• DOLAR 32.379
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.667
  • ...
Rusya'da ülkenin uzay programıyla ilgili haberlere yasak geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin uzay programına ilişkin yayınların durdurulması çağrısında bulundu.

Geçen hafta onaylanan yasayla gizli bilgiler içeren uzay programlarına ilişkin halihazırda uygulanan yayın yasağının kapsamı genişletildi.

Buna göre Rusya Federal Uzay Ajansı'nın (Roskosmos) çalışmalarına ilişkin, devlete ait kaynaklar dışında yayın yapan herhangi bir kişi veya kuruluş "yabancı ajan" olarak nitelendirilebilecek.Özellikle bağımsız kişi ve kuruluşlara yönelik çıkarılan yasa gereğince Roskosmos'la ilgili haber yapanlar, içeriklerin başına şu ifadelerin yer aldığı bir uyarı yazısı koymak zorunda:

Bu içerik, yabancı tarafların ve/veya Rusya'da yabancı tarafların faaliyetlerini gerçekleştiren bir tüzel kişiliğe ait yabancı medya kanallarınca hazırlanmış veya dağıtılmıştır.
Rusya'da ülkenin uzay programlarıyla ilgili içerik hazırlayan ünlü blogger Katya Pavluşenko, Twitter'daki açıklamasında yeni yasa nedeniyle artık yayınlarını askıya aldığını duyurdu.

Blogger, yasağı eleştirerek "Yasada öyle ifadeler yer alıyor ki, kelimenin tam anlamıyla herkesin yasayı çiğnemekle suçlanmasını elverişli hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Roskosmos'un başında, Eski Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin bulunuyor.

Putin'le yakın ilişkileriyle tanınan Rogozin, kişisel servetiyle de gündeme gelmişti.

Muhalif aktivist ve siyasetçi Aleksey Navalni, 2019'da uzay programına ilişkin hazırladığı bir videoda, Roskosmos çalışanlarının iş koşulları kötüyken Rogozin'in çok yüksek maaş alıp lüks içinde yaşadığını iddia etmişti.

İndependent türkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir