Lohusalık müddetinden sonra kan görmeye devam eden kadın hayızlı sayılır mı?
Fetva Kurulu, "nifasın azami müddetini aşan kadın hâlâ kan görmeye devam ederse ve eski âdet günleri de gelmemişse gelen kan istihâze yani özür kanı sayılır; gusül alır ve temizlik süresi kendisi için başlamış olur" diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Lohusalık müddetinden sonra kan görmeye devam eden kadın hayızlı sayılır mı?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Nifas/lohusalığın en uzun müddeti Şafiî mezhebine göre 60, Hanefî mezhebine göre ise 40 gündür. Bu sürede kadınlar, tıpkı âdet kanında olduğu gibi; kendilerine yasak olan cinsel ilişki ve bazı ibadetlerden uzak dururlar.
Nifasın azami müddetini aşan kadın hâlâ kan görmeye devam ederse ve eski âdet günleri de gelmemişse gelen kan istihâze yani özür kanı sayılır; gusül alır ve temizlik süresi kendisi için başlamış olur. Fakat hayız günlerini hatırlamıyorsa bu durumda kadın âdet ile hastalık/özür kanı arasındaki ayrımı yapar ve ona göre durumunu belirler. Hayız kanının rengi koyu, kokusu ağır ve sancı vericidir. Hazreti Âişe validemiz der ki: Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) hayız kanının şekliyle ilgili şöyle buyurmaktadır: Hayız kanı siyah renkli bir kandır, (kadınlar tarafından) bilinir. Gelen kan hayız kanı ise namazdan geri dur; öyle değilse abdest al ve namazını kıl! (Ebû Dâvud, Tahâret 108, No: 286; Nesâî, Hayz 5, No: 363)." (İLKHA)