• DOLAR 32.56
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2441.129
  • ...
Tarihte Bugün: 9 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

9 Ekim’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1690: Belgrad, yeniden Osmanlı egemenliğine girdi

Belgrad, yeniden Osmanlı egemenliğine girdi. Sırbistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği platoda kurulmuştur. Güneydoğu Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biridir.

1944: “Birleşmiş Milletler”in kuruluş açıklaması

İngiltere, Çin, ABD ve Sovyetler Birliği, “Birleşmiş Milletler”in kurulacağını açıkladılar. Daha sonra bu dörtlüye Fransa da eklenecek ve BM’nin kurucuları olarak daimi üye statüsüyle, veto hakkına sahip olacaklardı. BM de aslında, bu beş daimi ve veto hakkına sahip üyenin kontrolünde özel bir kulüp halini alacaktı.

1963: İtalya’da göçük; 2 bin ölü

Kuzey doğu İtalya’da, bir barajda meydana gelen göçük sonucu oluşan su dalgası 2 bin kişinin ölümüne yol açtı.

2004: Afganistan’da ilk kez sandık kuruldu

Afganistan’da Amerika’nın güdümünde sözde ilk demokratik seçimler yapıldı. Seçimleri ABD tarafından bir müstemleke valisi gibi atanan Karzai kazandı. Bu sonuç bile seçimlerin ne kadar demokratik olduğunu göstermeye yeterdi. Özgürlük aşığı Afgan halkı, 100 yıl da geçse ABD boyunduruğunda bir yönetime razı olmayacağını sandığı protesto ederek göstermişti. 

2006: Kuzey Kore, nükleer denemede bulunduğunu ilan etti

Kuzey Kore, tarihinde ilk kez nükleer denemede bulunduğunu dünyaya ilan etti. Deneme, kendisinden başka güç istemeyen nükleer kulüp üyelerinin tepkisini çekti. ABD güdümündeki BM Güvenlik Konseyi, ekonomik ve ticari yaptırım kararı aldı.

2014: 6-8 ekim şehidleri defnedildi

6-8 Ekim’de katledilen  Turan Yavaş, Riyad Güneş, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Yasin Börü defnedildi. Otopsilerinin ardından Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan cenazeler, kılınan cenaze namazının ardından konvoy eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’na getirildi. Defin esnasında sık sık tekbir getirildi… 

Bu haberler de ilginizi çekebilir