• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Avrupa'da kriz: Polonya AB hukukundan bağımsızlığını ilan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Polonya Yüksek Mahkemesi aylardır süren tartışmaların ardından Polonya'nın yerel hukukunun AB hukukuna öncelikli olduğuna, yerel kanunlarla AB kanunlarının çatıştığı durumda yerel kanunların devreye sokulacağına hükmetti. Bu karar "Polonya AB hukukundan bağımsızlığını ilan etti" şeklinde değerlendirildi.

2004'te AB'ye üye olan Polonya'da son dönemde AB'nin kanun ve mevzuatlarının Polonya'nın yerel kanun ve kültürüne uygun olmadığı eleştirileri artmaktaydı. Bu eleştiriler aile ve eşcinsellik konularında yoğunlaşmaktaydı. Polonya'da bazı davalarda bazı yerel mahkemelerin AB'nin tüm üye ülkelere "dayattığı" kanunlar aleyhine kararlar vermesi ve AB kanunlarına aykırı hareket ettiklerini ikrar etmeleri tartışmalara neden olmuştu.

Polonya Yüksek Mahkemesi aylardır süren tartışmaların ardından sonunda kararını açıkladı. Karara göre AB kanun ve mevzuatlarıyla Polonya'nın yerel kanun ve kültürünün çatıştığı durumda yerel kanun ve kültür öncelenecek.

AB'nin bu karara tepkisi sert oldu. Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada "AB hukuku, anayasal hükümler de dahil olmak üzere ulusal hukuka göre önceliğe sahiptir. AB'ye üye olan tüm ülkeler bu şartı kabul ederek üye oldular. Daha önce hiçbir ülke bu şartı bu kadar açık çiğnemedi. Polonya'nın da çiğnemesine izin verilemez" dedi.

Polonya kamuoyunun çoğunluğunun ise AB'den hukuki bağımsızlığını desteklediği belirtiliyor. Avrupa'nın en dindar Katolik-Hristiyan ülkesi olarak bilinen Polonya'da kamuoyu son dönemde AB'nin etkisiyle ülkede eşcinselliğin yayılmasından, aile kurumunun dağılmaya başlamasından şikayetçiydi.

Ayrıca tarihi nedenlerle bağımsızlık konusunda hassas olan Polonya kamuoyunun AB'nin Polonya'nın hukuki bağımsızlığına karşı çıkmasına da oldukça tepkili olduğu gözlemleniyor. AB cephesinde ise diğer üye ülkelerin de Polonya'yı takip eden kararlar almasından ve birliğin dağılmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir