade etti.

“BİR SEÇİME GİRMİŞ OLAN SİYASİ PARTİYE YARDIM VERİLMELİ”

DEVA Partisi Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, “Biz parti olarak öncelikle siyasetin şeffaflaşması gerektiğini ve bu şeffaflaşmanın da birinci ayağının siyasetin finansmanının şeffaflaşması olduğunu söylüyoruz. Çünkü siyasi partileri birilerinin eline mahkûm etmemek için ya üye sayılarına göre ya da örgütlenme durumlarına göre hazineden belli oranlarda yardım almasının uygun olacağını düşünüyoruz. Şu anda hazine yardımını sadece son seçimlerde yüzde üçü geçmiş partiler alacağı için bundan bizde yararlanamıyoruz. İnşaallah ilk seçimlerden sonra bizde bu hazine yardımından bir şekilde yararlanmış olacağız. Ancak hazine yardımının çok adaletli bir şekilde yapılması gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca partilerin hazineden aldıkları paraları da yine amacına uygun bir şekilde kullanılması ve bunun belgelendirilmesi gerektiğin inanıyoruz. Siyasi partilerin yardımlardan tamamen muaf olması siyasetin şeffaf ve özgür olmasının önünde bir engel olarak görüyoruz.” şeklinde ifade etti.

Ayrıca Şahin,” Biz parti olarak hazine yardımının bir önceki seçime girme ve burada belli bir oranı aşma kriterinden ziyade üye sayısı ve örgütlenme durumuna göre verilmesinin daha doğru olduğuna inanıyoruz. Çünkü yeni kurulan bir partinin aslında paraya diğer partilerden daha çok ihtiyacı var. Dolayısıyla hazine yardımı mutlaka olmalı ancak son derece adil, şeffaf ve eşitlikçi dağılım olmalı.” dedi.

“YÜZDE ÜÇ OY ALAN PARTİLERE YARDIM YAPILMASINI BİZ DE DOĞRU BULMUYORUZ”

Yeniden Refah Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aşıla,” Bu tabi yıllardır tartışılan bir konu. Yani yüzde üç ve üzeri oy alan partilere siyasi yardım yapılmasını bizde doğru bulmuyoruz. Yani bazı partiler kiralarını ödemekte zorlanırken beş partinin bu kadar yüksek miktarda hazine yardımı alması adil değil. Bizim parti olarak hem yönetimde adalet hem de bölüşümde adalet ilkemiz gereği gelir gelmez bu bölüşümde adalete aykırı olan uygulamayı değiştireceğiz. Çünkü bu kadar büyük paranın bu şekilde dağıtılması doğru bulmuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir